Σημαντικά Νέα

Πληρώνει αμέσως η συμβολαιακή, καλά πήγε η «Κατερίνα» στα συμπύρηνα

Όπως δηλώνει στο AgroNews o πρόεδρος της Venus Θεολόγης Καραϊνδρος, αυτές τις μέρες έχει συγκομισθεί το 70% των συμπύρηνων από την πρώιμη ποικιλία «Κατερίνα».

Στους λογαριασμούς των παραγωγών έχει περάσει από την Τρίτη 16 Ιουλίου η πρώτη δόση της εκκαθάρισης των καλλιεργητών συμπύρηνου ροδάκινου που παρέδωσαν την παραγωγή τους στην συνεταιριστική – μεταποιητική βιομηχανία Venous.
Όπως δηλώνει στο AgroNews o πρόεδρος της Venus Θεολόγης Καραϊνδρος, αυτές τις μέρες έχει συγκομισθεί το 70% των συμπύρηνων από την πρώιμη ποικιλία «Κατερίνα».
Είναι η πρώτη ανά 15ήμερο εκκαθάριση ....    που κάνει η βιομηχανία με βάση τους κανόνες της συμβολαιακής που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειριαιώς και αφορά στο σύνολο των παραγωγών μελών της συνεταιριστικής επιχείρησης.

Εν τω μεταξύ, όπως δηλώνει στο AgroNews o πρόεδρος της Venus Θεολόγης Καραϊνδρος αυτές τις μέρες έχει συγκομισθεί το 70% των συμπύρηνων από την πρώιμη ποικιλία «Κατερίνα» στην οποία η συνεταιριστική βιομηχανία έχει σημαντικό μερίδιο αγοράς, μετά την αναδιάρθρωση που επιχειρήθηκε προ 12ετίας με κύριους αποδέκτες τα μέλη της οργάνωσης.

Σε γενικές γραμμές η φετινή καμπάνια στο βιομηχανικό ροδάκινο κινείται σε καλό δρόμο με τις ισχυρές επιχειρήσεις του κλάδου να ακολουθούν μέχρι κεραίας την πολιτική των 32 λεπτών το κιλό (συν τα μεταφορικά) με προοπτική άμεσης εξόφλησης των παραγωγών. Σημειωτέον ότι φέτος για πρώτη φορά έχει περιορισθεί η παραλαβή ροδακίνων από τα στέκια με το ενδιαφέρον όλων να μεταφέρεται στον κύριο όγκο της παραγωγής που θα προέλθει από τις ποικιλίες Άνδρος και Έβερτ.

Το φιλότιμο ανάγκη
Τη φετινή κατάσταση στο βιομηχανικό ροδάκινο περιγράφει αναλυτικά ο Φάκελος της Agrenda που κυκλοφορεί και στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι σε μια χρονιά με πολλά διδάγματα αναφορικά με τον τρόπο που θα πρέπει να οργανωθεί η συγκεκριμένη αγορά, βιομήχανοι, ομάδες παραγωγών, καλλιεργητές και Πολιτεία, δίνουν εξετάσεις ωριμότητας, τις οποίες δύσκολα θα έλεγε κανείς ότι περνάνε με άριστα. Έτσι, κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο οι βιομήχανοι καθοδηγητές του κλάδου κατέληξαν έγκαιρα σε μια άτυπη μεταξύ τους συμφωνία, η οποία φέρει την τιμή παραγωγού στα προαναφερόμενα επίπεδα, χωρίς ωστόσο αυτό να συνιστά μια αφετηρία για μια νέα στρατηγική απέναντι στους παραγωγούς και το προϊόν.

Είναι σαφές ότι μπροστά στο φόβο της «αλληλοεξόντωσης» σε μια χρονιά που το νωπό προϊόν είναι λίγο, τα αποθέματα κομπόστας μικρά και η ζήτηση από το εξωτερικό σημαντική, φαίνεται να επικράτησαν οι «ψύχραιμες φωνές» από την πλευρά των βιομηχάνων, που από τη μια δέχθηκαν νωρίς να βάλουν νερό στο κρασί τους ανεβάζοντας την τιμή παραγωγού από τα 25 (πέρσι) στα 32 λεπτά το κιλό κι από την άλλη δείχνουν αποφασισμένοι να βάλουν φρένο στις προσδοκίες των καλλιεργητών αλλά και στον «αριβισμό» κάποιων μελών του κλάδου. Η εμπειρία της πρώτης εβδομάδας δείχνει ότι μέχρι στιγμής το «σχέδιο» λειτουργεί, παρά τις μικρές παρασπονδίες καταγράφονται στις παρυφές αυτής της «καμπάνιας» και το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής διακινείται από τα γνωστά κακόφημα στέκια, όπου πολλοί μεσίτες (εκπρόσωποι της βιομηχανίας), κατά βάση, κλέβουν στο ζύγι και πληρώνουν στο χέρι.

