Σημαντικά Νέα

Στους τζιχαντιστές η «πρωτεύουσα» των χριστιανών του Ιράκ

Το φράγμα του Τίγρη, στη Μοσούλη, είναι ένα από τα σημαντικότερα «έπαθλα» σε αυτή τη μάχη της σύγκρουσης ανάμεσα στους «τζιχαντιστές» και τους «πεσμεργκά».

Του Γιώργου Παυλόπουλου
Η «πανστρατιά» των κουρδικών οργανώσεων του βόρειου Ιράκ, της Συρίας και της Τουρκίας δεν
στάθηκε ικανή -μέχρι χθες- να αναχαιτίσει την προέλαση των «τζιχαντιστών» του Ισλαμικού Κράτους (IS), οι οποίοι συνεχίζουν να καταλαμβάνουν πόλεις και εδάφη, προκαλώντας φρίκη με τις ενέργειές τους.
Τελευταίο «θύμα» τους είναι η θεωρούμενη ως πρωτεύουσα των χριστιανών του Ιράκ, το Καρακός, που βρίσκεται ανάμεσα στη Μοσούλη και το Ερμπίλ, καθώς εγκαταλείφθηκε νύκτωρ από τους «πεσμεργκά» που την υπερασπίζονταν. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοί της αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της προσφυγιάς -όπως είχαν κάνει το Σαββατοκύριακο τα μέλη της κουρδικής «φυλής» των Γιαζίντι.
«Πρόκειται για καταστροφή, για τραγική κατάσταση (...) Δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που συμβαίνει (...) Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να παρέμβει αμέσως», δήλωσε στα διεθνή πρακτορεία ο χαλδαίος αρχιεπίσκοπος του Κιρκούκ (μια ακόμη κουρδική πόλη που βομβαρδίστηκε χθες) και της Σουλεϊμανίγια, Τόμας Τζόζεφ. Μάλιστα, η Γαλλία ανταποκρίθηκε άμεσα και ζήτησε εσπευσμένα τη σύγκληση του Σώματος, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Από την πλευρά του, μέσω Twitter, το IS ισχυρίστηκε πως οι δυνάμεις του κατέλαβαν το τελευταίο 24ωρο 15 πόλεις, το στρατηγικής σημασίας φράγμα στον ποταμό Τίγρη που βρίσκεται στη Μοσούλη (οι Κούρδοι διαψεύδουν), καθώς και μια στρατιωτική βάση. Πρόσθεσε δε ότι η επίθεση θα συνεχιστεί μέχρι να διευρυνθεί και να εδραιωθεί το «χαλιφάτο» που έχουν ανακηρύξει σε περιοχές του Ιράκ αλλά και της Συρίας, όπου επίσης διεξάγονται σκληρές και φονικές μάχες με τον στρατό της Δαμασκού, κυρίως γύρω από την πόλη Ράκα.
Αναμφίβολα, πάντως, οι εξελίξεις φέρνουν πιο κοντά όχι μόνο την ανακήρυξη ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους (παρά την επίσημη αντίθεση των ΗΠΑ), αλλά και τον πλήρη διαμελισμό του Ιράκ. Άλλωστε, εκτός της αεροπορικής δύναμης που διαθέτει η κεντρική κυβέρνηση, ουσιαστικά δεν διαθέτει αξιόμαχο στρατό που να δηλώνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί την κυριαρχία και ενότητα της χώρας: οι Σιίτες ενδιαφέρονται για το νότιο τμήμα και ήδη έχουν στο πλευρό τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, οι Κούρδοι συσπειρώνονται γύρω από την «εθνική ιδέα» του δικού τους κράτους, ενώ πολλοί Σουνίτες αναζητούν ρεβάνς για τη χαμένη κυριαρχία που διέθεταν επί Σαντάμ Χουσεΐν...
[Αγώνας δρόμου για τη Γάζα] Εκκληση στη Γερμανία να ηγηθεί μιας ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης που θα αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας απηύθυνε χθες ο (ακροδεξιός) υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild. Θετικός απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο εμφανίστηκε ο Γερμανός ομόλογός του, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, αν και το 69% των συμπατριωτών του πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να μην εμπλακεί σε αυτό το μέτωπο. Την ίδια στιγμή, εντατικές διαπραγματεύσεις διεξάγονταν στο Κάιρο για την επέκταση της εκεχειρίας, η οποία εκπνέει στις 8 σήμερα το πρωί. Το Ισραήλ φερόταν διατεθειμένο να πει το «ναι», όχι όμως και η Χαμάς, καθώς δεν είχαν γίνει δεκτοί οι όροι της για άρση του αποκλεισμού και χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.


imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.