Tου ΘΑΝΑΣΗ ΦΟΥΣΚΙΔΗ, εφημερίδα Παραπολτικά

Σε οικογενειακή υπόθεση μετατρέπουν τις ευρωεκλογές οι Κώστας και Θανάσης Πλεύρης, αφού πατέρας και γιος, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα ριχθούν στη μάχη του Μαΐου για μία έδρα στο Στρασβούργο. Ωστόσο, γι’ ακόμη μια φορά, οι δυο τους θα βρεθούν σε διαφορετικά μέτωπα, αφού ο πρώτος θα είναι υποψήφιος με τον ΛΑΟΣ, ενώ ο δεύτερος με τη Ν.Δ.
Βλέπετε, όταν ο «γαλάζιος» πολιτευτής ακολούθησε τους κ.κ. Βορίδη και Γεωργιάδη στις τάξεις του μετέπειτα βασικού κυβερνητικού εταίρου, ο πατριάρχης της οικογένειας διαφοροποιήθηκε ανοικτά...
επικρίνοντας (δημοσίως τουλάχιστον) τη στάση του υιού του και δηλώνοντας απερίφραστα ότι ο ίδιος θα παρέμενε στο πλευρό του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Σε ό,τι αφορά τον Θανάση Πλεύρη, θεωρεί την ευρωλίστα της Ν.Δ. ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιστρέψει σε κοινοβουλευτικούς ρυθμούς, έστω και εκτός Ελλάδος, αλλά και να δώσει ισχυρό στίγμα αναφορικά με το πολιτικό του μέλλον και τη σχεδόν βέβαιη προοπτική της εκ νέου υποψηφιότητάς του στην Α’ Αθήνας. Αυτή η επιθυμία του εξάλλου συνιστά και τον μοναδικό προβληματισμό για την οριστικοποίηση της εμπλοκής του στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση. «Δεν είναι απ’ αυτούς που θα εγκατέλειπαν εύκολα μια τόσο ζηλευτή θέση, που μπορεί να του εμπιστευθούν οι πολίτες, για να εξυπηρετήσει κάποια άλλη πολιτική του στόχευση. Τις προηγούμενες φορές που προχώρησε σε αντίστοιχες κινήσεις ήταν επειδή του ζητήθηκε από τον Καρατζαφέρη. Θα ζυγίσει όλα τα δεδομένα και θα αποφασίσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πνίγεται εκτός πολιτικής», λένε χαρακτηριστικά πρόσωπα του φιλικού περιβάλλοντος του πρώην βουλευτή, υπενθυμίζοντας την εκλογή του στη Βουλή το 2007, την αντίστοιχη στην Ευρωβουλή το 2009 και την επιστροφή στο εγχώριο γίγνεσθαι μέσω των εθνικών καλπών του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς. Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική επιστροφής του στα γνωστά για τον ίδιο ευρωπαϊκά λημέρια κάθε άλλο παρά ασυγκίνητο αφήνει τον Θανάση Πλεύρη.
Στον αντίποδα, ο Κώστας Πλεύρης, μετά την παρουσία του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στις βουλευτικές εκλογές του 2012, θα είναι και πάλι στις επάλξεις με τον επιστήθιο φίλο του, Γιώργο Καρατζαφέρη, ενισχύοντας τον τελευταίο στην προσπάθεια για την ολική επαναφορά του κόμματος στο πολιτικό σκηνικό.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΛΕΥΡΗΣ

Ο Θανάσης Πλεύρης μετακόμισε από τον ΛΑΟΣ στη Ν.Δ. πριν από τις διπλές εκλογές του 2012, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με τους καλούς του φίλους Μάκη Βορίδη και Αδωνι Γεωργιάδη, μετά τη διαφωνία τους με την επιλογή του Γιώργου Καρατζαφέρη να βαδίσει… αντιμνημονιακά. Η ένταξή του στο «γαλάζιο» στρατόπεδο καθυστέρησε σε σχέση με τις αντίστοιχες των προαναφερθέντων, αφού ο πρώην βουλευτής συμπαρατάχθηκε με τον μετέπειτα βασικό κυβερνητικό εταίρο στο ενδιάμεσο των δύο διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων. Οι γνωρίζοντες απέδιδαν τη στάση του αυτή στην παρέμβαση του πατέρα του και στη φιλία του τελευταίου με τον αρχηγό του ΛΑΟΣ. Ωστόσο, μετά την αποτυχία του πρώην κόμματός του (και κατ’ επέκταση του ίδιου) να μπει στη Βουλή και αφού προηγήθηκε μια επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑΟΣ, ο Θ. Πλεύρης αποφάσισε να προσχωρήσει στη Ν.Δ.
Μπήκε στη λίστα της Α’ Αθήνας για τη μάχη της 17ης Ιουνίου 2012. Και πάλι δεν κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή, καθώς για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών είχε τοποθετηθεί στην 8η θέση, μένοντας πρώτος επιλαχών. Εκτοτε, το όνομά του ακούστηκε για διάφορα κρατικά πόστα. Οταν ο Αδ. Γεωργιάδης ανέλαβε το υπουργείο Υγείας, φάνταζε φαβορί για πρόεδρος του ΕΟΦ. Τελικά, αρκέστηκε στο πόστο του εξ απορρήτων συμβούλου του υπουργού, αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στη λειτουργία του δικηγορικού γραφείου του. Ομως, όπως λένε οι τακτικοί συνομιλητές του, το βασικό ζητούμενο για τον ίδιο δεν είναι άλλο από την ενεργό πολιτική, με τις ευρωεκλογές να συνιστούν μια άκρως δελεαστική διέξοδο.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΛΕΥΡΗΣ

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα του εθνικιστικού χώρου, με τις απόψεις του να προκαλούν συχνά ουκ ολίγες αντιδράσεις και τον υιό του να τηρεί σαφείς αποστάσεις από τις θέσεις του. Ο Κώστας Πλεύρης θεωρείται ως ένας από τους γνησιότερους ακτιβιστές της Ακροδεξιάς στη χώρα μας, παρουσιάζοντας πλούσιο σχετικό συγγραφικό έργο. Η έναρξη της δραστηριότητάς του τοποθετείται το 1960, όταν και ίδρυσε την οργάνωση «4η Αυγούστου», από την οποία ξεπήδησε και ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. Κατά τη δικτατορία, διετέλεσε καθηγητής στη Σχολή Γενικής Μορφώσεως του Αρχηγείου Στρατού και στις Σχολές Αστυνομίας Πόλεων και Χωροφυλακής.
Το 1999 ίδρυσε το κόμμα Πρώτη Γραμμή, με το οποίο συμμετείχε στις ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς, και από το 2004 συμπορεύτηκε με τον Γ. Καρατζαφέρη στον ΛΑΟΣ. Πάντως, ο Κώστας Πλεύρης αποφεύγει ξεκάθαρα να εμπλέξει τη δική του πορεία στα κοινά και τις σχετικές δημόσιες τοποθετήσεις του με την πολιτική δράση του γιου του, αναγνωρίζοντας πως εκείνος οφείλει να χαράξει τη δική του στρατηγική και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά του. Εσχάτως, ο κ. Πλεύρης ακούστηκε και με την ιδιότητά του ως νομικού, με φόντο την υπόθεση του λιβυκού πλοίου που κατέσχεσε ο ίδιος και το οποίο είναι αραγμένο στο λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων. Αν και η Τρίπολη του πρότεινε συμβιβαστική λύση, εκείνος επιμένει στην προοπτική της δημοπρασίας, αφού σε περίπτωση συμφωνίας με οικονομικό αντάλλαγμα, θα έπρεπε να καταβάλει -όπως προβλέπεται- ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στην Εφορία
.