Σημαντικά Νέα

Δημοσιεύτηκε από την Ε.Ε. ο τελικός Κανονισμός για τα ροδάκινα

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες για προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια που υπάγονται στον κωδικό ΣΟ 0809 30, τα οποία προορίζονται να καταναλωθούν
νωπά.

Τα μέτρα στήριξης καλύπτουν:
α) ενέργειες απόσυρσης που διεξάγονται από τις 11 Αυγούστου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 από οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με το άρθρο 154 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, καθώς και από παραγωγούς που δεν είναι μέλη των οργανώσεων αυτών·

β) δραστηριότητες προώθησης, οι οποίες διεξάγονται από τις 11 Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 από οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με το άρθρο 154 του εν λόγω κανονισμού.

Αναφορικά με τη χρηματοδοτική συνδρομή σε οργανώσεις παραγωγών για τις αποσύρσεις, η Ένωση διαθέτει το 10%, κατ' ανώτατο όριο, του όγκου της παραγωγής που διαθέτει στο εμπόριο κάθε οργάνωση παραγωγών. Για τους παραγωγούς που δεν είναι μέλη οργανώσεων αποφασίστηκε να χορηγηθεί χρηματοδοτική συνδρομή ίση με το 50% των ποσών που έχουν καθοριστεί.

Σχετικά με τις ενέργειες απόσυρσης, οι έλεγχοι πρόκειται να καλύπτουν τουλάχιστον το 10% της ποσότητας προϊόντων που αποσύρθηκαν από την αγορά και αντιστοίχως το 10% των ωφελούμενων από τα μέτρα στήριξης οργανώσεων παραγωγών και παραγωγών που δεν είναι μέλη οργάνωσης παραγωγών.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων οργανώσεων και των ανεξάρτητων παραγωγών για την χρηματοδοτική συνδρομή και την πρόσθετη στήριξη θα υποβληθούν:

α) έως τις 31 Οκτωβρίου 2014 όσον αφορά τη χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης για τις ενέργειες απόσυρσης
και
β) έως τις 30 Ιανουαρίου 2015 όσον αφορά την πρόσθετη στήριξη για τις δραστηριότητες προώθησης

Ο INCOFRUIT – HELLAS σχολιάζει τον Κανονισμό 

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών σχολιάζει τον υπ' αριθμ. 913/2014 Κανονισμό σχετικά με τη θέσπιση προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών.

Μέσω της ανακοίνωσης, ο ειδικός σύμβουλος τους INCOFRUIT – HELLAS ζητά να ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών σε αυτό το στάδιο της συγκομιδής και να να αυξηθεί προσωρινά η χρηματοδοτική συνδρομή που παρέχει η Ένωση για τις αποσύρσεις από την αγορά με σκοπό τη δωρεάν διανομή σε ορισμένους φορείς, όπως φιλανθρωπικές οργανώσεις και σχολεία. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης θα πρέπει να καλύπτει έως και το 10%, κατ' ανώτατο όριο, του όγκου παραγωγής που διαθέτει στο εμπόριο κάθε οργάνωση παραγωγών.

Επιπλέον, λόγω του έκτακτου χαρακτήρα της διατάραξης της αγοράς και για να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών λαμβάνουν στήριξη από την Ένωση, η χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης θα πρέπει να επεκταθεί στους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών που δεν είναι μέλη αναγνωρισμένης οργάνωσης παραγωγών.

Διευκρινιστικά, ο κ. Πολυχρονάκης υπογραμμίζει πως θα πρέπει να προβλεφθεί πως οι παραγωγοί που δεν είναι μέλη οργάνωσης παραγωγών θα πρέπει να λάβουν το 50% των ποσών που προβλέπονται στο πλαίσιο της υφιστάμενης χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης. Ωστόσο, θα πρέπει να πληρούν τις ίδιες ή ανάλογες προϋποθέσεις με εκείνες που πληρούνται από τις οργανώσεις παραγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.