Σε πέντε ερωτήματα απάντησε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τα εθνικά θέματα και τους λαθρομετανάστες.
Αναφερόμενος σε ερώτημα σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στο ΝΑΤΟ ο Α. Τσίπρας απέφυγε να πάρει θέση, αφήνοντας να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση.
Αν και σημείωσε πως «αξιακά» η θέση του ιδίου και του κόμματός του είναι πως το ΝΑΤΟ συνιστά ένα «παρωχημένο» οργανισμό εντούτοις απέφυγε να δηλώσει πω ς την επόμενη ημέρα διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Από τα πυρά του Α. Τσίπρα δεν γλίτωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ε. Βενιζέλος για τον οποίο σημείωσε χαρακτηριστικά «ότι σηκώνει τα χέρια ψηλά», τόσο στο θέμα βομβαρδισμού της Συρίας όσο και σε αυτό της αναγνώρισης της κυβέρνησης των «νεοναζί» του Κιέβου.
Τέλος στο θέμα της λαθρομετανάστευσης ο Α. Τσίπρας απάντησε διατυπώνοντας τις γνωστές θέσεις του κόμματός του περί «θαλάσσιων νεκροταφείων» και «κλειστών συνόρων» (κλειστά σε ότι αφορά την έξοδο από τη χώρα καθώς η είσοδος είναι ελεύθερη) ενώ απέφυγε να απαντήσει εάν θα κλείσει τα προσωρινά κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών.
Σ. ΤΖΙΜΑΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Κύριε Πρόεδρε, πριν από λίγες μέρες και ενώ το ευρύτερο περιφερειακό περιβάλλον από την Ουκρανία έως το Ιράκ, τη Συρία και τη Λωρίδα της Γάζας φλέγεται και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου υπάρχει πάντα το απρόβλεπτο που χαρακτηρίζει την πολιτική της Τουρκίας, ο υπεύθυνος του τομέα άμυνας του κόμματός σας, ο κ. Δρίτσας, ήγειρε στη δημόσια συζήτηση θέμα αναγκαιότητας συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από άλλες πλευρές.
Θέλω να σας ρωτήσω εάν κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία στην οποία πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς ή ένας ιμπεριαλιστικός, επιθετικός, πολεμικός μηχανισμός, μικροσυμμαχία ίσως κατά κάποιες από τις συνιστώσες από την οποία είναι στα σχέδιά σας να αποσύρετε τη χώρα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς δεν αλλάζουμε θέσεις σαν τα πουκάμισα. Η εκτίμησή μας ήταν και παραμένει ότι στις νέες διεθνείς ισορροπίες ενός πολυπολικού κόσμου, ο σχηματισμός αυτός ο στρατιωτικός σχηματισμός που αφορά μια παρελθούσα εποχή, την εποχή του ψυχρού πολέμου, δεν έχει λόγο ύπαρξης.
Πρέπει να υπάρξουν νέοι θεσμοί που θα αναλάβουν το ρόλο της εποπτείας, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της διεθνούς ειρήνης. Δείτε για παράδειγμα πώς χειρίστηκε το ΝΑΤΟ κρίσιμες υποθέσεις για την παγκόσμια ειρήνη, όπως τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία.
Θέλω να σας πω ότι η θέση αρχής, η αξιακή μας θέση δεν αλλάζει. Σε ό,τι αφορά δε τις τρέχουσες εξελίξεις, πιστεύω ότι αυτές δεν πρέπει να διαχειριστούν από το ΝΑΤΟ, αλλά από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη, από τον ΟΑΣΕ.
Από εκεί κι πέρα το ποιος προσπαθεί με έναν επικοινωνιακό και κουτοπόνηρο τρόπο να ανοίξει ζητήματα αφήστε το. Δεν το άνοιξε ο Δρίτσας. Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης για να καλύψει τις δικές του αστοχίες και την δική του αδράνεια στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής, διότι την ίδια στιγμή που τεράστια θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή ανοίγουν, η θέση και η στάση μας στα διεθνή φόρα και στο ΝΑΤΟ που η χώρα συμμετέχει, είναι η θέση και η στάση που ακολουθείται από το δόγμα ό,τι πούνε οι ισχυροί.
