Σημαντικά Νέα

«Κλείδωσε» μείωση του ελληνικού χρέους χωρίς προαπαιτούμενα - Στο 1,5% το ετήσιο πλεόνασμα αντί του 3,5% που ζητούσε η Γερμανία (upd)

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup και βρισκόμαστε εν αναμονή των επίσημων δηλώσεων, αλλά σύμφωνα πάντως με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μια κατ'αρχήν μείωση του ελληνικού χρέους, μέσω επέκτασης της περιόδου αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων.
Χωρίς προαπαιτούμενα και αυτό είναι από μόνο του σημαντικό. Γιατί θα μπορούσαν να επιμείνουν στην συμπερίληψη του ΔΝΤ. Οσο για τα πρωτογενή πλενονάσματα αυτά αποφασίστηκαν να είναι στο 1,5% και όχι στο 3,5% που υποστήριζε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ότι απαιτούσε το Βερολίνο.
Η συμφωνία λήψης βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο αποψινό eurogroup συνιστά εθνική επιτυχία, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. 
Όπως ανέφεραν, υπήρξε σημαντικό ότι η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε υποχώρησε από τις θέσεις της και ότι οι εταίροι έπραξαν αυτό που όφειλαν. 
 
Παράλληλα, σημειώνουν ότι η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά.
Ρέγκλινγκ: «Ποια βήματα πρέπει να ακολουθηθούν»
"Με βάση την εντολή που λάβαμε, ο ESM πήρε κάποιες αποφάσεις για να βελτιώσουμε την βιωσιμότητα του χρέους. Όταν πάρουμε αυτά τα μέτρα ελπίζουμε να φτάσουμε σε μείωση του χρέους. Τα μέτρα αυτά τα έχει δεχθεί το Eurogroup. Ο ορίζοντας μέχρι το 2060 δημιουργεί αβεβαιότητες. Μπορεί να αλλάξουν οι συνθήκες τις αγοράς και γι' αυτό τα μέτρα αυτά είναι προς συζήτηση, αλλά θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους.

Τρία μέρη:

α') Η ομάλυνση της αποληρωμής του βραχυπρόθεσμου χρέους. Η ωρίμανση είναι 28 έτη και θα αυξηθεί σε 32,5 έτη. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές και θα υπάρχει ένας καλύτερος βηματισμός.

β') Η μείωση των επιτοκίων και του κινδύνου των επιτοκίων. Υπάρχει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με τις απαραίτητες εγγυήσεις να έχουν δοθεί. Θα υπάρξουν σταθερά επιτόκια με μεγαλύτερο διάστημα ωρίμανσης. Έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα.

γ') Υπήρχαν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις κι αυτό θα σταθεροποιήσει τα δεδομένα. Υπάρχουν μακροπρόθεσμα ομόλογα που θα έχουν μικρότερο κίνδυνο. Στη συνέχεια υπάρχει και το waver που αφορούσε τη χρηματοδότηση. Αυτή η δόση αν δεν συμβεί κάτι θα έχει ένα περιθώριο 200 σημείων βάσης.

Αυτά είναι σαφή πλεονεκτήματα για την Ελλάδα και θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.