Σημαντικά Νέα

Άμεσος τρύγος συνιστάται για τα ώριμα σταφύλια

Τον κώδωνα του κινδύνου στους αµπελοκαλλιεργητές κρούουν οι γεωπόνοι των κατά τόπους ∆ιευθύνσεων
Γεωργίας, ειδικότερα για τα σταφύλια που βρίσκονται στο στάδιο της ωρίµανσης, δεδοµένου ότι οι πρόσφατες τοπικές βροχές σε συνδυασµό µε την υψηλή θερµοκρασία της εποχής ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών στα αµπέλια.
Βοτρύτης, περονόσπορος, ωίδιο και όξινη σήψη είναι µερικοί από τους εχθρούς που µπορεί να δηµιουργήσουν σοβαρά προβλήµατα τόσο στην παραγωγή όσο και στα πρέµνα, κυρίως εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις µεταβλητού ύψους προκαλούν προβλήµατα φυτοϋγείας στα αµπέλια, που βρίσκονται στο στάδιο της ωρίµανσης και αυτή την περίοδο δηµιουργούν φαινόµενα που οδηγούν σε διάρρηξη της επιδερµίδας και σκάσιµο ραγών µε άµεση συνέπεια την ανάπτυξη ασθενειών, σαν την όξινη σήψη. Ως ενδεδειγµένη λύση συνιστάται να  τρυγηθούν το συντοµότερο, καθώς µια χηµική αντιµετώπιση στη φάση αυτή θεωρείται µικρής αποτελεσµατικότητας και δεν συνίσταται. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αυγουστιάτικες βροχές στην Κρήτη ενδέχεται να βγάλουν εκτός εµπορίου µεγάλες ποσότητες επιτραπέζιων σταφυλιών, σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο της Οµάδας Αµπελουργών Κρήτης Μ. Χιλετζάκη.
Σχετικά µε τον βοτρύτη και τον περονόσπορο, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ναυπλίου συστήνουν στους παραγωγούς καλό αερισµό των πρέµνων µε ξεφύλλισµα και αποφυγή ακανόνιστων και υπερβολικών ποτισµάτων, προκειµένου να µειωθούν πιθανές προσβολές. Επιπλέον, η χρήση χαλκούχου σκευάσµατος σκληραίνει την επιδερµίδα της ράγας και αυξάνει την αντοχή τους.
Κίνδυνος, όµως, προσβολών των ραγών υπάρχει µέχρι και το στάδιο του γυαλίσµατος (όπου η περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι 8%), οπότε βλαστοί, ποδίσκοι και άξονες των σταφυλιών είναι ευπαθείς. Για τον λόγο αυτό συνιστάται ψεκασµός µε κατάλληλο φυτοπροστατευτικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.