Σημαντικά Νέα

Δηλώστε και σώστε αδρανή δικαιώματα φύτευσης αμπέλου

Θα καταργηθούν οριστικά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2015

Τα δικαιώµατα φύτευσης αµπέλου που παραµένουν αδρανή θα χαθούν δια παντός στις 31 ∆εκεµβρίου 2015 αν δεν δηλωθούν συνιστώντας κίνδυνο
συρρίκνωσης του ελληνικού αµπελώνα.
Αυτό επισηµαίνει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΟΣΟΕ και απευθύνει έκκληση για την έγκαιρη δήλωσή τους, ώστε να µην χαθούν κι άλλα στρέµµατα . Άλλωστε από το 2016, οι νέες φυτεύσεις θα δίνονται µε το σταγονόµετρο και τα δικαιώµατα αυτά µπορεί να αποδειχτούν πολύτιµα.

Όπως επισηµαίνει η Ένωση, σε πολλές περιοχές της χώρας (Ηράκλειο Κρήτης, Εύβοια, Μεσσηνία, κλπ) οι αµπελουργοί έχουν εγκαταλείψει τους αµπελώνες χωρίς να µεταβιβάσουν τα δικαιώµατα στο Εθνικό Αποθεµατικό. Από 1ης Ιανουαρίου 2016 τα δικαιώµατα φύτευσης που θα είναι στα χέρια των αµπελουργών µετατρέπονται σε άδειες φύτευσης και ο κάτοχος αµπελουργικής εκµετάλλευσης θα ακολουθεί ένα νέο σύστηµα βάσει του οποίου εφόσον εκριζώνει θα αποκτά αυτοµάτως δικαίωµα αναφύτευσης στο ίδιο ή σε διαφορετικό αµπελοτεµάχιο και εκτός περιοχής του, µε όρους που δεν έχουν ακόµα αποσαφηνισθεί.

Όπως επισηµαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, το µείζον θέµα που γεννάται στην µεταβολή αυτή, είναι το µικρό µέγεθος του ελληνικού αµπελώνα έως την 31/12/2015, εάν δεν ενεργοποιηθούν δικαιώµατα για εγκαταλελειµµένους αµπελώνες, ή αµπελώνες µε ελάχιστα πρέµνα.

Τα δικαιώµατα αυτά παραµένουν  αδρανή δεδοµένου ότι για να «ενεργοποιηθούν» οι αµπελώνες απαιτείται ν’ αναδιαρθρωθούν. Η διαδικασία για την υπαγωγή των αµπελώνων στην αναδιάρθρωση προβλέπει την υποβολή για δυο χρονιές ∆ηλώσεων Συγκοµιδής ώστε να είναι επιλέξιµοι στο Μέτρο.

∆εδοµένου ότι οι αµπελώνες αυτοί είναι εγκαταλελειµµένοι δεν µπορούν να εκπληρώσουν αυτήν την παραπάνω προϋπόθεση, µε αποτέλεσµα να αδρανούν δικαιώµατα δεκάδων χιλιάδων στρεµµάτων τα οποία εάν δεν ενεργοποιηθούν, µέχρι τη λήξη του ισχύοντος συστήµατος (31.12.2015) θα απωλεσθούν, µε συνέπεια να µην προσµετρηθούν στην έκταση  του ελληνικού αµπελώνα (ως δικαιώµατα στα χέρια των αµπελουργών), έκταση βάσει της οποίας θα υπολογίζεται το ποσοστό 1% των αδειών φύτευσης από 1/1/2016.

Η ΚΕΟΣΟΕ έχει γνωστοποιήσει το θέµα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτείνοντας να δοθεί αποκλειστική προτεραιότητα στους αµπελουργούς που ζητούν νέα δικαιώµατα φύτευσης από αναφύτευση, όταν οι αµπελουργοί εισφέρουν τα «αδρανή» τους δικαιώµατα στο Εθνικό Απόθεµα.

Οι αµπελουργοί που διαθέτουν αµπελώνες έστω και εγκαταλελειµµένους εφόσον τα µεταβιβάσουν στο Εθνικό Αποθεµατικό, θα καθίστανται κατά προτεραιότητα αποκλειστικοί λήπτες των ίδιων τους των δικαιωµάτων από το Αποθεµατικό, ώστε να διασωθούν δικαιώµατα και συνεπώς εκτάσεις για τον ελληνικό αµπελώνα.

Προτεραιότητα
Στα έγγραφα εργασίας της Κοµισιόν προβλέπεται ότι τα δικαιώµατα φύτευσης κατά την 31η ∆εκεµβρίου 2015 στα χέρια των παραγωγών θα µπορούν να ισχύσουν έως το 2020, ή να µετατραπούν αυτόµατα σε άδειες φύτευσης. Λύση στο θέµα αυτό µπορεί να δοθεί εφόσον οι αµπελουργοί µεταβιβάσουν τα δικαιώµατα των αδρανών αµπελώνων τους στο Εθνικό Αποθεµατικό και µε την υποβολή αιτήµατος βάσει δικαιωµάτων αναφύτευσης να τα λάβουν ως πρώτοι κατά προτεραιότητα δικαιούχοι. Ούτως ή άλλως το θέµα των δυο ∆ηλώσεων Συγκοµιδής προβλέπεται να επιλυθεί.

Νέο καθεστώς αδειοδότησης από το 2016
Το καθεστώς αδειοδότησης αµπελοφυτεύσεων εφαρµόζεται από 1η Ιανουαρίου 2016 έως 31 ∆εκεµβρίου 2030. Οι προοπτικές προοδευτικής αύξησης της ζήτησης στην παγκόσµια αγορά παρέχουν κίνητρο ενίσχυσης της ικανότητας προσφοράς και, ως εκ τούτου, φύτευσης νέων αµπέλων την επόµενη δεκαετία. Όπως επισηµαίνεται στον κανονισµό 1308/2013, «µια υπερβολικά ταχεία αύξηση νέων φυτεύσεων λόγω προσδοκώµενης µελλοντικής αύξησης της διεθνούς ζήτησης θα µπορούσε να οδηγήσει εκ νέου, µεσοπρόθεσµα, σε καταστάσεις υπερβολικής προσφοράς, µε πιθανές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε συγκεκριµένες οινοπαραγωγικές περιοχές. Προκειµένου να διασφαλιστεί η µεθοδική αύξηση των αµπελοφυτεύσεων κατά την περίοδο 2016- 2030, θα πρέπει να θεσπιστεί νέο σύστηµα σε επίπεδο Ένωσης, µε τη µορφή καθεστώτος αδειοδότησης.

Στο πλαίσιο του νέου συστήµατος, η αδειοδότηση αµπελοφυτεύσεων µπορεί να γίνει χωρίς επιβάρυνση του παραγωγού και η σχετική άδεια, αν δεν χρησιµοποιηθεί, θα πρέπει να παύει να ισχύει µετά την παρέλευση τριετίας.
Έτσι, οι οινοπαραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν άµεση χρήση των αδειών τους και θα αποφεύγονται φαινόµενα κερδοσκοπίας. Τα κράτη µέλη θα υποχρεούνται να χορηγούν σε ετήσια βάση άδειες για νέες φυτεύσεις που αντιστοιχούν στο 1 % των αµπελουργικών εκτάσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.