Σημαντικά Νέα

Αγωνία μετά το ναυάγιο στις συνομιλίες


Αγωνία μετά το ναυάγιο στις συνομιλίες

Κόκκινο χτύπησε μέσα στο Σαββατοκύριακο η αγωνία για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα η σκυτάλη για εξεύρεση κάποιας λύσης στο αδιέξοδο που έχει προκαλέσει τη μερική παράλυση των δημόσιων υπηρεσιών του αμερικανικού κράτους ....  
να περάσει στη Γερουσία, ενώ η 17η Οκτωβρίου, η μέρα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ θα χρεοκοπήσει κηρύσσοντας στάση πληρωμών πλησιάζει απειλητικά.
Την προσπάθεια να εξευρεθεί κάποια λύση, μετά το πλήρες αδιέξοδο στη Βουλή των Αντιπροσώπων το Σάββατο, ανέλαβε το δεύτερο σώμα του Κογκρέσου, η Γερουσία. Μετά από μια αποτυχημένη πρώτη κρούση να περάσει προς συζήτηση στο σώμα ένα νομοσχέδιο που αύξανε το όριο δανεισμού μέχρι το τέλος του 2014 το οποίο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 60 ψήφους (53 υπέρ - 45 κατά), οι ηγέτες των πλειοψηφιών των δύο κομμάτων, ο Δημοκρατικός Χάρι Ριντ και ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακ Κόνελ, κάθισαν στο τραπέζι των συνομιλιών για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε κάποιο σχέδιο που θα μπορούσε να υπερψηφίσει η Γερουσία.
Παρόντες στην πρώτη συνάντηση Ριντ - Μακ Κόνελ το Σάββατο ήταν επίσης ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής του Τενεσί Λαμάρ Αλεξάντερ και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Νέας Υόρκης Τσαρλς Σούμερ. Η συνάντηση «των τεσσάρων» ακολουθήθηκε από συνάντηση των Ριντ και Σούμερ με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο.
Χθες το θρίλερ συνεχίστηκε χωρίς όμως οι πολύωρες συνομιλίες μεταξύ του Ριντ και του Μακ Κόνελ να έχουν κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα αν και οι Δημοκρατικοί αργά το βράδυ εξέφραζαν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξεύρεση κάποιας λύσης «μέσα στις επόμενες 48 ώρες».
Σε δηλώσεις του ο Χάρι Ριντ εμφανίστηκε «πεπεισμένος ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να έχει την ικανότητα να πληρώσει τους λογαριασμούς της» και όπως υπογράμμισε «θα κάνω ό,τι μπορώ μέσα στην ημέρα για να το πετύχω αυτό, είναι υποκρισία να μην πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας». Πάντως έσπευσε να συμπληρώσει πως οι συνομιλίες «προχωρούν, αλλά η κατεύθυνση δεν είναι σίγουρη».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακ Κόνελ σε σχετική ανακοίνωσή του επέμεινε στις θέσεις του κόμματός του και κάλεσε τους Δημοκρατικούς να υποστηρίξουν ένα διακομματικό σχέδιο για την επαναλειτουργία της κυβέρνησης και την παράταση του ορίου δανεισμού, το οποίο όμως θα προβλέπει κάποιες περικοπές, μεταξύ των οποίων θα υπάρχουν και περικοπές στη φορολογία που σχετίζεται με το Obamacare.
Οι συνεχείς αποτυχίες στην εξεύρεση κάποιας λύσης πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλη αναταραχή στις αγορές.
ΝΤΙΚ ΝΤΕΡΜΠΙΝ
Οι σκόπελοι για συμφωνία
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο πλευρές στις συνομιλίες τους προσπάθησε να συνοψίσει με δηλώσεις του ο δεύτερος τη τάξει Δημοκρατικός στη Γερουσία των ΗΠΑ, Ντικ Ντέρμπιν, σύμφωνα με τον οποίο μια συμφωνία εξαρτάται από το επίπεδο των δαπανών το επόμενο έτος, τη διάρκεια της παράτασης του ορίου χρέους και την αυστηρότητα των αυτόματων περικοπών δαπανών που ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος.
ΣΕΝΑΡΙΑ
Το πόκερ στη Γερουσία και οι φόβοι για θρίλερ μέχρι την ύστατη ώρα
Η επιλογή να αναδειχθεί η Γερουσία στο βασικό πεδίο στο οποίο θα δοθεί η μάχη για να αποφύγουν οι ΗΠΑ τη χρεοκοπία και για να αυξηθεί το «ταβάνι του χρέους», την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα περνούν στο παρασκήνιο, αποτελεί, σύμφωνα με το Ρόιτερ, μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για να επικρατήσει μια σχετική ηρεμία στη προσπάθεια επίλυσης της κρίσης.
Οι σφοδρές μάχες μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν προκαλέσει προβληματισμό και το γεγονός ότι οτιδήποτε αποφασιστεί στη Γερουσία θα πρέπει να περάσει και από τη Βουλή αυξάνει την ανησυχία ότι το αδιέξοδο θα συνεχιστεί.
Τζον Μπένερ
Το βάρος έτσι αναμένεται να πέσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν από τη χρεοκοπία στους ώμους του προέδρου της Βουλής, Ρεπουμπλικανού Τζον Μπένερ, ο οποίος και θα αποφασίσει για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣEthnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.