Σημαντικά Νέα

Έτοιμοι για μετάβαση στην Αθήνα οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας

Εκπρόσωποι αγροτών από Ευζώνους, Προμαχώνα και Πράσινα Φανάρια θα συναντηθούν εκ νέου το Σάββατο στη Θέρμη για να διαμορφώσουν πλαίσιο αιτημάτων προς της κυβέρνηση.


Συμπόρευση των δυνάμεων αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας και διαβίβαση αιτήματος για συναντήσεις με τα τρία υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας) υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, έφερε η τρίωρη σύσκεψη εκπροσώπων από τα μπλόκα Ευζώνων και Προμαχώνα.
Εκπρόσωποι αγροτών από Ευζώνους, Προμαχώνα και Πράσινα Φανάρια θα συναντηθούν εκ νέου το Σάββατο στη Θέρμη για να διαμορφώσουν πλαίσιο αιτημάτων προς της κυβέρνηση.

Αποστολή Σύμφωνα με πληροφορίες του AgroNews, οι Μακεδόνες, οι οποίοι απ΄ ότι φαίνεται αυτονομούνται σε σχέση με τις υπόλοιπες κινήσεις και κυρίως από το δίκτυο Μπούτα, έχουν ήδη ανοίξει κάποιο δίαυλο επικοινωνίας με την Αθήνα, όπου αναμένεται να μεταβούν εντός της εβδομάδος για συνομιλίες με την κυβέρνηση.
Το σύμπλεγμα της Κεντρικής Μακεδονίας με κύρια σημεία αναφοράς τους Ευζώνους, τον Προμαχώνα και τα Πράσινα Φανάρια, εκφράζοντας κατά βάση κάπως μεγαλύτερες και σύγχρονες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αφήνουν πίσω τα αιτήματα της «μικρομεσαίας αγροτιάς» και θα επιδιώξουν να επιλύσουν όχι τόσο οικονομικά ζητήματα όσο θεσμικά θέματα που έχουν σχέση με το ασφαλιστικό και την απασχόληση ξένων εργατών γης, τις αποσβέσεις παγίων (αγορά μηχανημάτων), τις δανειοδοτήσεις των αγροτικών επιχειρήσεων και τις… μη ανακτήσεις από το πακέτο Χατζηγάκη.
Εκπρόσωποι των εν λόγω συμπορευόμενων δυνάμεων θα συναντηθούν εκ νέου το Σάββατο (12 το μεσημέρι) στη Θέρμη Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαμορφώσουν το πλαίσιο αιτημάτων προς της κυβέρνηση και να συντάξουν τη γραμμή πλεύσης, προκειμένου να αποφευχθούν διχογνωμίες και απρόοπτα της τελευταίας στιγμής.
Η αλήθεια είναι ότι οι εξελίξεις τρέχουν υπό την πίεση του χρόνου, της αδύναμης συμμετοχής στα μπλόκα των εργασιών που ανοίγουν λόγω εποχής και της ανυπομονησίας που χαρακτηρίζει συχνά, κυρίως τους νεότερους εξ αυτών.
Αποχώρησαν από την Θεσσαλονίκη τα 30 τρακτέρ των αγροτών, μικρή ένταση έξω από τη ΔΕΘ

Με 30 τρακτέρ συμμετείχαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο Δερβενίου στο συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επ' αφορμή των εγκαινίων της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Ζootechnia».
Οι αγρότες έφθασαν νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι την πλατεία της ΧΑΝΘ, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα -μέχρι τις 15.30- η κυκλοφορία σε τμήματα το κέντρου της πόλης διεκόπη.
Αργότερα, τα τρακτέρ παρατάχθηκαν δεξιά τους οδοστρώματος, ελευθερώνοντας δύο λωρίδες, με την κυκλοφορία των οχημάτων να αποκαθίσταται.
Μικρής έκτασης επεισόδια στη νότια πύλη της ΔΕΘ
Λίγα λεπτά μετά τις 16.30 οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο -το οποίο διοργάνωσε η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων- έκοψαν μια κορδέλα (το παιδί ενός εκ των παριστάμενων αγροτών) στη νότια πύλη της ΔΕΘ, «εγκαινιάζοντας» συμβολικά οι ίδιοι την 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Zootechnia».