Είμαστε η τελευταία τρύπα του ζουρνά. Δεν μας δίνει κανένας σημασία. Εμείς λοιπόν λέμε οι θέσεις μας παραμένουν, δεν αποτελεί προτεραιότητά μας στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, της ευρύτερης αποσταθεροποίησης η έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, αλλά να σας πω και κάτι κ. Τζίμα. Την Ελλάδα του ΝΑΤΟ δεν την έβγαλε η αριστερά, ούτε ο Παπανδρέου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την έβγαλε όταν συνειδητοποίησε ότι η συμμετοχή της εκεί βρίσκεται σε σύγκρουση με τα εθνικά συμφέροντα.
Εμείς θα κινηθούμε με βάση τις αξίες και τις αρχές μας, αλλά και με βάση την ανάγκη να διασφαλίσουμε σε κάθε στιγμή τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που εχθροί και φίλοι θα την υπολογίζουν.
Και βεβαίως πιστεύουμε και θέλουμε να είναι μια χώρα που θα παίζει καθοριστικό ρόλο στο να γεφυρώνει αντιθέσεις. Μια χώρα που να παίζει καθοριστικό ρόλο στη γεφύρωση των αντιθέσεων στη Μέση Ανατολή, τον αραβικό κόσμο. Άρα μια χώρα που θα έχει περισσότερους φίλους παρά εχθρούς.
Με αυτή την έννοια θέλω να επισημάνω ότι σε τόσο κρίσιμα ζητήματα και σε μια περίοδο αστάθειας και γεωπολιτικής ρευστότητας, δεν πρέπει να παίζουμε επικοινωνιακά παιχνίδια.
Α. ΚΩΒΑΙΟΣ («ΒΗΜΑ»): Κύριε Πρόεδρε, η ερώτηση που θέλω να σας κάνω είναι η εξής: τα εθνικά θέματα, η εθνική εξωτερική πολιτική, αποτελεί για σας ένα πεδίο δύναμης ή ενδεχόμενης συναίνεσης ή συνεννόησης με την κυβέρνηση; Και πιο συγκεκριμένα, όσο παραμένετε στην αντιπολίτευση και τεθεί ένα ζήτημα, ανοίξει κάποιο ζήτημα μακεδονικό, κυπριακό, ελληνοτουρκικά, οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, θα ήσασταν διατεθειμένος να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι με την κυβέρνηση;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ξέρετε υπάρχουν θεσμοί γι’ αυτό το λόγο, για την αναγκαία συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και την αναγκαία προσπάθεια επίτευξης ενός είδους συναίνεσης πάνω στα εθνικά θέματα.
Αυτοί οι θεσμοί δε λειτουργούν όχι με ευθύνη της Αντιπολίτευσης σήμερα, υπάρχει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, που δε λειτουργεί ουσιαστικά. Κρίσιμα θέματα τα χειρίζεται ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, μαζί με τον κ. Σαμαρά, χωρίς καν να ενημερώνουν το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ποια ήταν η ενημέρωση που είχαμε για τη στάση της χώρας στη Σύνοδο του ΟΗΕ;
Ποια ήταν η ενημέρωση που είχαμε όταν ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε η Ελλάδα με τις κυρώσεις στη Ρωσία, που μας οδήγησαν και μας εντάσσουν κι εμάς σε ένα αδιέξοδο οικονομικό πόλεμο, που είχε τεράστιες επιπτώσεις στους Έλληνες παραγωγούς και αγρότες στο ροδάκινο και αύριο μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις γιατί συνεχίζεται αυτή η σύγκρουση και σε θέματα που αφορούν τον πυρήνα της οικονομίας, όπως η ενέργεια.
