Σημαντικά Νέα

Τσίπρας: Διαγραφή χρέους και ρήτρα ανάπτυξης

Θέμα διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους έθεσε στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης
Τσίπρας σε συνάντηση που είχε χθες μαζί του στην Φρανκφούρτη και η οποία διήρκεσε μία ώρα. Από την συζήτηση, δεν έλειψαν οι αναφορές και στον νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. 

Ειδικότερα, στην συνάντησή του με τον κ. Ντράγκι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη γενναίων πολιτικών αποφάσεων και συνεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την αλλαγή πολιτικής, επαναλαμβάνοντας την πάγια άποψη του κόμματός του για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης.

Στην ανάπτυξη, άλλωστε έδωσε την περισσότερη έμφαση και στις δηλώσεις του αμέσως μετά το ραντεβού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας για μία πρωτοφανή κατάσταση στην ελληνική κοινωνία μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής σκληρής μνημονιακής πολιτικής λιτότητας και θέτοντας το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης στην χώρα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι: 

«Τα νέα μέτρα που έλαβε την προηγούμενη βδομάδα η ΕΚΤ είναι μεν σε θετική κατεύθυνση για την Ευρώπη, αλλά δεν είναι αρκετά, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, εξαιτίας του αποπληθωρισμού αλλά και της πολύ άσχημης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, που δεν μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις». 

Εξού και επανέλαβε πως κατά την πεποίθηση του ΣΥΡΙΖΑ, «ο μόνος δρόμος για να βγει συντεταγμένα η Ευρώπη από το οικονομικό αδιέξοδο, είναι να υπάρξουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις στην κατεύθυνση ενός νέου ευρωπαϊκού New Deal». 

Πρότεινε, μάλιστα, μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, από τον συνδυασμό δράσεων της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπό την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα έδινε τη δυνατότητα για ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο προσανατολισμένο αποκλειστικά σε παραγωγικές επενδύσεις. Στις δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε πως επισήμανε στον κεντρικό τραπεζίτη την πάγια θέση του ότι «χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, ρήτρα ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρξει πορεία προς τα μπρος με αναπτυξιακή προοπτική, δε θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την δίνη της οικονομικής κρίσης», επαναλαμβάνοντας τη θέση του για μία λύση στον «βραχνά του χρέους», αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε στη Γερμανία το 1953. 

Με τον Αλέξη Τσίπρα, μάλιστα, να μιλά για την ανάγκη μίας «ευρωπαϊκής λύσης», ο επικεφαλής της ΕΚΤ φέρεται να εξήρε τις προόδους που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, τονίζοντας πάντως την ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και να μειωθεί ο δημόσιος τομέας και να γίνει παράλληλα πιο αποτελεσματικός.



Real.gr ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑΣ από realmedialive 


Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Έλληνα αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών, το κλίμα ήταν καλό και ο κ. Ντράγκι κρατούσε σημειώσεις. Εκτίμηση της Κουμουνδούρου μάλιστα, είναι ότι μετά και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ τίθενται με ολοένα και πιο ισότιμο τρόπο στο τραπέζι των συνομιλιών στην ΕΕ στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης για την επόμενη μέρα, με στελέχη του κόμματος να κάνουν λόγο για θέσεις που καθίστανται πλέον κομμάτι του ευρωπαϊκού διαλόγου. 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν μεταξύ άλλων τους τρόπους με τους οποίους θα υπάρξει συνέχεια της επαφής και της συνεργασίας των δύο πλευρών, στο εξής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δύο ανδρών, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι οι αιτίες της κρίσης στην Ελλάδα, δεν έχουν αντιμετωπιστεί παρά τα μνημόνια, τις πολιτικές λιτότητας και τα μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια. 

Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στην φοροδιαφυγή των πλουσίων, το πελατειακό κράτος που εξακολουθεί να υπάρχει και την «ιδιότυπη ολιγαρχία» που ασκεί πραγματική εξουσία στο εσωτερικό της χώρας. 

Ο κ. Τσίπρας, είχε ακόμα την ευκαιρία να ενημερώσει τον πρόεδρο της ΕΚΤ για τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, αλλά και για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση, μέσα από την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μνημονίου, τη σταθεροποίηση της οικονομίας, αλλά και ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. 

Περί... Στουρνάρα ο λόγος
Από την συζήτηση των δύο, δεν έλειψαν και οι αναφορές στον νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο πρώην - πια, μετά τον ανασχηματισμό - υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. 

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην κρύβει τη διαφωνία του με την εν λόγω επιλογή, ο κ. Τσίπρας φέρεται να περιορίστηκε στην επανάληψη της θέσεώς του για ανάγκη διαβούλευσης, ευρύτερων συναινέσεων και πλειοψηφίας γύρω από το πρόσωπο που θα διοικεί την Τράπεζα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να προστατευθεί και ο ίδιος ο θεσμός του Διοικητή της ΤτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.