Στο σημείο ακολούθησαν μικρής έκτασης επεισόδια, όταν αγροτοκτηνοτρόφοι επιχείρησαν να εισέλθουν στους χώρους της κλαδικής έκθεσης, ανεβάζοντας το ρολό της εισόδου, με τις αστυνομικές δυνάμεις να τους εμποδίζουν.
Τελικώς οι διαδηλωτές κατάφεραν να εισέλθουν στον εκθεσιακό χώρο, ενώ λίγο από τις 6 το απόγευμα αναχώρησαν με τα τρακτέρ τους από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με προορισμό τον κόμβο Δερβενίου.
Σημειώνεται ότι η 10η έκθεση «Zootechnia» εγκαινιάζεται το βράδυ της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Ζυμώσεις για συνάντηση στο Μαξίμου φέρνει η διαβούλευση του Προμαχώνα
Σε ξενοδοχείο της ευρύτερης περιοχής των Ευζώνων συναντιούνται αυτή την ώρα εκπρόσωποι αγροτών από τα μπλόκα των Ευζώνων και του Λευκώνα, με τις δύο πλευρές να προσεγγίζουν θετικά το ενδεχόμενο για συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους ή και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην Αθήνα.
(Σε συνάντηση με τον… θεό, δείχνουν να αναζητούν διέξοδο οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι προσδοκίες λίγες, οι δυνάμεις μετρημένες και η υπομονή εξαντλείται.)
Προς το παρόν δεν είναι βέβαιο αν η εν λόγω πρωτοβουλία διαβούλευσης, κατ’ αρχήν μεταξύ των ίδιων των αγροτών και στη συνέχεια με την κυβέρνηση, έχει τη σύμφωνη γνώμη του Βαγγέλη Μπούτα, ο οποίος μέχρι σήμερα διατηρεί κάποια επαφή τουλάχιστον με τις δυνάμεις του Λευκώνα.
Την ίδια στιγμή, μουδιασμένα δείχνουν τα πράγματα για τους συνδαιτυμόνες των Τεμπών, όπου, απ’ ότι φαίνεται δεν προκύπτει τελικά κοινή γραμμή (Γυρτώνης, Πλατυκάμπου και Τερψιθέας) για μετάβαση στην Κοιλάδα των Τεμπών.
Την ίδια ώρα μια αυτόνομη ομάδα αγροτών με λίγα τρακτέρ επιδιώκει να κάνει τη δική της εντύπωση με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Λευκό Πύργο,  όπου ως γνωστόν έχουν προγραμματισθεί για το απόγευμα και τα εγκαίνια της Zootechnia από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τρακτέρ οι αγρότες
Εικόνες βγαλμένες από το χειμώνα του 2016, με τα τρακτέρ μέσα στο κέντρο της πόλης ετοιμάζονται να ζήσουν την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου οι Θεσσαλονικείς, την ίδια ώρα που η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, που απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης στους αγρότες, ζητώντας συγκέντρωση δυνάμεων στους ήδη υπάρχοντες κόμβους και όχι σκόρπια μπλόκα σε σημεία που δεν «ενοχλούν» την κυβέρνηση.
Κτηνοτρόφοι και αγρότες από τα χωριά της επαρχίας Λαγκαδά που έχουν στήσει μπλόκο στον κόμβο Δερβενίου, σχεδιάζουν κάθοδο μέσα στο πυρίκαυστο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχοντας εξασφαλίσει όπως δηλώνουν μέλη του συντονιστικού τους, την άδεια της αστυνομίας να φτάσουν στην πλατεία ΧΑΝΘ με 30 τρακτέρ.
Το κονβόι των γεωργικών ελκυστήρων αναμένεται να αφιχθεί στη ΧΑΝΘ γύρω στις 2 το μεσημέρι, την ώρα δηλαδή που στο σημείο θα είναι ήδη σε εξέλιξη το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνει το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Αγροτών Κτηνοτρόφων, Αλιέων και Ανθοκόμων, με αφορμή τα εγκαίνια της 10ης έκθεσης Zootechnia, που θα τελεστούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην κινητοποίηση αυτή, ωστόσο, δεν πρόκειται να συμμετάσχουν οι αγρότες κι οι κτηνοτρόφοι που συντάσσονται με τη συντονιστική Κεντρικής Μακεδονίας, με απόφαση που έλαβε το βράδυ της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου σε συνεδρίασε στο μπλόκο της Ειδομένης, μια ανάσα από το Τελωνείο Ευζώνων.
