Διαπραγματεύσεις εξ ονόματος των παραγωγών-μελών για τις τιμές αγοράς αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος θα μπορούν να διεξάγουν οι νεοσύστατες Ομάδες, που αναγνωρίζονται πλέον και θεσμικά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Υπουργική απόφαση δίνει τα κατώτατα όρια μελών και παραγόμενης ποσότητας γάλακτος που χρειάζεται η κάθε Ομάδα για την αναγνώρισή της και στη συνέχεια την ίδρυση και συμμετοχή σε Διεπαγγελματική Οργάνωση Γάλακτος.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, που υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, ισχύουν τα εξής:
Άρθρο 1
Σκοπός – Αρμόδιες αρχές
1. Με την παρούσα απόφαση θεσπίζονται συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΚ) 1234/2007, οι οποίες τροποποιήθηκαν από τον Κανονισμό (ΕΕ) 261/2012, καθώς και των Κανονισμών (ΕE) αριθ. 511/2012 και 880/2012, όπως ισχύουν, σχετικά με την αναγνώριση οργανώσεων παραγωγών και των ενώσεών τους, καθώς και των διεπαγγελματικών οργανώσεων και τις διαπραγματεύσεις συμβολαίων στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
2. Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων των Κανονισμών της παρ. 1 είναι η Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής και ΑΠΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (στο εξής «αρμόδια αρχή»).
Άρθρο 3
Όροι, κριτήρια και διαδικασία αναγνώρισης ΟΠΓ και ΕΟΠΓ− Υποχρεώσεις αναγνωρισμένων ΟΠΓ και ΕΟΠΓ− Έλεγχοι – Ανάκληση αναγνώρισης ΟΠΓ
1. Προκειμένου μία ΟΠΓ να αναγνωριστεί, κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 126α του Κανονισμού (ΕΚ) 1234/2007, οφείλει:
α) Να πληροί τις απαιτήσεις των διατάξεων των παρ. 1 έως 4 του άρθρου 2 της παρούσας, όσον αφορά τη νομική της μορφή, το σκοπό και τα μέλη της.
β) Να διαθέτει ένα ελάχιστο αριθμό μελών και μία ελάχιστη εμπορευόμενη ποσότητα παραγωγής, όπως τα ελάχιστα αυτά όρια προσδιορίζονται στον Πίνακα 1 του Παραρτήματος του άρθρου 7. Σε περίπτωση ΟΠΓ που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από (1) Περιφέρειες, ισχύει το υψηλότερο κριτήριο αναγνώρισης τόσο όσον αφορά στον ελάχιστο αριθμό μελών όσο και στην ελάχιστη εμπορευόμενη ποσότητα παραγωγής.
Σε περίπτωση ΟΠΓ που δραστηριοποιείται συγχρόνως στην παραγωγή πρόβειου και γίδινου γάλακτος (αιγοπρόβειου γάλακτος) ισχύουν τα ίδια ελάχιστα όρια της κατηγορίας πρόβειου και γίδινου γάλακτος.
γ) να παρέχει επαρκή εχέγγυα όσον αφορά την ορθή εκτέλεση των δραστηριοτήτων της, τόσο όσον αφορά τη διάρκεια, όσο και την αποτελεσματικότητα και τη συγκέντρωση της προσφοράς.
δ) να διαθέτει καταστατικό ή άλλο αντίστοιχο έγγραφο ανάλογα με τη νομική της μορφή, και συστατική πράξη, εφόσον αυτή δεν ενσωματώνεται στο καταστατικό, τα οποία είναι σύμφωνα με τα στοιχεία α,β,γ της παρούσας παραγράφου.
2 Η εμπορευόμενη ποσότητα παραγωγής που λαμβάνεται υπόψη για την αναγνώριση υπολογίζεται ως η συνολική παραγωγή που διατέθηκε στο εμπόριο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος της αίτησης αναγνώρισης της παρ. 4 από όλους τους παραγωγούς−μέλη της ΟΠΓ.
3. Η εμπορευόμενη ποσότητα παραγωγής για κάθε παραγωγό−κτηνοτρόφο − μέλος της ΟΠΓ διαπιστώνεται με βάσει τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία επίσημα παραστατικά (τιμολόγια πώλησης ή άλλα δικαιολογητικά ισοδύναμης αποδεικτικής αξίας).
4. Η αίτηση αναγνώρισης κατατίθεται στην αρμόδια αρχή συνοδευόμενη από όλα τα αποδεικτικά στοιχεία της παρ. 5 και αξιολογείται από αυτήν προκειμένου να διαπιστωθεί η πληρότητα των υποβαλλόμενων με την αίτηση στοιχείων, καθώς και ότι πληρούνται οι όροι και τα κριτήρια αναγνώρισης της παρούσας και των σχετικών ενωσιακών κανονισμών, ώστε να χορηγηθεί απόφαση αναγνώρισης ΟΠΓ.
