Το 2015 αναμένεται, όπως λένε οι επιστήμονες, να είναι το πιο θερμό έτος των τελευταίων δεκαετιών αν όχι της ιστορίας. Ήδη, ο περασμένος Αύγουστος καταγράφηκε σύμφωνα με την Νational Oceanic and Atmospheric Administation των ΗΠΑ ο πιο “καυτός” μήνας όλων των εποχών. Μπορεί να μην υπήρξε καύσωνας, τουλάχιστον στην Ελλάδα, αλλά τα επίπεδα της θερμοκρασίας διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα.
Ήδη, ο Νοέμβριος έχει φτάσει στα μισά και οι θερμοκρασίες είναι αρκετά πάνω από τα συνηθισμένα φυσιολογικά όρια, θυμίζοντας περισσότερο άνοιξη παρά τέλη φθινοπώρου. Το γεγονός αυτό προβληματίζει τους επιστήμονες, οι οποίοι θεωρούν πώς μπορεί να υπάρξει άμεσα ανατροπή του καιρικού σκηνικού με ακραία φαινόμενα εντός του χειμώνα.
Πατήστε εδώ για να δείτε το animated γράφημα που παρουσιάζει τα στοιχεία ενδελεχώς.
Την “πόρτα” της Ελλάδα θα χτυπήσει όπως λέγεται φέτος το φαινόμενο El Ninio με χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές. Σύμφωνα με πρόβλεψη του Greek-Weather.Org, τμήματα της Θράκης, της Μακεδονίας, της Ηπείρου, του Ιονίου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου είναι υποψήφιες για ισχυρές χιονοπτώσεις, ψύχος και ακραίες καταιγίδες με κεραυνούς και ανεμοστρόβιλους.
Μετά τις 20 Νοεμβρίου ο χειμώνας εκτιμάται πώς θα είναι ιδιαίτερα ψυχρός με πολλά χιόνια στην βόρεια Ελλάδα ενώ γενικότερα μετεωρολόγοι του εξωτερικού προειδοποιούν για έναν ψυχρό χειμώνα σε όλη την Ευρώπη παρά το γεγονός πως ο Νοέμβριος ήταν αρκετά θερμός και άνομβρος.
Είναι αποτέλεσμα αυτό των αυξημένων θερμοκρασιών του 2015; Πιθανόν απαντούν κάποιοι επιστήμονες αφού το El Ninio έχει βάση στη “σύγκρουση” θερμών και ψυχρών αέριων μαζών.
Όπως αναφέρεται σε μελέτη της Νational Oceanic and Atmospheric Administation ο Αύγουστος ήταν ο έκτος μήνας που έθεσε νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας: Φεβρουάριος, Μάρτιος, Μάιος, Ιούνιος και Ιούλιος ήταν οι προηγούμενοι.
Σε 136 έτη παγκόσμιων δεδομένων για το περιβάλλον, βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολα και άγνωστα λημέρια. Οι φετινές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν αφού μία δυνατή μετεωρολογική κατάσταση με το αποτύπωμα του El Niño θα συνεχίσει να διαχέει υψηλές θερμοκρασίες στην ατμόσφαιρα. Οι πιθανότητες να είναι το 2015, το πιο θερμό έτος στην καταγεγραμμένη ιστορία βρίσκονται στο 97%, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ.
Τα αποτελέσματα από τις πιο μεγάλες υπηρεσίες παρακολούθησης μετεωρολογικών φαινομένων παραλλάσσονται ελάχιστα. Η NOAA και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας κατέγραψαν τον Αύγουστο ως τον πιο θερμό μήνα. Η ΝΑSA τον έθεσε μία βαθμίδα χαμηλότερα από το ρεκόρ του 2014. Και οι τρεις υπηρεσίες συμφωνούν πως το 2015 θα είναι το πιο θερμό έτος, παρόλα αυτά, κατά πολύ.
Η θερμότητα είχε διαφορετική υπόσταση ανά τον κόσμο, αλλά πολύ λίγα μέρη την απέφυγαν εντελώς. Ο παρακάτω χάρτης υποδεικνύει πολύ λίγες περιοχές να βρίσκονται σε χαμηλά σημεία, αλλά και πάρα πολλές να βρίσκονται σε υψηλά. Το κόκκινο στον Ειρηνικό ωκεανό είναι το αποτύπωμα του El Niño.
Η Καλιφόρνια των ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Αυστραλία υποφέρουν από ξηρασία. Στην Αρκτική θάλασσα, ο αριθμός του θαλάσσιου πάγου έπεσε στο τέταρτο χαμηλότερο επίπεδο από το 1979 όποτε και ξεκίνησαν οι εν λόγω μετρήσεις. Στην Ανταρκτική επίσης έπεσε σε χαμηλότερο από το κανονικό, επίπεδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