Στο συγκεκριμένο σημείο, όπου η χθεσινή σύσκεψη αποφάσισε να παραμείνει κλειστή η εθνική οδός προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα και στα δύο της ρεύματα μέχρι και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, έχει στηθεί το ισχυρότερο μακράν από τα μπλόκα που έχουν αναπτυχθεί σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, με δύναμη που μετρά πάνω από 350 τρακτέρ.
Σε ένδειξη καλής θέλησης, πάντως, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να επιτρέψουν τη διέλευση των 57 φορτηγών που έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο, και με αίτημά τους στις αστυνομικές δυνάμεις, ζήτησαν για όσους επιχειρούν προς το τελωνείο των Ευζώνων, να οδηγούνται στο εξής σε παρακαμπτήριους δρόμους και προς το τελωνείο της Δοϊράνης.
Από εκεί και πέρα στα Πράσινα Φανάρια παραμένει επ αόριστον αποκλεισμένη η λεωφόρος Γεωργικής Σχολής, στο ύψος της διασταύρωσης προς τη Θέρμη, ενώ στα Μάλγαρα το τοπικό συντονιστικό αναμένεται να καθορίσει το πρόγραμμα της ημέρας, που πιθανώς θα περιλαμβάνει έναν δίωρο αποκλεισμό των διοδίων τις μεσημεριανές ώρες
Χωρίς προσκόμματα γίνεται αυτή την ώρα η κυκλοφορία στην εθνική οδό Σερρών – Θεσσαλονίκης στο ύψος του κόμβου του Λευκώνα με τους Σερραίου αγρότες να αποφασίζουν αργότερα το πώς θα εκφραστεί η κινητοποίησή τους σήμερα και το ίδιο αναμένεται να γίνει και στον κόμβο της Κουλούρας, όπου επίσης για την ώρα τα οχήματα διέρχονται ανεμπόδιστα την Εγνατία οδό.
Το απόγευμα της Τετάρτης, τέλος, αντιπροσωπεία αγροτών της Πιερίας είχαν συνάντηση για 10 λεπτά με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους και τον συνομιλητής τους να δηλώνει πως κατανοεί τις ανησυχίες και τον προβληματισμό τους και πως θα κάνει ότι μπορεί να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Δίωρος αποκλεισμός στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής
Σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό του τελωνείου, έξω από την πόλη της Καστοριάς, προχωρούν από τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στο μπλόκο που στήθηκε από τις 30 Ιανουαρίου στο 'Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.
«Στόχος του αποκλεισμού είναι να αναδείξουμε τη διάσταση των ελληνοποιήσεων, κυρίως φασόλια και μήλα, πρακτική που έχει ρημάξει την αγορά, οδηγώντας σε σημαντική συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών», επισήμανε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος.
Άλλα μέτωπα στη Δυτική Μακεδονία
Μετά το μεσημέρι πρόκειται να έχει στηθεί το αγροτικό μπλόκο στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα.
Στο Καλονέρι Βοείου, στήθηκε το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση πήραν και αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας.
Στο μεταξύ, στήθηκε και το μπλόκο στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας επίσης, από αγρότες και κτηνοτρόφους των Πύργων Πτολεμαϊδας.
Επίσης, την Πέμπτη συνεδριάζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στις Πρέσπες, προκειμένου να αποφασίσουν το ακριβές σημείο που θα στήσουν μπλόκο και το Σάββατο ακολουθούν αυτοί των χωριών Βοίου, Νεάπολης και Τσοτυλίου.
Κλειστή η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων ως την Παρασκευή
Κλειστή μέχρι και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου τουλάχιστον, θα παραμείνει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο τελωνείο που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, όπως αποφάσισε σε γενική της συνέλευση η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το τι μέλλει γενέσθαι θα καθοριστεί σε νέα συνάντηση.
