Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συνδέουν την κατανάλωση αλλαντικών και κόκκινου κρέατος με κάποιες μορφές καρκίνου, αποτελούν τη συνέχεια μιας σειράς μελετών που έχουν επίσης συσχετίσει την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος με την αυξημένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.
Πόσο ασφαλής είναι όμως η ζωή χωρίς κρέας ή/και ψάρια και ποιους κινδύνους κρύβει ο πλήρης αποκλεισμός των ζωικής προέλευσης τροφίμων;
Καταρχάς ο αποκλεισμός τους δεν συνιστάται στις εγκύους, στα παιδιά και στους εφήβους επειδή βρίσκονται στην περίοδο της ανάπτυξης, καθώς και σε όσους πάσχουν από νοσήματα που συνοδεύονται από ειδικές διατροφικές ανάγκες (π.χ. νευρολογικά προβλήματα που απαιτούν την κατανάλωση τροφίμων με βιταμίνη Β12, σιδηροπενική αναιμία κλπ.).
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να υπάρξουν κάποιες από τις παρακάτω επιπτώσεις:
Έλλειψη σιδήρου
Ο σίδηρος παρέχεται στον οργανισμό από τροφές όπως το κρέας, το συκώτι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα παντζάρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Ο οργανισμός απορροφά περισσότερο τον σίδηρο των ζωικών τροφίμων. Αν το διαιτολόγιο δεν περιέχει ζωικές πηγές σιδήρου είναι σημαντικό να προσθέτετε στα φυτικά τρόφιμα που τον περιέχουν (λ.χ. φακές, σπανάκι) κάποια πηγή βιταμίνης C (για παράδειγμα πράσινες πιπεριές, κουνουπίδι, μπρόκολο, λεμόνι, ξύδι ή χυμό πορτοκαλιού), ώστε να αυξήσετε την απορρόφησή του.
Έλλειψη βιταμίνης Β12
Οι χορτοφάγοι που καταναλώνουν καθημερινά γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, αντισταθμίζουν την έλλειψη της βιταμίνης Β12. Διαφορετικά πρέπει να παίρνουν διατροφικό συμπλήρωμα της βιταμίνης.
Έλλειψη βιταμίνης D
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι κυρίως τα ψάρια και το γάλα, αλλά την συνθέτει και ο οργανισμός μας όταν το σώμα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Σε άτομα με αυστηρά χορτοφαγικό διαιτολόγιο υπάρχει κίνδυνος ανεπάρκειας βιταμίνης D, κάτι που μπορούν να εντοπίσουν με μία απλή αιματολογική εξέταση.
Έλλειψη ψευδαργύρου και ιωδίου
Το ψάρι και το τυρί είναι πολύ καλές πηγές ψευδαργύρου και ιωδίου που περιέχονται στα ψάρια της θάλασσας και στο ιωδιούχο αλάτι.
Πηγή: onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