– Ξεφτίλα και εθνική προδοσία από του κυβερνώντες απείχαν από την ψηφοφορία – Το έπνιξαν όλα τα µέσα
Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε το ψήφισμα του ΟΗΕ για τους βασικούς κανόνες της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, ωστόσο η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία.
Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι βασίστηκαν στην εμπειρία από την κρίση της Αργεντινής στις αρχές του 2000, έλαβαν 136 θετικές ψήφους, έξι αρνητικές, ενώ 41 χώρες απείχαν της ψηφοφορίας.
Το ψήφισμα του ΟΗΕ, δεν είναι δεσμευτικό, αλλά είναι πολιτικά φορτισμένο και ουσιαστικά αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Βάσει του ψηφίσματος, πιστωτές και οφειλέτες οφείλουν να συμπράττουν με καλή πίστη προκειμένου να φθάσουν σε μία αμοιβαία συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ενός κράτους που αντιμετωπίζει πρόβλημα.
«Ένα ανεξάρτητο κράτος έχει το δικαίωμα να χαράσσει τη μακροοικονομική του πολιτική, συμπεριλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης του χρέους της» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Πρόκειται για μία συμφωνία υπέρ της οικονομικής σταθερότητας, της κοινωνικής ειρήνης και της ανάπτυξης» σχολίασε η Αργεντινή. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες καταψήφισαν το ψήφισμα, υποστήριξαν ότι τέτοιου είδους συμφωνίες προκαλούν αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά. Υποτίθεται ότι είναι σύμμαχοί μας…
Η αποχή της Ελλάδας προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Αθήνα και επιθέσεις κατά του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος υπήρξε βασικός διαπραγματευτής με τους δανειστές.
(Κατάλαβες γιατί τους λέω προδότες…)
(Κατάλαβες γιατί τους λέω προδότες…)
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Κοτζιάς κατήγγειλε αλλαγή εθνικής γραμμής από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.
«H υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να υπηρετεί τη χώρα προς τις εκλογές και όχι να αλλάζει την πολιτική της προηγούμενης και εκλεγμένης κυβέρνησης», τονίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και καταφέρεται κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη αλλά και τον αρμόδιου ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτη.
Όπως ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή του, «βάση οδηγιών Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το υπουργείο Εξωτερικών μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο η Κυβέρνηση Σωτηρίας έδωσε σαφείς οδηγίες στη ΜΑ στον ΟΗΕ όπως συμμετάσχει ενεργά στην ομάδα του ΟΗΕ για το χρέος με την προοπτική υπερψήφισηςτου ψηφίσματος που ετοίμαζε η ομάδα. Υπάρχουν πληθώρα οδηγιών και τηλεγραφημάτων που πιστοποιούν τις οδηγίες για αυτή τη συμμετοχή και την προετοιμασία στήριξης από πλευράς Ελλάδας του ψηφίσματος».
«Η θέση αυτή προωθήθηκε σθεναρά επί επτά μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους. Η αλλαγή της σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προτροπή του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα».
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι και η «Αυγή» με άρθρο της επιτίθεται στους Μολυβιάτη, Χουλιαράκη, γράφοντας ότι «ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης, όπως αποκαλύφθηκε χθες στη διάρκεια συνάντησης που είχε με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για το συγκεκριμένο θέμα, μετά και από σχετική γνωμοδότηση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, έδωσε εντολή στην ελληνική αντιπροσωπεία να απέχει από την ψηφοφορία».
Ολομέτωπη επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και κατά του Ευάγγελου Μεϊμαράκη έκανε η Λαϊκή Ενότητα με αφορμή τη στάση της Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους.
Το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη χαρακτηρίζει «επονείδιστη» την εντολή που έλαβε η κυβέρνηση από τους Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελο Μεϊμαράκη με αποτέλεσμα η ελληνική αντιπροσωπεία να απέχει από κρισιμότατη ψηφοφορία που ήταν προς όφελος των συμφερόντων μας.
Τονίζει ότι όποια μνημονιακή κυβέρνηση και αν προκύψει θα συμπεριφέρεται σαν αγκιστρωμένο ψάρι των δανειστών – εκβιαστών παραιτούμενη εκ των προτέρων από όλα τα όπλα που της δίνει το διεθνές δίκαιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