Παράλληλα, αποφασίστηκε οι συντασσόμενοι με την συντονιστική Κεντρικής Μακεδονίας να μην συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Στο μεταξύ, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο σημείο αποφάσισαν να επιτρέψουν τη διέλευση των 57 φορτηγών που έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο, και με αίτημά τους στις αστυνομικές δυνάμεις, ζήτησαν για όσους επιχειρούν προς το τελωνείο των Ευζώνων, να οδηγούνται στο εξής σε παρακαμπτήριους δρόμους και προς το τελωνείο της Δοϊράνης.
Νέο μπλόκο στον κόμβο της Ραχούλας στη Λάρισα
Ακόμα ένα μπλόκο στη περιοχή της Λάρισας ετοιμάζεται να στηθεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου από αγρότες. Τα τρακτέρ βρίσκονται ήδη στο κόμβο της Ραχούλας και ετοιμάζονται να κλείσουν την Πέμπτη την Ε.Ο Λάρισας - Τρικάλων. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες φαίνεται πως οι αγρότες θα διακόψουν την κυκλοφορία της εθνικής οδού από 15:00 μέχρι 17:00.
Τρίωρος αποκλεισμός στη Μελούνα
Κλιμακώνουν από την Πέμπτη τις κινητοποιήσεις τους οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί στο μπλόκο της διασταύρωσης Αργυροπουλίου, στη Μελούνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε τρίωρο αποκλεισμό  της κυκλοφορίας – από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ- στην Εθνική Οδό Λάρισας – Κοζάνης, αρχής γενομένης από την Πέμπτη.
Ένταση στο μπλόκο στο Λατίφι
Ένταση και αντεγκλήσεις προκλήθηκαν την Τετάρτη το μεσημέρι στο μπλόκο των αγροτών στο Λατίφι, μετά την απόφαση να γίνει αποκλεισμός όχι μόνο στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, αλλά και στον παράδρομο που ενώνει τα Δουνέϊκα με τον Καρδαμά.
Αγρότες λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια με οδηγούς, οι οποίοι με τη σειρά τους διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο του δρόμου και τη δική τους ταλαιπωρία και χρειάστηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ενώ αρκετοί ήταν οι οδηγοί που αναγκάστηκαν να κάνουν αναστροφή για να κινηθούν μέσω της παραλιακής οδού Παλουκίου- Αγίας Μαρίνας Δουνεΐκων, για να μπορέσουν να μετακινηθούν προς Πύργο και Αμαλιάδα.
Συμβολική διαμαρτυρία αγροτών έξω από την Αγροτική Τράπεζα Χανίων
Σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από υποκατάστημα της πρώην Αγροτικής Τράπεζας στην οδό Τζανακάκη προχώρησαν σήμερα αγρότες μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας με βασικό αίτημα να μη γίνονται κατασχέσεις για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια.
Οι αγρότες τοποθέτησαν πανό στην είσοδο της τράπεζας την οποία απέκλεισαν για δέκα λεπτά. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε ειρηνικά και μετά το τέλος της οι συγκεντρωμένοι επέστρεψαν στο μπλόκο στην εθνική οδό Χανίων Ρεθύμνου στο ύψος του κόμβου «Μεγάλα Χωράφια» τονίζοντας πως συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.
Σε διάλογο καλεί τους αγρότες ο Αποστόλου
Εν τω μεταξύ, σε διάλογο κάλεσε εκ νέου τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου,  επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να εκπληρώσει ορισμένα από τα αιτήματα τους.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 Fm, ο υπουργός τόνισε ότι ήδη από την Τρίτη 31 Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης στους λογαριασμούς των αγροτών των ποσών που αφορούν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «θα υπάρξουν και υπάρχουν παρεμβάσεις» στα ζητήματα της προστασίας των προϊόντων (ελληνοποιήσεις κ.λπ.) και στην άμεση καταβολή των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων για να μπορούν να δουλέψουν οι αγρότες.
Ερωτηθείς για τα μπλόκα, είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα κατηγορήσει τις κινητοποιήσεις και ζήτησε, εφόσον έγινε και η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το αγροτικό θέμα, να γίνει και η συζήτηση μεταξύ αγροτών – υπουργείου για να λυθούν όσα ζητήματα μπορούν να λυθούν.