Προφανώς κι εμείς είμαστε μια δύναμη που θέλει το διάλογο και τη συνεννόηση, ιδίως σε τόσο σημαντικά θέματα όπως η εξωτερική πολιτική. Καταθέτουμε τις προτάσεις μας, έχουμε πλήρη διαφωνία, αλλά ξέρετε, συνήθως την ευθύνη της συνεννόησης την έχει αυτός που έχει το μαχαίρι και το πεπόνι, αυτός που ασκεί πολιτική.
Και βέβαια, μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι στη στάση του κ. Βενιζέλου το τελευταίο διάστημα εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά.
Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος πριν αποφασίσει ο Ομπάμα ότι δεν πρέπει να βομβαρδίσει τη Συρία έβγαινε και εξήγγειλε το βομβαρδισμό, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος έτρεξε να αναγνωρίσει την Κυβέρνηση με τη συμμετοχή νεοναζί στην Ουκρανία.
Εν πάση περιπτώσει, τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής είναι κρίσιμα, στο ερώτημά σας απαντώ ότι ναι χρειάζεται συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων κι εμείς με τις θέσεις μας, με τις αξίες μας, είμαστε ανοιχτοί σε αυτή τη συνεννόηση.
Ι. ΑΔΡΑΝΙΔΗΣ («ΠΡΙΝ»): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα σας. Μιλήσατε και σήμερα για συμπόρευση με άλλες δυνάμεις, η οποία προφανώς μένει να υλοποιηθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Επί του παρόντος έχετε τη θέση για παραμονή στο ευρώ, παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απ’ ό,τι καταλάβαμε από την προηγούμενη απάντηση παραμονή στη ΝΑΤΟ.
Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιο κόμμα, ή οργάνωση της αριστεράς που να συμφωνεί με αυτές τις θέσεις, ώστε να συνεργαστείτε τελικά μαζί του;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το επίδικο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης εξ όσων γνωρίζω και πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου είναι αν θα υπάρχει επόμενη μέρα για τις δυνάμεις της εργασίας για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Το επίδικο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι εάν θα συνεχιστεί η πολιτική της λεηλασίας του μνημονίου, ή εάν θα υπάρξει μια ισχυρή παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα ώστε να αντιστραφεί αυτός ο δρόμος. Προς όφελος πρωτίστως των δυνάμεων της εργασίας, αλλά και όλου του ελληνικού λαού.
Σε αυτό το κρίσιμο διακύβευμα, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές, πιστεύουμε ότι πρέπει να πάρουν θέση πρωτίστως όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Και δεν μπορεί κανείς να απομονώνει και να αποκλείει τον εαυτό του από μια ιστορική διαδικασία λαϊκής χειραφέτησης που λαμβάνει χώρα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και θα αφορά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση και τη μεγάλη πολιτική αλλαγή.
Όποιος αποκλείσει τον εαυτό του από αυτό, νομίζω ότι πρωτίστως θα κάνει μεγάλη ζημιά στον εαυτό του και δευτερευόντως στο λαϊκό κίνημα.
Ν. ΚΙΟSΣΕΣ («STAR ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ»): Ευχαριστώ κύριε εκπρόσωπε. Πρόεδρε στη χθεσινή σας ομιλία δεσμευτήκατε για άμεσα μέτρα που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία πλέον, ως ένα αντιστάθμισμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.
Ερχόμαστε από μία περιφέρεια την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ένα σταυροδρόμι και μία ευαίσθητη περιοχή για εθνικούς λόγους, η οποία δεν έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη μόνο με την ανεργία, αλλά και με τη φυγή των επιχειρήσεων.
Πρόεδρε πώς θα επιτευχθεί η ισομερής περιφερειακή ανάπτυξη, πως θα αντιμετωπίσετε την αποψίλωση που έχει υποστεί η περιφέρεια και οι δομές αυτής και κυρίως τι θα κάνετε με τα κέντρα φύλαξης παράνομων μεταναστών όπως αυτό στο Παρανέστι Δράμας, θα τα κλείσετε;
Ευχαριστώ πολύ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το θέμα της περιφερειακής ανάπτυξης έχει να κάνει με την προτεραιότητα των πολιτικών επιλογών και με την κατανομή τον πόρων.
