Σημαντικά Νέα

ΣΟΚ!!! Στόχος βιοπειρατών τα ελληνικά ενδημικά φυτά

Κίνδυνο ολικής εξαφάνισης αντιμετωπίζουν περίπου ένα στα δέκα σπάνια ή απειλούμενα ενδημικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας, τα οποία φαίνεται να έχουν μπει για τα καλά στο... μάτι
διεθνών κυκλωμάτων βιοπειρατείας, που δρουν ανεξέλεγκτα μέσω του διαδικτύου, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η  εφημερίδα Agrenda.


Το αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον για τον πλούτο και τη μοναδικότητα των βοτάνων και αρωματικών φυτών της ελληνικής γης, έχει στρέψει τα βλέμματα αγοραστών – συλλεκτών από όλο τον πλανήτη, οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται, είναι έτοιμοι να πληρώσουν ακόμη και πάνω από 20 ευρώ, για ένα και μόνο ζωντανό φυτό, αν πρόκειται για κάτι σπάνιο.

Η προθυμία αυτή έχει αποθρασύνει τους βιοπειρατές, οι οποίοι κινούμενοι στη «σκιά» της νομιμότητας ενθαρρύνουν την εμπορία ενδημικών φυτών μέσα από φυτώρια που έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα, πραγματοποιώντας κάθε χρόνο έναν τζίρο εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος εμφανίζει αυξητικές τάσεις.

«Εντοπίσαμε 588 περιπτώσεις εμπορίας φυτών από 73 φυτώρια στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, τα οποία, ως αυτοφυή φυτά, υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα, είναι ενδημικά της χώρας μας», αναφέρει ο επιστήμονας Νίκος Κρίγκας, ο οποίος μαζί με τις συναδέλφους του κ. Βικτωρία Μεντέλη και κ. Δέσποινα Βόκου, διενήργησαν έρευνα στο διαδίκτυο με τίτλο «το ηλεκτρονικό εμπόριο στα ελληνικά ενδημικά φυτά. Βιοποικιλότητα, εμπόριο και νομιμότητα».

Από τα ευρήματα που συγκέντρωσαν οι μελετητές, διαπιστώθηκε ότι τα εμπορευόμενα ελληνικά ενδημικά αφορούν συνολικά 145 taxa (είδη & υποείδη), τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 10% της ενδημικής χλωρίδας της χώρας. Από αυτά, 58 taxa είναι προστατευόμενα σε εθνικό και 19 σε διεθνές επίπεδο, 33 χαρακτηρίζονται ως απειλούμενα (κινδυνεύοντα ή τρωτά) και 37 ως σχεδόν απειλούμενα ή σπάνια. Τα 12 μάλιστα έχουν εντοπιστεί σε μία μόνο τοποθεσία και άλλα 18 σε δύο έως πέντε σημεία της χώρας. 

Εκείνο βέβαια που προκαλεί τον προβληματισμό και δημιουργεί τις υποψίες για τη σκιά νομιμότητας του συγκεκριμένου εμπορίου, είναι ότι κανένα από τα συνολικά 73 φυτώρια που εξετάστηκαν, δεν φαίνεται να διαθέτει άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για τη συλλογή και την πώληση των ενδημικών φυτών της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους μελετητές, εν τω μεταξύ, σε πάνω από 10 φυτώρια του δείγματος, έχει καταγραφεί ότι πωλούνται περισσότερο από το 10% των εν λόγω 145 taxa, ενώ το 35% του συνόλου των εμπορευόμενων φυτών μπορεί κανείς να το βρει σε μεμονωμένα φυτώρια. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον διαπιστώνεται για εκπροσώπους των οικογενειών Campanulaceae, Iridaceae, Liliaceae (φυτά με εγνωσμένη καλλωπιστική αξία, διεθνώς), καθώς και Lamiaceae (αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά).

Το ζωντανό φυτό είναι η πιο κοινή μορφή πώλησης, με μέση τιμή τα 6,38 ευρώ ανά άτομο κι ανώτερη τιμή τα 20,46 ευρώ, για το Ophrys Kotschyi subsp. Cretica. Για τις άλλες μορφές πώλησης οι τιμές κυμαίνονται στα 0,24 – 5,67 ευρώ ανά βολβό, στα 0,03 – 0,93 ευρώ ανά σπέρμα και στα 0,07 – 44 ευρώ, ανά γραμμάριο σπερμάτων. Στην τελευταία περίπτωση η μέγιστη τιμή που καταγράφηκε αντιστοιχεί στο Draba Cretica.

«Είναι άγνωστο πόσο νόμιμο είναι αυτό το εμπόριο», αναφέρεται στη μελέτη και τονίζεται ότι για την καταπολέμηση της βιοπειρατείας προτείνεται η συστηματική παρακολούθηση των ιστοσελίδων μεγάλης επισκεψιμότητας και η υποχρέωση των φυτωρίων να δηλώνουν ότι το προς πώληση φυτικό υλικό δεν προέρχεται από τη φύση και έχει αποκτηθεί νόμιμα.

Οι αρμόδιες αρχές, επίσης, κατά τους μελετητές, θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα όχι μόνο για την προστασία της βιοποικιλότητας των χωρών τους, αλλά να προχωρήσουν και σε άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις, σχετικά με την εκμετάλλευση των γενετικών πόρων και τον καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρησιμοποίησή τους, όπως επιτάσσει το πρωτόκολλο της Ναγκόγια, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός του 2014.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.