Την Τετάρτη το Agronews έγραφε:

Η Νίκαια καλεί σε συσπείρωση, στάση αναμονής στα Τέμπη
Συγκέντρωση δυνάμεων στους ήδη υπάρχοντες κόμβους και όχι σκόρπια μπλόκα σε σημεία που δεν «ενοχλούν» την κυβέρνηση ζητά από τους αγρότες η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, που απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης. Μάλιστα, η ισχυροποίηση του μπλόκου της Νίκαιας, που αποτελεί και τον πιο ισχυρό πόλο των φετινών κινητοποιήσεων, και η ενιαία αγωνιστική δράση των Θεσσαλών και κτηνοτρόφων, θα μπορούσε να δυναμώσει τον αγώνα των αγροτών και να δώσει αγωνιστική ώθηση στα μπλόκα όλης της χώρας.
Κι ενώ ενισχύονται τα κατά τόπους μέτωπα των αγροτών ανά τη χώρα, με περισσότερα τρακτέρ, με τους επικεφαλής των κινητοποιήσεων να προσανατολίζονται και σε νέου είδους δράσεις πέραν του αποκλεισμού των δρόμων, τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στα Τέμπη, όπου αναμένεται η απόφαση των αγροτών από τρεις περιοχές του νομού Λάρισας, που έχουν συγκεντρωθεί με τα αγροτικά τους μηχανήματα στον Πλατύκαμπο, στον κόμβο Γυρτώνης και στην Τερψιθέα για συντονισμό και μετάβαση στην Κοιλάδα των Τεμπών.
Οι αγρότες των Τεμπών συνεδριάζουν στις 6 το απόγευμα στην ταβέρνα «Σκαραβαίο» για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, σε Πλατύκαμπο και Γυρτώνη. Πάντως, έως και το μεσημέρι της Τετάρτης περί τα 180 τρακτέρ παρέμεναν σε αυτά τα σημεία.
Κάλεσμα μπλόκου Νίκαιας
Το μπλόκο της Νίκαιας χαιρετίζει τους συναδέλφους αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας  κι ήρθαν, με τα τρακτέρ τους, να ενισχύσουν το μπλόκο.
Καλούμε κι όσους παραμένουν, ακόμα, στα χωριά να έλθουν στο μπλόκο για να γίνει ακόμα πιο ισχυρό.
Στο μπλόκο της Νίκαιας είναι η θέση και των τρακτέρ που βρίσκονται συγκεντρωμένα σε διάφορα σημεία, απ’ όπου οι συνάδελφοι δεν μπορούν, αντικειμενικά, να δώσουν τη μάχη όπως χρειάζεται και οι ίδιοι θα ήθελαν. Με μικρά μπλόκα, σκόρπια σε σημεία που δεν «ενοχλούν» ιδιαίτερα την κυβέρνηση, διασπώνται οι δυνάμεις μας που πρέπει να είναι συγκεντρωμένες, ώστε από καλύτερη θέση κι ενιαία να δίνουμε τη μάχη.
Η παραπέρα ισχυροποίηση του μπλόκου της Νίκαιας, η ενιαία αγωνιστική δράση των Θεσσαλών μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, θα δυναμώσει την πάλη μας και, ταυτόχρονα, θα δώσει αγωνιστική ώθηση στα μπλόκα όλης της χώρας, αφού το μπλόκο της Νίκαιας αποτελεί το επίκεντρο και το σημείο αναφοράς του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Όσο πιο ισχυρό είναι το μπλόκο της Νίκαιας, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η αγωνιστική πίεση των μικρομεσαίων αγροτών όλης της Ελλάδας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.  Και δεν είναι τυχαίο ότι το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο προς τα εδώ κι ας το παίζει άτεγκτη κι ανυποχώρητη. Γιατί ξέρει καλά από πού θα δεχτεί την μεγαλύτερη κι αποφασιστικότερη αγωνιστική πίεση.
Αν πέρσι δεν υπήρχε  η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που συγκροτήθηκε στο καμίνι του αγώνα, να συντονίζει την πάλη, αν δεν υπήρχε το μπλόκο της Νίκαιας να δίνει το σήμα του ανυποχώρητου αγώνα, αν δεν υπήρχε η ενεργή στήριξη στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς από το ταξικό εργατικό κίνημα, η κυβέρνηση δεν θα είχε αναγκαστεί ν’ αποδεχτεί το αφορολόγητο όριο – έστω και κουτσουρεμένο – να ψηφίσει στη Βουλή τη ρύθμιση για τα «αγροτοδικεία», ούτε θα ήταν σταδιακή η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και θα είχε δοθεί αναβολή 5 ετών  στο τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες, ούτε θα ήταν αφορολόγητο μέρος των επιδοτήσεων.