Θετικό σημείο αναφοράς για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η φετινή αγορά στο βιομηχανικό ροδάκινο είναι η λύση συμβολαιακής που συμφωνήθηκε από τις 5 Απριλίου ανάμεσα στην Τράπεζα Πειραιώς και τη συνεταιριστική Venus, έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στο συμπύρηνο για Ελλάδα αλλά και για την παγκόσμια αγορά.

Η συγκεκριμένη λύση που «δένει» για πρώτη ίσως φορά τόσο καλά και επ’ αμοιβαίο όφελος τη σχέση ανάμεσα στον παραγωγό, τη βιομηχανία και την τράπεζα, έρχεται να επιβάλει «νέα ήθη» στο ροδάκινο, υποχρεώνοντας στην ουσία κάθε πλευρά να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για το καλό του προϊόντος. Έτσι, ο παραγωγός έχει από νωρίς τους αναγκαίους πόρους για να υποστηρίξει την καλλιεργητική φροντίδα του προϊόντος, η βιομηχανία έχει εξασφαλισμένη τη ροή υψηλής ποιότητας πρώτης ύλης για να χαράξει τη στρατηγική της και η τράπεζα αναπτύσσει συνεργασία με ένα ελεγμένο πελατολόγιο, εξασφαλίζοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό ότι θα πάρει πίσω τα λεφτά της.

Αν ληφθεί υπόψη ότι σε μια χρονιά με τον καιρό κόντρα οι συμβεβλημένοι παραγωγοί καλύπτονταν από πρόσθετη ασφάλιση της παραγωγής (συμβόλαιο με την Αγροτική Ασφαλιστική) γίνεται φανερό ότι το μοντέλο αυτό μπορεί να οδηγήσει πραγματικά στην αναγέννηση της ελληνικής γεωργίας.

Κολλάει κάπως το επιτραπέζιο
Αντίθετα µε ό,τι συµβαίνει αυτές τις µέρες στο βιοµηχανικό ροδάκινο, στα επιτραπέζια η αγορά δείχνει να έχει «φρενάρει», κυρίως εξαιτίας του περιορισµού της ζήτησης από τη Ρωσία. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αξιόλογη υποχώρηση της τάξεως του 20% καταγράφεται και στις τιµές µε τις οποίες «φεύγουν» τα επιτραπέζια για το εξωτερικό.

Έτσι, ποιότητες οι οποίες τον Ιούνιο κινήθηκαν σταθερά πάνω από τα 80 λεπτά, αυτές τις µέρες κινούνται κάτω από τα 65 λεπτά το κιλό, ενώ ανάλογη είναι η κάµψη στην τιµή της κλούβας η οποία διακινείται από τα στέκια. Στα περίεργα της χρονιάς καταγράφεται και το γεγονός ότι σαν αποτέλεσµα των δυσµενών καιρικών συνθηκών και της µειωµένης παραγωγής, το µεγαλύτερο µέρος των παραδόσεων γίνεται µε άµεση πληρωµή.

Αυτό, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, µπορεί να επιλύει τώρα τα  θέµατα ρευστότητας των καλλιεργητών, είναι ωστόσο χρήµατα τα οποία θα λείψουν από τις εκµεταλλεύσεις το χειµώνα. Σηµειωτέον ότι τα προηγούµενα χρόνια η εξόφληση ξεκινούσε το ∆εκέµβριο και ολοκληρώνονταν ακόµα και το Μάρτιο. Πολλοί εκτιµούν ότι λεφτά που έρχονται νωρίς, φεύγουν νωρίς! 
 
agronews.gr
ΚΑΘΡΕΦΤΗΣενημερωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.