Σημαντικά Νέα

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ.


του Δημήτρη Βαλασίδη (*)
Από την μεταπολίτευση και μετά η εκάστοτε επιλογή αρχηγών γενικών επιτελείων αποτελεί αντικείμενο έντονης κριτικής από την αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος των εε και εα Στρατιωτικών. Η αιτία, πραγματική ή φανταστική, είναι τα κομματικά κριτήρια για την τοποθέτηση της ανωτάτης ηγεσίας των ΕΔ. Είναι αυτονόητο, ότι κομματικές επιλογές επηρεάζουν άμεσα τόσον τις προαγωγές των Αξιωματικών, όσον και την εν γένει λειτουργία του Στρατεύματος.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού είναι απλή και εύκολη και πρέπει να καθιερωθεί συνταγματικά. Δεν συμφέρει όμως στην κομματοκρατία και την φαυλοκρατία που επικρατεί στο νεοελληνικό κράτος. Συγκροτούνται δια κληρώσεως κάθε φορά 12μελή ανώτατα στρατιωτικά συμβούλια αποτελούμενα από διατελέσαντες αρχηγούς γενικών επιτελείων, τα οποία επιλέγουν τους νέους αρχηγούς. Από πρώην αρχηγούς του Στρατού Ξηράς για τον νέο αρχηγό ΓΕΣ, από το Πολεμικό Ναυτικό για τον αρχηγό ΓΕΝ, από την Πολεμική Αεροπορία για τον αρχηγό ΓΕΑ και τέλος και από τους τρεις κλάδους αναλογικά για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Η απόφαση αυτή πρέπει να είναι υποχρεωτικά αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία.
Στην αξιοκρατική επιλογή θα συμβάλει ουσιαστικά η καθιέρωση συγκεκριμένων κριτηρίων με διαφορετική βαρύτητα το καθένα:
·       Έτη υπηρεσίας και διοίκησης σε Μονάδες και Σχηματισμούς.
·       Έτη υπηρεσίας και διεύθυνσης σε επιτελεία Σχηματισμών καθώς και σε γενικά επιτελεία.
·       Εκθέσεις ικανότητας για όλη την σταδιοδρομία τους.
·       Πτυχία ανωτάτων σχολών των ενόπλων δυνάμεων και άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
·       Βαθμός γνώσεως ξένων γλωσσών.
·       Τυχόν άλλα κριτήρια.
Με ανάλογο τρόπο θα μπορούσε να γίνεται και η επιλογή των αρχηγών της ΕΛΑΣ, του ΛΣ και του ΠΣ.

(*) Ο Δημήτρης Βαλασίδης είναι:
Αξιωματικός εα-Οικονομολόγος-Συγγραφέας, απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Γεν. γραμματέας του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, πρόεδρος του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ. Τηλ. 2310453192-6942477645- www.dvalasidis.org   e-mail:va lasidis.dimitris@gmail.com

-- 
Δημήτρης Βαλασίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.