Εμείς παρουσιάσαμε εχθές τους βασικούς άξονες των αναγκαίων θεσμικών αλλαγών, που αφορούν την αναγκαία αλλαγή του χάρτη της Αυτοδιοίκησης, την αναγκαία θεσμική μεταρρύθμιση ώστε στις Περιφέρειες και στους Δήμους να δοθούν πόροι εκτός από αρμοδιότητες και πόροι που εμείς ευελπιστούμε και επιδιώκουμε να είναι δίκαια μοιρασμένοι.
Υπ΄ αυτή την έννοια θεωρώ ότι το θέμα που θέτετε είναι κρίσιμο σημαντικό, ανοίγει όμως μια ευρύτερη συζήτηση που εμείς θέλουμε να την ολοκληρώσουμε μαζί με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα θέμα που αφορά την επόμενη μέρα για τη χώρα.
Και βεβαίως έχει να κάνει και με τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για την ανάπτυξη, ώστε η ανάπτυξη και οι πόροι για την ανάπτυξη να μην επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες «περιφέρειες» ιδίως στο κέντρο στο υδροκέφαλο κράτος της Αθήνας, αλλά να πάνε σε όλη την περιφέρεια, διότι εμείς μιλάμε για το περιφερειακό κράτος των πολιτών και αυτό θέλουμε να υλοποιήσουμε.
Αυτό όμως θα είναι αντικείμενο μιας διεργασίας πλατειάς συζήτησης και διαλόγου, που εξαγγείλαμε εχθές ότι θα ξεκινήσουμε και θα υλοποιήσουμε το επόμενο διάστημα με τα 13 περιφερειακά συνέδρια, για την εξειδίκευση του προγράμματός μας σε κάθε περιφέρεια.
Τώρα, το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας αφορά νομίζω συνολικά την αντίληψη που διέπει τον ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος του μεταναστευτικού. Εμείς, γι΄ αυτό σας είπα ότι θεωρούμε ότι δεν είναι ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα, είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα, δεν είναι ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία ως πύλες εισόδου, είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα διότι όταν κάποιοι μετανάστες χωρίς χαρτιά μπαίνουν στη χώρα μας, μπαίνουν στην Ευρώπη, δεν μπαίνουν στη χώρα μας.
Άρα χρειάζονται πόροι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, κατ΄ αρχάς η ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος και χρειάζονται και πολιτικές για τη δίκαιη μοιρασιά της ευθύνης. Και βεβαίως, χρειάζεται και αλλαγή στρατηγικής σε διεθνές επίπεδο, ώστε να αρθούν οι αιτίες που προκαλούν αυτό το πρόβλημα, οι μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στις χώρες του κέντρου και της περιφέρειας, ανεπτυγμένες χώρες και χώρες τρίτου κόσμου, οι πόλεμοι που γεννούν τη μετανάστευση, αυτά είναι ζητήματα κρίσιμα και σας είπα και πιο πριν, θα δείτε σύντομα θα αναλάβουμε και διεθνείς πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.
Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ («ΑΝΤΕΝΝΑ»): Κύριε Πρόεδρε, δίνετε ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Χθες μάλιστα στην ομιλία σας είπατε και κάτι άλλο, επαναλάβατε ότι από την πρώτη μέρα που θα εκλεγείτε κυβέρνηση, θα καταργήσετε το μνημόνιο. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και επέλθει η ρήξη ή η σύγκρουση, θα προσφύγετε σε εκλογές, ή θα ζητήσετε δημοψήφισμα για τη γνώμη των πολιτών;
Και επίσης ήθελα να σας ρωτήσω για ένα θέμα που δεν αναφερθήκατε καθόλου χθες, που έχει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, που είναι το θέμα της μετανάστευσης. Αν ισχύει η δήλωσή σας ότι θα καταγγείλετε το Δουβλίνο ΙΙ και ότι θα δώσετε χαρτιά στους μετανάστες να πάνε στις χώρες που επιθυμούν στην Ευρώπη σε όσους δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Τσακίρη βλέπω επιμένετε σε αυτές τις τρομολαγνικές εκδοχές, ίσως επειδή ο σταθμός σας έχει ιδιαίτερη παράδοση σε παρουσίαση τέτοιων τρομολαγνικών εκδοχών και μάλιστα παραμονές των εκλογικών αναμετρήσεων. Εν τούτοις θα σας απαντήσω ξανά με τα ίδια επιχειρήματα που απάντησα και πριν.
Εγώ όπου σταθώ και όπου βρεθώ στην Ευρώπη τα ίδια λέω και κανείς δεν μου δείχνει το δρόμο της εξόδου. Ίσα – ίσα ανοίγουν πόρτες της συζήτησης και του διαλόγου.
Τώρα το πώς θα λειτουργήσουν και τι θα κάνουμε εάν έρθουν δυσκολίες, αν υπάρξουν αντιστάσεις, εάν υπάρξουν αντιδράσεις, να έχετε στο μυαλό σας ότι εμείς θα πράξουμε με γνώμονα τη συνείδησή μας και το συμφέρον του ελληνικού λαού έχοντας πάντα τον ελληνικό λαό συμμέτοχο στις αποφάσεις μας.
Η δύναμή μας είναι η στήριξη του ελληνικού λαού. Όχι η στήριξη συμφερόντων. Αν χάσουμε αυτή τη δύναμη, δεν είμαστε τίποτα. Όταν έχουμε τον ελληνικό λαό να μας στηρίζει, θα μας υποστηρίζει, είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε.
Το δεύτερο σκέλος το μεταναστευτικό. Το μεταναστατευτικό επίσης για μας αποτελεί ένα θέμα διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη. Ισχυρής διαπραγμάτευσης. Είχα τη δυνατότητα να το συζητήσω και με τον τότε Ιταλό Πρωθυπουργό τον κ. Λέτα όταν τον συνάντησα. Είχα τη δυνατότητα να το θέσω και σε κορυφαίο επίπεδο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την πορεία της Κομισιόν.
Νομίζω ότι πια συνειδητοποιούν όλοι πως αυτή η πολιτική των κλειστών συνόρων, η πολιτική της καταστολής, είναι μια πολιτική αδιέξοδη, μη αναποτελεσματική και οδηγεί την Ευρώπη σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.
Ξέρετε δεν μπορεί να είναι αποδεκτό η Μεσόγειος Θάλασσα να μετατρέπεται σε ένα νεκροταφείο ψυχών είτε στη Λαμπεντούζα, είτε στο Φαρμακονήσι. Και εδώ χρειάζονται γενναίες αποφάσεις. Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει πρώτα απ’ όλα αλληλεγγύη, μοιρασιά του βάρους ισότιμα. Δεν μπορεί κάποιοι να λένε δικός σας πρόβλημα, κλείστε τα σύνορα, πνίξτε τους, εντάξτε τους στα μπουντρούμια για να γλιτώσουμε εμείς. Δεν είναι έτσι.
Και πιστεύω ότι υπάρχουν ευήκοα ώτα σε κάθε κατεύθυνση. Πιστεύω ότι σύντομα θα δείτε και διεθνείς πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε για το θέμα αυτό, αλλά επιμένω και αυτό για μας αποτελεί ένα θέμα ισχυρής και σοβαρής διαπραγμάτευσης με συμμαχίες, με χώρες της περιφέρειας που έχουν το μεγάλο βάρος αυτή τη στιγμή, προκειμένου να υπάρξουν δραστικές ενέργειες και παρεμβάσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δίκαιη μοιρασιά της ευθύνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