Η θέση, λοιπόν, όλων των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας είναι στο μπλόκο της Νίκαιας.
Εδώ, όπου το μπλόκο στήθηκε με αποφάσεις που πάρθηκαν συλλογικά, μετά από ανοιχτή και διεξοδική συζήτηση μέσα στο οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Στις συνεδριάσεις των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών. Στις μαζικές συσκέψεις που έγιναν σε επαρχιακό, νομαρχιακό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο. Και, φυσικά, αφού πρώτα μιλήσαμε, πρόσωπο με πρόσωπο, με τον αγροτικό κόσμο σε εκατοντάδες συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις που οργανώσαμε στα χωριά.
Εδώ, όπου κάθε αγωνιστής αγρότης και κτηνοτρόφος έχει ουσιαστικό λόγο για την οργάνωση, την πορεία και την προοπτική του αγώνα μας, δεν «άγεται και φέρεται» από κανέναν.
Εδώ, όπου υπάρχουν παλιοί και δοκιμασμένοι αγωνιστές του αγροτικού κινήματος που ήταν πάντα και παντού παρόντες στους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, ποτέ δεν κιότεψαν μπροστά στις δυσκολίες της πάλης, ούτε λάκισαν από τα μπλόκα. Όπως υπάρχουν και πολλοί νέοι αγωνιστές, αποφασισμένοι κι έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα. Δεν υπάρχουν  εδώ αυτοί που, έξω και μακριά από τις διαδικασίες λειτουργίας  του αγροτικού κινήματος,  αυτοχρίζονται «ηγέτες» και «επικεφαλής» κι ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα «λουφάζουν», μόλις εμείς βγάζουμε τα τρακτέρ στους δρόμους, εμφανίζονται τραβώντας σε διαφορετική κατεύθυνση από τη δική μας,  για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών που θέλουν ν’ αρπάξουν τη γη και το βιός των ξεκληρισμένων μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και παίξουν το ρόλο του «πρόθυμου συνομιλητή» της εκάστοτε κυβέρνησης.
Οι αγωνιστές μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο  μπλόκο της Νίκαιας, όπως και στα άλλα μπλόκα που συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, θα δώσουμε, μέχρι τέλους, τη μάχη με στόχο ν’ αναγκάσουμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας.
Αυτό κάναμε πάντα, αυτό κάνουμε και τώρα, με δύναμη και αποφασιστικότητα.       
1 Φλεβάρη 2017
ΜΠΛΟΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Μένουν στα Φάρσαλα με 100 τρακτέρ
Επιμένουν να δώσουν τον αγώνα από τα Φάρσαλα οι αγρότες της επαρχίας που έχουν παρατάξει 100 περίπου τρακτέρ στην είσοδο της πόλης από Λάρισα, στο ύψος του γηπέδου προκειμένου όπως λένε να αναδείξουν τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής.
Όπως τονίζουν, μάλιστα, σε ανακοίνωσή τους δε θα συμμετάσχουν στο μπλόκο των Μικροθηβών φέτος προκειμένου να δώσουν ένα μήνυμα στην πολιτεία ότι ο αγροτικός κόσμος της περιοχής έχει εγκαταλειφθεί. «Οι αγρότες από την επαρχία Φαρσάλων στήσαμε ένα μπλόκο στα Φάρσαλα, δεν θα μετακινηθούμε από τα Φάρσαλα και κάθε μέρα το μπλόκο ενισχύεται με νέα τρακτέρ. Είμαστε 100 και πλέον τρακτέρ και θα δώσουμε τον αγώνα μας από την επαρχία μας».
