Σημαντικά Νέα

Επίδραση της αζωτούχου και καλιούχου λίπανσης στην ποιότητα των ροδακίνων


ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ

Η ποιότητα των ροδακίνων δεν μπορεί να βελτιωθεί, αλλά μόνο να διατηρηθεί μετά από τη συγκομιδή. Η άριστη ποιότητα των καρπών μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με κατανόηση του ρόλου των προσυλλεκτικών παραγόντων, όπως είναι η λίπανση, η άρδευση, το αραίωμα, το κλάδεμα κ.λ.π. Το σημαντικότερο βήμα για επίτευξη υψηλής ποιότητας για την κατανάλωση, είναι η βελτιστοποίηση της ποιότητας στους οπωρώνες.
Όσον αφορά τη θρέψη των δένδρων, το θρεπτικό στοιχείο με τη μεγαλύτερη επίδραση στην ποιότητα των καρπών είναι το άζωτο. Η αντίδραση των ροδακίνων και νεκταρινιών στη λίπανση με άζωτο είναι μεγάλη. Πολλοί ερευνητές προτείνουν επίπεδα επάρκειας αζώτου στα φύλλα 2,5 – 3% (ξηρής ουσίας), για άριστη ποιότητα καρπών και για επίτευξη υψηλής παραγωγικότητας. Ορισμένες από τις επιδράσεις της αζωτούχου λίπανσης είναι οι εξής: αύξηση απόδοσης, αύξηση αριθμού και μήκους βλαστών, μεγαλύτερα και πιο πράσινα φύλλα, περισσότεροι ανθοφόροι οφθαλμοί, καρποί μεγαλύτερου μεγέθους, μεγαλύτερη αναλογία σάρκας/πυρήνα κ.α.


Όμως, η υπερβολική αζωτούχος λίπανση δεν αυξάνει το μέγεθος των καρπών και το περιεχόμενό τους σε διαλυτά στερεά. Καθυστερεί την ωρίμανση των καρπών, καθώς και την ανάπτυξη επαρκούς ερυθρού χρώματος και αναστέλλει τις μεταβολές του βασικού χρώματος από το πράσινο στο κίτρινο. Επίσης, προάγει ζωηρή βλάστηση, με αποτέλεσμα τη σκίαση των κατώτερων βλαστών και τη νέκρωσή τους. Σε καρπούς με υψηλό επίπεδο αζώτου η απώλεια νερού είναι μεγαλύτερη απ' ότι σε καρπούς με κανονικά επίπεδα αζώτου. Επίσης, το πάχος της εφυμενίδας των καρπών μειώνεται καθώς αυξάνεται η αζωτούχος λίπανση.
Σε ορισμένες κονσερβοποιήσιμες ποικιλίες ροδακινιάς που έχουν τάση δημιουργίας ερυθρού χρωματισμού στη σάρκα γύρω από τον πυρήνα, αυξάνεται ο ανεπιθύμητος αυτός χρωματισμός, ιδίως σε πολύ ζωηρά νεαρά δένδρα. Πολλές ποικιλίες συμπύρηνων αλλά και λευκόσαρκων ροδακίνων παρουσιάζουν τάση καρπόπτωσης λίγο πριν από τη συγκομιδή, η οποία εντείνεται σε περιπτώσεις υπερεπάρκειας αζώτου.
Η σχέση μεταξύ της περιεκτικότητας των καρπών σε άζωτο και της ευαισθησίας στη ‘μονίλια’ έδειξε ότι καρποί από δέντρα που περιείχαν πάνω από 2,6% άζωτο στα φύλλα ήταν πιο ευπαθείς στη ‘μονίλια’. Υψηλά επίπεδα αζώτου αυξάνουν την ένταση εκδήλωσης συμπτωμάτων διαφόρων ιώσεων π.χ. της ίωσης ‘σάρκα’. Επίσης, υψηλή αναλογία αζώτου προς ασβεστίου στους καρπούς μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση εσωτερικού καφετιάσματος στους καρπούς και στην ποιοτική υποβάθμισή τους. 


Η έλλειψη αζώτου οδηγεί σε μικροκαρπία, υποβάθμιση ποιότητας και σταδιακή μείωση της παραγωγής.
Η καλιούχος λίπανση βελτιώνει το ερυθρό χρώμα και αυξάνει το μέγεθος των ροδακίνων. Επίσης, αυξάνει την αντοχή των δένδρων στο ψύχος. Η λίπανση με κάλιο συντελεί στην αύξηση της οξύτητας των καρπών αλλά δεν έχει επίδραση στα διαλυτά στερεά. Πολλοί ερευνητές προτείνουν επίπεδα επάρκειας καλίου στα φύλλα 1,5 - 3% (ξηρής ουσίας) για άριστη ποιότητα καρπών και για επίτευξη υψηλής παραγωγικότητας. Από όλες τις κατηγορίες των ροδακίνων, αυτή των συμπύρηνων είναι η πιο απαιτητική σε κάλιο.
Πολλές ποικιλίες συμπύρηνων αλλά και λευκόσαρκων ροδακίνων παρουσιάζουν τάση καρπόπτωσης λίγο πριν από τη συγκομιδή, η οποία περιορίζεται σημαντικά όταν το επίπεδο του καλίου στα φύλλα βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Τα σχετικά υψηλά επίπεδα καλίου δίνουν κομπόστα υψηλής ποιοτικής στάθμης.
Το άζωτο ανταγωνίζεται το κάλιο και για την επίτευξη καρποφορίας και καλής ποιότητας καρπών ορισμένοι ερευνητές προτείνουν η σχέση των δύο αυτών στοιχείων στα φύλλα να μην ξεπερνάει το 1,75 (Ν/Κ).
Η θρέψη των οπωροφόρων δένδρων επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα των καρπών. Είναι λοιπόν μεγάλης σημασίας να εφαρμόζεται στους οπωρώνες ορθολογική λίπανση, για την παραγωγή καρπών υψηλής ποιότητας.
Του Θ. Σωτηρόπουλου, ΕΛ.Γ.Ο. – “ΔΗΜΗΤΡΑ”, Ι.Φ.Δ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.