5. Τα συνοδευτικά αποδεικτικά στοιχεία της αίτησης της παρ. 4 είναι τα εξής:
α) Επικυρωμένο αντίγραφο καταστατικού ή άλλου αντίστοιχου εγγράφου ανάλογα με τη νομική μορφή της ΟΠΓ και συστατικής πράξης, εφόσον αυτή δεν ενσωματώνεται στο καταστατικό
β) Αποδεικτικά έγγραφα ότι τηρήθηκαν οι νόμιμες διατυπώσεις για την απόκτηση νομικής προσωπικότητας που προβλέπεται από την νομοθεσία για κάθε νομική μορφή οργάνωσης.
γ) Αποδεικτικά έγγραφα ως προς τα ελάχιστα όρια της παρ. 1β σχετικά με τον αριθμό μελών και την ελάχιστη εμπορευόμενη ποσότητα παραγωγής γάλακτος.
6. Απόρριψη αίτησης αναγνώρισης δεν αποκλείει το δικαίωμα της ΟΠΓ να αιτηθεί εκ νέου αναγνώριση, αφού προβεί στις απαιτούμενες συμπληρώσεις ή διορθώσεις ελλείψεων ή σφαλμάτων της σχετικής αίτησης που διαπιστώθηκαν από την αρμόδια αρχή.
7. Οι υποχρεώσεις των αναγνωρισμένων ΟΠΓ είναι οι εξής:
α) Άμεση ενημέρωση της αρμόδιας αρχής για την είσοδο ή αποχώρηση μελών από την ΟΠΓ.
β) Άμεση ενημέρωση της αρμόδιας αρχής για κάθε περίπτωση μείωσης του ελάχιστου αριθμού μελών ή / και του επιπέδου της ελάχιστης εμπορευόμενης ποσότητας παραγωγής γάλακτος.
γ) Υποβολή στην αρμόδια αρχή όσων εγγράφων και πληροφοριών της ζητηθούν για την άσκηση του ελέγχου της παρ. 8.
δ) Τήρηση μητρώου μελών της ΟΠΓ.
8. Για την αναγνώριση των Ενώσεων ήδη αναγνωρισμένων ΟΠΓ (ΕΟΠΓ) ακολουθείται αναλόγως η διαδικασία των παρ. 4, 5 και 6, με εξαίρεση την προσκόμιση του δικαιολογητικού της παρ. 5γ. Οι ΕΟΠΓ πρέπει να τηρούν αναλόγως τις υποχρεώσεις της παρ. 7.
9. Κατ’ εφαρμογή της παρ. 4β του άρθρου 126α του Κανονισμού (ΕΚ) 1234/2007 η αρμόδια αρχή εκτελεί σχετικούς με τη λειτουργία των ΟΠΓ διοικητικούς ή/και επιτόπιους ελέγχους.
10. Η αναγνώριση των ΟΠΓ και των ΕΟΠΓ υπόκειται σε ανάκληση από την αρμόδια αρχή όταν διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται πλέον οι όροι και οι προϋποθέσεις αναγνώρισης ή δεν τηρηθούν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την παρούσα και τις ενωσιακές διατάξεις σε σχέση με τις ΟΠΓ. Στην περίπτωση αυτή, νέα αίτηση αναγνώρισης μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο τουλάχιστον έξι (6) μηνών από την ανάκληση της προηγούμενης.
11. Η αρμόδια αρχή, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΕ) 511/2012, ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μία φορά κατ΄ έτος και το αργότερο ως τις 31 Μαρτίου, για κάθε χορήγηση, άρνηση ή ανάκληση αναγνώρισης ΟΠΓ την οποία έλαβε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.
Άρθρο 6
Διαπραγματεύσεις συμβολαίων
1. Μία αναγνωρισμένη ΟΠΓ μπορεί να διεξάγει διαπραγματεύσεις εξ ονόματος των κτηνοτρόφων− παραγωγών μελών της, όσον αφορά μέρος ή το σύνολο της κοινής παραγωγής τους, για τις συμβάσεις παράδοσης νωπού γάλακτος σε αγοραστή υπό τους όρους του άρθρου 126γ του Κανονισμού (ΕΚ) 1234/2007.
2. Η ΟΠΓ ή η ΕΟΠΓ, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 126γ του Κανονισμού (ΕΚ) 1234/2007, ανακοινώνει στην αρμόδια αρχή πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, την εκτίμησή της για την ποσότητα παραγωγής που θα καλυφθεί από τη διαπραγμάτευση και το αναμενόμενο χρονικό διάστημα παράδοσης της ποσότητας νωπού γάλακτος.
3. Κάθε ΟΠΓ ή ΕΟΠΓ κοινοποιεί στην αρμόδια αρχή, κατ’ εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 511/2012, το αργότερο έως την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους, πλέον της γνωστοποίησης της παρ. 2, την ποσότητα νωπού γάλακτος η οποία πράγματι παραδόθηκε στο πλαίσιο συμβάσεων που έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων από την ΟΠΓ ή την ΕΟΠΓ κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.
Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση με την Αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών στον τομέα του γάλακτος.pdf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