Έκλεισε η ΕΟ Σερρών – Θεσσαλονίκης στο ύψος του Λευκώνα
Έκλεισε, λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Σερρών στο ύψος του Λευκώνα από αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού που βρίσκονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου από τις 25 Ιανουαρίου. Σε γενική τους συνέλευση, οι αγρότες των μπλόκων αποφάσισαν, αύριο, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έναρξη της 10ης διεθνούς έκθεσης κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας Zootechnia. Στο μεταξύ, μέλη της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Προμαχώνα σχολιάζουν ότι «δεν βγήκε από το μυαλό μας η μετάβαση με τα τρακτέρ μας στο τελωνείο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή».
Κλειστή η εθνική στο τελωνείο των Ευζώνων
Κλειστή έως και τις 18:00 τουλάχιστον αποφάσισαν να κρατήσουν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο τελωνείο που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει στον κόμβο της Ειδομένης. Το τι μέλλει γενέσθαι θα αποφασιστεί στη γενική τους συνέλευση, σήμερα αργά το απόγευμα.
Στο σημείο, αναμένονται αγρότες από Σκύδρα, ορεινή Έδεσσα και Μελίσσι, ενώ ήδη στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους, που υπολογίζονται σε πάνω από 350, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας από δήμο Παιονίας, Γιαννιτσά, Χαλκηδόνα, Κιλκίς, Χαλάστρα, Μάλγαρα, Σίνδο, Νησέλι Αλεξάνδρειας και το Αιγίνιο Πιερίας.
Με τα τρακτέρ στα Γιάννενα οι αγρότες της Ηπείρου
Σε συμβολική κατάληψη της Εφορίας προχώρησαν κτηνοτρόφοι και αγρότες που νωρίτερα συγκεντρώθηκαν στη κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, στο πλαίσιο του πανηπειρωτικού αγροτικού συλλαλητηρίου.
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να διαδηλώσουμε, μαζί με όλους τους συναδέλφους από την Ήπειρο, τον αγώνα μας για επιβίωση. Ο αγροτικός κόσμος, δεν θα αντέξει», δήλωσε ο Μπάμπης Μπεσλής, μέλος του συντονιστικού από το μπλόκο Κομποτίου Άρτας.
Η πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας Μυρτώ Λύκα ανέφερε από την πλευρά της οι αγρότες της Ηπείρου είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα.
Το συντονιστικό των αγροτών στην Ήπειρο, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα εάν τις επόμενες ημέρες θα παραταχθούν τρακτέρ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Υπενθυμίζεται πως μπλόκα αγροτών έχουν στηθεί στους κόμβους Κομποτίου και Αγίου Δημητρίου στη Ιόνια Οδό από αγρότες της Άρτας, καθώς και στον Λούρο της Πρέβεζας.
Κλειστή από αγρότες η Πατρών - Πύργου στο Λατίφι
Κλειστή είναι από τις 14.00 η εθνική οδός Πατρών - Πύργου στο ύψος της περιοχής Λατίφι από αγρότες της Ηλείας.
Οι αγρότες, οι οποίοι νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Πύργου, δεν έχουν ανακοινώσει πότε θα ανοίξουν τον δρόμο.
Το πρόγραμμα των αγροτικών κινητοποιήσεων έχει ως εξής:
Αγροτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή στη Λάρισα
Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας να πάρουν μέρος στο αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνει την Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, απευθύνει το μπλόκο της Νίκαιας.
Σε ανακοίνωσή του το μπλόκο της Νίκαιας αναφέρει ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες βγήκαν ξανά φέτος στους δρόμους «γιατί η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα που προβάλλαμε στα περσινά 40ήμερα μπλόκα, αλλά, με την αντιλαϊκή πολιτική της, πρόσθεσε κι άλλα βάρη στις πλάτες μας, που θα μας στείλουν, γρηγορότερα, στον Καιάδα του ξεκληρίσματος και της εξαθλίωσης».
Δηλώνει επίσης ότι «με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουμε κανένα λόγο να έλθουμε σε αντιπαράθεση, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, υποκινώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό».
Ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο
Οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, δεν προτίθενται να προβούν σε αποκλεισμούς δρόμων. Αντίθετα, οργανώνουν συλλαλητήριο στην 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Ζοοtechnia» την Πέμπτη στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής. Τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούν για να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πώς θα κινηθούν στο εξής.
