Σημαντικά Νέα

Μήπως ξέρεις από ροδάκινα;

Ο ιδιοκτήτης των Εκδόσεων Λιβάνη βρέθηκε ξαφνικά κάτοχος στο συσκευαστήριο της ΕΑΣ Βέροιας

Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχτηκαν η τοπική κοινωνία και ο αγροτικός κόσμος της Ημαθίας την είδηση ότι το συσκευαστήριο της ΕΑΣ Βέροιας πέρασε στον έλεγχο του γνωστού εκδότη Ηλία Λιβάνη ο οποίος σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για το «μπάσιμό» του στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής....   

Το εν λόγω ακίνητο -μια από τις μεγαλύτερες μονάδες του είδους στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας η οποία, μάλιστα, πριν από κάποια χρόνια είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού- είχε βγει σε πλειστηριασμό από την Αγροτική Τράπεζα. Η αγοραπωλησία ολοκληρώθηκε μόλις πριν από ένα μήνα, με τον ιδιοκτήτη του ομώνυμου εκδοτικού οίκου να καταβάλλει  το ποσό του 1,25 εκατ. ευρώ εξασφαλίζοντας μάλιστα και σχετικό δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς. 

Για τις ανάγκες του εγχειρήματος ιδρύθηκε μια νέα εταιρεία υπό την επωνυμία «Ελληνική Ρίζα» με βασικό μέτοχο τον ίδιο τον κ. Λιβάνη και συμμέτοχο –με μικρό ποσοστό- τον πρώην βουλευτή Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ και γεωπόνο στο επάγγελμα, Τάσο Σιδηρόπουλο. Ο τελευταίος ήταν και ο άνθρωπος που φέρεται να παρακίνησε τον εκδότη να προχωρήσει στη συγκεκριμένη επένδυση και αυτός που «τρέχει» ουσιαστικά την εταιρεία. Την τριάδα των επώνυμων επενδυτών με κοινή κομματική «καταγωγή» (σ.σ. είναι γνωστή η στενή σχέση της οικογένειας Λιβάνη με την οικογένεια Παπανδρέου) συμπληρώνει ο Ανδρέας Μπούμης, παλιός διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας ο οποίος στην «Ελληνική Ρίζα» ανέλαβε καθήκοντα μάνατζερ.

Δυσπιστία
Στην περιοχή της Ημαθίας, την αρχική έκπληξη για τη συναλλαγή που διαδέχτηκαν ο προβληματισμός και η δυσπιστία. Ντόπιοι παράγοντες δε διστάζουν να μιλήσουν- έστω και ανώνυμα- για «πολιτικά και επιχειρηματικά παιχνίδια» που παίζονται «πάνω στο πτώμα της ΕΑΣ Βέροιας».

Στέκονται κυρίως στις διαδικασίες-εξπρές με τις οποίες ολοκληρώθηκε η αγοραπωλησία καθώς και στο προσφερόμενο τίμημα το οποίο χαρακτηρίζουν αρκετά χαμηλό για τις εν λόγω υποδομές. Δε λείπουν και οι αιχμές εναντίον του κ. Σιδηρόπουλου τον οποίο κατηγορούν ότι «προξένεψε» έναντι πινακίου φακής τις εγκαταστάσεις στον εκδότη ο οποίος δεν έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με τον αγροτικό τομέα.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι «αισιόδοξοι» οι οποίοι βλέπουν με θετικό μάτι το «άνοιγμα» ενός επώνυμου επιχειρηματία στα αγροτικά δρώμενα και εκτιμούν ότι, με την κατάλληλη, καθοδήγηση μπορεί να φέρει «φρέσκιες» ιδέες όσον αφορά την διάθεση και τη διακίνηση της περιοχής. Μιλώντας στην Agrenda o κ. Σιδηρόπουλος εξήγησε ότι η νέα εταιρεία –η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία της- θα έχει σχεδόν αποκλειστικά εξαγωγικό προσανατολισμό: «Ήδη έχουν κλεισθεί συμφωνίες με δύο σοβαρές εμπορικές εταιρείες για εξαγωγές ροδάκινων στη Ρωσία κι έχουν φύγει οι πρώτες ποσότητες». Μάλιστα, από την επόμενη σεζόν φιλοδοξία της «Ελληνικής Ρίζας» είναι να επεκταθεί και στα κηπευτικά δεδομένου ότι, όπως λέει ο κ. Σιδηρόπουλος, «υπάρχει μια ικανή παραγωγική βάση με 2.000 στρέμματα στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου όπου βρίσκεται το εργοστάσιο».

Σημαντικό ρόλο, θα παίξει και το ζήτημα των πληρωμών από το οποίο έχουν «καεί» στο παρελθόν πολλοί παραγωγοί της Ημαθίας. Στο σημείο αυτό ο κ. Σιδηρόπουλος εμφανίζεται κατηγορηματικός: «Γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν υπήρξαν προβλήματα. Όμως, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία και θα διασφαλίσουμε το εισόδημα του παραγωγού». Στόχος της «Ελληνικής Ρίζας» είναι οι αγρότες να πληρώνονται μέσα σε δύο μήνες από την εισκόμιση του προϊόντος τους.  agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.