Σημαντικά Νέα

Πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία θα προκαλέσουν ζημιά στις ελληνικές εξαγωγές

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών "INCOFRUIT – HELLAS", εκφράζει φόβους ότι τυχόν λήψη
πρόσθετων μέτρων -και κυρίως εμπορικών κυρώσεων- σε βάρος της Ρωσίας από την ΕΕ θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, χυμών και κονσέρβας.
Χαρακτηριστικό των μεγεθών είναι το γεγονός ότι σχεδόν τέσσερις στους δέκα συμπυκνωμένους χυμούς ροδάκινου "made in Gre
ece", που εξάγονται, καταλήγουν στην αγορά της Ρωσίας. Αν συνυπολογιστούν και οι κομπόστες του φρούτου, το ύψος του συναλλάγματος, που αποφέρουν στην Ελλάδα οι εξαγωγές των δύο ειδών στη Ρωσία, ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.
“Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών εκφράσαμε τη ρητή αντίθεσή μας σε πρόσθετα μέτρα και κυρώσεις, διότι θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσουν ρωσικά αντίποινα, που θα επιφέρουν μεγάλο πλήγμα σε έναν από τους δυναμικότερους κλάδους του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου. Επίσης, θα αποτελέσουν καταστροφή για τις περιοχές της Ελλάδας, που καλλιεργούν ροδάκινα, νεκταρίνια , κεράσια ,ακτινίδια φράουλες αγγούρια κ.α και εξάγουν μεγάλο ποσοστό της παραγωγής τους (30%-45%) στη Ρωσία. Απευθύναμε έκκληση η Ελλάδα να μη συναινέσει στην λήψη πρόσθετων μέτρων και κυρίως εμπορικές κυρώσεις από την Ε.Ε κατά της Ρωσίας" σημείωσε ο ειδικός σύμβουλος της INCOFRUIT-Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης.
Περίπου 10.000 τόνοι ελληνικής κομπόστας ροδάκινου εξάγονται κάθε χρόνο στη Ρωσία, όπου καταλήγουν επίσης 15.000 τόνοι συμπυκνωμένου χυμού ροδάκινου, ήτοι το 35-40% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών τού είδους. Αθροιστικά, οι εξαγωγές κομπόστας και χυμού στη Ρωσία αντιστοιχούν σε 50.000 τόνους πρώτης ύλης και σε εισροή 40 εκατ. ευρώ συναλλάγματος.
Αν εμείς φύγουμε από την αγορά έστω για λίγο, άλλοι θα πάρουν τη θέση μας
Η επίπτωση από την απώλεια της αγοράς δεν θα είναι μόνο προσωρινή, αφού σύμφωνα με τον κ.Πολυχρονάκη, αν οι Ελληνες βγουν από τη ρωσική αγορά για ένα χρόνο, θα αντικατασταθούν από άλλους προμηθευτές.
"Θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να αποκτήσουμε ξανά το κομμάτι που τώρα θεωρούμε δεδομένο. Όσο για τις άμεσες επιπτώσεις, θα παρουσιαστεί η ανάγκη οι ποσότητες που δε θα μπορέσουμε να στείλουμε στη Ρωσία να εξαχθούν σε άλλες αγορές. Μια τέτοια αύξηση της προσφοράς θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών για τα προϊόντα μας. Σε κάθε περίπτωση, όσοι αποφασίσουν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε έναν εμπορικό πόλεμο με τη Ρωσία, θα πρέπει να αποζημιώσουν τόσο εμάς τους εξαγωγείς, όσο και τους αγρότες που παράγουν τα προϊόντα που μεταποιούμε", κατέληξε.
Εν αναμονή των εξελίξεων πάντως, οι εξαγωγές φράουλας και αγγουριών με κύριο προορισμό την αγορά της Ρωσίας, εξελίσσονται ικανοποιητικά, παρά την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην κρίση των σχέσεων Ρωσίας – Ουκρανίας. "Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων και οι εξαγωγές των μήλων με την ζήτηση και τις τιμές να διατηρούνται περίπου στα ίδια επίπεδα. Με μειούμενους ρυθμούς συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές στα πορτοκάλια που αφορούν πλέον κυρίως την ποικιλία Valencia", καταλήγει ο INCOFRUIT-HELLAS._

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.