Κλειστή έως τις 18:00 η εθνική Θεσσαλονίκης-Ευζώνων
Τον αποκλεισμό τους στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο τελωνείο που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, θα συνεχίσουν μέχρι τις 18.00 αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει στον κόμβο της Ειδομένης.
Οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση αργά το απόγευμα προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενά τους βήματα.
Στο σημείο, αναμένονται και σήμερα άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από Σκύδρα, ορεινή Έδεσσα και Μελίσσι, οι οποίοι και θα ξεκινήσουν με τα αγροτικά τους οχήματα στις 10.00-11.00 το πρωί, με κατεύθυνση το τελωνείο των Ευζώνων.
Στην περιοχή έχουν ήδη συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους, που υπολογίζονται σε πάνω από 350, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας από δήμο Παιονίας, τα Γιαννιτσά, τη Χαλκηδόνα, το Κιλκίς, τη Χαλάστρα, τα Μάλγαρα, τη Σίνδο, το Νησέλι Αλεξάνδρειας και το Αιγίνιο Πιερίας.
Όπως δήλωσε πάντως ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης, «όσα φορτηγά ή νταλίκες μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα περνούν και χωρίς καθυστερήσεις μάλιστα».
Υπενθυμίζεται ότι το τελωνείο των Ευζώνων και ειδικότερα τον κόμβο της Ειδομένης, κατέλαβαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας στις 30/1, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι του δήμου Παιονίας συγκεντρώθηκαν στις 28/1 σε σημείο που βρισκόταν 1,5 χιλιόμετρο πριν το τελωνείο των Ευζώνων και 1000 μέτρα προ του κόμβου της Ειδομένης.
Επ' αόριστον αποκλεισμός της θέσης «Πράσινα Φανάρια» στη Θεσσαλονίκη
Αποκλεισμένα παραμένουν τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής, στα «Πράσινα Φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»), από αγρότες του νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Το σημείο ενισχύθηκε ήδη, ενώ αναμένονται και νέες δυνάμεις.
Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς, μέσω των οποίων είναι εφικτή και η μετάβαση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».
Νέα προσπάθεια για Προμαχώνα
Σε γενική τους συνέλευση, γύρω στις 11 το πρωί, θα καθορίσουν τις σημερινές τους κινήσεις οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, οι οποίοι δεν καταθέτουν τα όπλα, σε ό,τι αφορά τη μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ενώ σχεδιάζουν και άλλες δράσεις. Ένα σενάριο που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, είναι να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας με τα τρακτέρ τους στο κέντρο των Σερρών.
Τα τρακτέρ των Σερραίων αγροτών και κτηνοτρόφων βρίσκονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, στο ύψος του Λευκώνα, από τις 25 Ιανουαρίου.
Εναλλακτικές δράσεις από τους αγρότες της δυτικής Μακεδονίας
Περισσότερα από 2.000 φυλλάδια με τα αιτήματά τους θα διανείμουν σήμερα, στη λαϊκή αγορά της Καστοριάς, οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο που στήθηκε από τις 30/1 στο Άργος Ορεστικό, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής.
Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου οι ίδιοι προγραμματίζουν συμβολικό αποκλεισμό, από τις 12 το μεσημέρι και για δύο ώρες, στο τελωνείο της περιοχής, όπου γίνεται εκτελωνισμός των προϊόντων.
Για την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου έχει αποφασιστεί η διοργάνωση Παναγροτικού Συλλαλητηρίου στο κέντρο της Καστοριάς.
Στο Καλονέρι Βοείου, στήθηκε το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας Οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση πήραν και αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας. Μπλόκο έχει στηθεί και στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Έδεσσας, από αγρότες και κτηνοτρόφους των Πύργων Πτολεμαϊδας.
Συμβολική κίνηση ετοιμάζουν οι αγρότες Κατερίνης
Τη μετάβασή τους στο γενικό νοσοκομείο Κατερίνης, κινούμενοι με δύο-τρία τρακτέρ, προγραμματίζουν σήμερα μετά τις 14.00 αγρότες της περιοχής, που έχουν στήσει από το απόγευμα του Σαββάτου το μπλόκο τους στην αερογέφυρα.
Στόχος τους είναι να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, που αναμένεται στις 13.00 να παρευρεθεί στην τελετή εγκαινίων της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείου της πόλης.

http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.