Σημαντικά Νέα

Το Υπουργείο Οικονομικών αναζητά 11,5 εκατ. ευρώ για πληρωμή ΠΣΕΑ στους αμπελουργούς (περονόσπορος 2011)

Το Υπουργείο Οικονομικών αναζητά 11,5 εκατ. ευρώ για πληρωμή ΠΣΕΑ στους αμπελουργούς (περονόσπορος 2011)
Δόθηκε το «πράσινο φως» από την Κομισιόν για την αποζημίωση των αμπελουργών μέσω των ΠΣΕΑ, για την κάλυψη ζημιών από την επέλαση του περονόσπορου το 2011. Το συνολικό ποσό που θα εισπράξουν οι αμπελουργοί θα ανέλθει στα 23 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μέχρι στιγμής το Υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμεύσει το 50% του ποσού. ...  
Τώρα υπάρχει ένας «αγώνας δρόμου» για να βρεθεί και το υπόλοιπο ποσό. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα υπάρξει μια καθυστέρηση στην πληρωμή των ΠΣΕΑ στους αμπελουργούς. Να θυμίσουμε ότι τα χρήματα για την πληρωμή των ΠΣΕΑ προέρχονται από τον εθνικό προϋπολογισμό.

Για το θέμα μίλησε στον ΑγροΤύπο ο γενικός διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης, τονίζοντας ότι: «η θέση μας είναι να αποζημιωθούν οι αγρότες που υπέστησαν ζημιά. Αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τους αμπελώνες και δεν παράγουν δεν θα πρέπει να αποζημιωθούν. Έτσι θα καταφέρουν οι «αληθινοί» παραγωγοί να εισπράξουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις».

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ΚΕΟΣΟΕ για το θέμα των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ, ο κ. Κορδοπάτης ανέφερε ότι «το αποτέλεσμα είναι καρπός μιας επίμονης προσπάθειας που ξεκίνησε η ΚΕΟΣΟΕ από το καλοκαίρι του 2011, πείθοντας το ΥπΑΑΤ να συστήσει Ομάδα Εργασίας, για την τεκμηρίωση της ευθύνης των ακραίων καιρικών φαινομένων, όταν παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις των αμπελοκαλλιεργητών δεν κατέστη δυνατόν να ανασταλεί η εξάπλωση του περονόσπορου».

Όσον αφορά την συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ, η οποία περιλαμβάνει και την απελευθέρωση των φυτεύσεων, ο γενικός διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ υποστήριξε ότι «τελικά η συμφωνία έφερε μια «μερική» απελευθέρωση. Ουσιαστικά θα χορηγούνται άδειες φύτευσης, σε ποσοστό 1% ετησίως, από 1/1/2016 μέχρι 31/12/2030. Θα υπάρξει και μια ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος το 2019. Υπήρχαν δύο αντίθετες απόψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η μια ήθελε το πρόγραμμα να αρχίσει από το 2019, σε ποσοστό 0,5% ετησίως. Η άλλη πλευρά ήθελε να αρχίσουν από το 2016, σε ποσοστό 2% ετησίως. Πάντως η απόφαση αυτή δεν πρόκειται να φέρει μεγάλες αλλαγές στον αμπελουργικό χάρτη της χώρας μας. Βέβαια θα αναπληρωθεί ένα μέρος του αμπελώνα. Όμως το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας είναι οι «εγκαταλείψεις». Θα πρέπει να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό. Αν δεν είναι συμφέρουσα η καλλιέργεια στη χώρα μας, τότε ούτε οι νέες φυτεύσεις θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Να σας επισημάνω σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε 10.000 στρέμματα αμπελώνα που εγκαταλείπονται από τους παραγωγούς ετησίως. Αν υπάρξουν νέες φυτεύσεις 7.000 στρεμμάτων σε ποιους θα δοθούν οι άδειες και πως θα καταφέρουν αυτοί να επιβιώσουν».
agrotypos.gr
ΚΑΘΡΕΦΤΗΣενημρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.