ΑΡΘΡΟ-ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΛΕΝΕ ΠΩΣ "ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ"
Οι «λύκοι» της Wall Street προειδοποιούν τους Ευρωπαίους να σταματήσουν τα παιχνίδια με την Ελλάδα και να βρουν άμεσα μία λύση καθώς ένα ενδεχόμενο Grexit μπορεί να προκαλέσει παγκόσμιο οικονομικό Αρμαγεδώνα. Όπως οι ίδιοι τονίζουν, αλλά και πολλοί ακόμη παράγοντες της αμερικανικής οικονομίας, η κατάσταση είναι τόσο ρευστή ανά τον κόσμο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί αν μία χώρα βγει από την ευρωζώνη και οι συνέπειες της Lehman Brothers μπορούν να ωχριούν μπροστά σε μία πιθανότητα Grexit.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Wall Street, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα, εξηγούν στο αμερικανικό περιοδικό «Politico» γιατί οι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους δεν πρέπει να επιτρέψουν την χρεοκοπία της Ελλάδας καθώς, επισημαίνουν, η αντίδραση των αγορών σε μια εποχή που η ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι μικρή και η αστάθεια επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία.
"Κάποιοι υποστηρίζουν πως η κατάσταση δεν είναι τόσο απελπιστική όσο ήταν το 2012, όσον αφορά στις επιπτώσεις ενός Grexit και κάποιοι μάλιστα λένε ότι θα ήταν "ευχής έργον να αφήσουμε τους Έλληνες να τραβήξουν το δρόμο τους" παρατηρεί το περιοδικό.
«Αλλά τότε, κάποιοι αναφέρουν τη Lehman Brothers. Και την ρωσική χρεοκοπία. Ακόμα και μια δολοφονία στο Σαράγεβο το 1914. Και η θεωρητική συζήτηση του πόσο καλύτερα προετοιμασμένος είναι ο κόσμος για την χρεοκοπία της Ελλάδας, γρήγορα μετατρέπεται σε πυρετώδη αναμασήματα σχετικά με το πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και τώρα έναν παγκόσμιο οικονομικό Αρμαγεδώνα» εξηγεί.
Η Wall Street και η Ουάσινγκτον θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη γιατί κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι μπορεί να γίνει σε διαφορετική περίπτωση, είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το "Politico", που παραθέτει τις απόψεις διαφόρων αναλυτών και αξιωματούχων που δικαιολογούν τη θέση αυτή. «Με την αμερικανική οικονομία να προσπαθεί να επανέλθει σε σταθερή ανάπτυξη, την κινεζική να επιβραδύνει και τη Μέση Ανατολή ένα βήμα πριν την ολική κατάρρευση, το να προσθέσεις και την ελληνική χρεοκοπία είναι απλώς μια πολύ τρομακτική σκέψη», σημειώνεται.
«Είμαστε σίγουρα καλύτερα από όσο τρία χρόνια πριν» λέει στο περιοδικό ο Λάρι Σάμερς, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. «Αλλά η παγκόσμια κοινότητα υποτίμησε την επιρροή της ρωσικής χρεοκοπίας όπως και της πτώχευσης της Lehman Brothers. Αυτό είναι σαν να τραβήξεις έναν πόντο από το πουλόβερ. Μπορεί να μην συμβεί τίποτα, αλλά μπορεί και να ξηλωθεί ολόκληρο σε χρόνο μηδέν».
Το "Politico" επισημαίνει πως ο φόβος μιας ελληνικής χρεοκοπίας απασχολεί την κυβέρνηση Ομπάμα, αναφέροντας και τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, την περασμένη εβδομάδα, ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πολλά προβλήματα τον ελληνικό λαό και την παγκόσμια οικονομία.
Ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δηλώνει πως είναι βέβαιος πως τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, καθώς μια εναλλακτική θα οδηγούσε και άλλα κράτη της Ευρωζώνης στην έξοδο από το κοινό νόμισμα. Κάτι τέτοιο, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην κατάρρευση του νομίσματος, σε βαθιά ύφεση σε όλη την Ευρώπη και μέρες, αν όχι εβδομάδες βίαιων αντιδράσεων στις αγορές και στην αμερικανική οικονομία που αναπτύσσεται μόλις κατά 2% στην καλύτερη περίπτωση αυτή τη στιγμή.
Κανένα από αυτά τα ενδεχόμενα δεν είναι βέβαιο, ενώ υπάρχει και η μικρή πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, με πολύ μικρές επιπτώσεις, παρατηρεί ο ίδιος αξιωματούχος. Αλλά, τονίζει, η αβεβαιότητα παραμένει τόσο υψηλή που πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία.
Άλλος αξιωματούχος από την κυβέρνηση Ομπάμα εξηγεί στο "Politico" πως το ρίσκο που σχετίζεται με το Grexit δεν είναι τόσο υψηλό. Αλλά, προσθέτει, τέτοια γεγονότα σπάνια συμβαίνουν σε ένα «κενό» πολιτικής κι έτσι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ, σε συνδυασμό με ένα πρόβλημα στην εξωτερική πολιτική ή ένα λάθος από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην πολιτική των επιτοκίων, θα μπορούσε να «γκρεμίσει» τις αγορές και να σπρώξει την παγκόσμια οικονομία πίσω στην ύφεση.
«Κανένα "μοναδικό γεγονός" δεν γεννά καθαρό πανικό, αλλά θα μπορούσες να έχεις δύο ή τρία ανάλογου μεγέθους συμβάντα που κινούμενα παράλληλα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο φαινόμενο» αναλύει ο ίδιος.
Την περασμένη Παρασκευή, σημειώνει το "Politico", οι επενδυτές και η αγορά πήραν μια γεύση του τι σημαίνει ένα Grexit. Οι δημοσιογράφοι μετέδωσαν τότε ότι δεν διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της και ο βιομηχανικός δείκτης του Dow Jones έχασε πάνω από 300 μονάδες, ενώ τα επιτόκια στο ελληνικό χρέος άγγιξαν υψηλό δύο ετών.
Οι οικονομικοί αναλυτές της Wall Street επισημαίνουν επίσης ότι οι συνέπειες ενός «συντεταγμένου» Grexit δεν θα ήταν τόσο φοβερές όσο ενός «Graccident» - ενός ατυχήματος. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η κατάσταση θα είναι πολύ ανάστατη» δηλώνει ο Μοχάμεντ ελ Εριάν από την Allianz. «Και η παγκόσμια οικονομία είναι ακόμα πολύ εύθραυστη για να αντέξει ένα τόσο μεγάλο σοκ. Τα καλά νέα είναι ότι η Ευρώπη έχει κάνει πολλά για να χτίσει ένα αμυντικό τείχος κατά των συνεπειών. Αλλά και πάλι, θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνη η έκθεση σε ένα ατύχημα» προσθέτει.
Την ίδια άποψη εξέφρασε προ ημερών και ο αναλυτής της UBS, Πολ Ντόνοβαν, που σε υπηρεσιακό σημείωμα έγραψε: «Οι επενδυτές φαίνεται να πιστεύουν ότι ένα Grexit μπορεί να αντιμετωπιστεί, με ελάχιστες συνέπειες στις υπόλοιπες χώρες. Αυτή η άποψη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη».
Συμπερασματικά, πάντως, το Politico είναι σαφές: «Αν και η Ευρώπη έχει αναπτύξει αντιστάσεις, ένα Grexit θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο από τις ενοχλητικά οικείες και αγχωτικές συνομιλίες της Ελλάδας με τους πιστωτές της».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