Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία της Ν.Δ. για τις αυτοδιοικητικές ....  
εκλογές, με την πρωθυπουργική αυλή και τους κομματικούς επιτελείς να καταρτίζουν τα τελικά πλάνα όχι μόνο για τις επιλογές των υποψηφιοτήτων που θα στηρίξει ο βασικός κυβερνητικός εταίρος, αλλά και την κλιμάκωση της στρατηγικής στον δρόμο προς τις κάλπες.
Εξάλλου, με δεδομένο ότι στο μέτωπο των ευρωεκλογών η κατάσταση διαμορφώνεται δύσκολη για το «γαλάζιο» στρατόπεδο και, ως εκ τούτου, οι προσδοκίες περιορίζονται στην επίτευξη μιας πολιτικά διαχειρίσιμης διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι κάλπες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν ξεκάθαρα το μεγάλο στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά.
Από την είσοδο του 2014 και μετά, οι κρυφές μετρήσεις που διενεργούνται για λογαριασμό της Ν.Δ. στους δήμους-κλειδιά και τις περιφέρειες της χώρας αυξάνονται συνεχώς και καθίστανται όλο και πιο αναλυτικές. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η «γαλάζια» ηγεσία επέλεξε να βάλει στο παιχνίδι το σύνολο σχεδόν των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο, αναθέτοντας σε καθεμία εξ αυτών μία συγκεκριμένη περιοχή, ώστε τα στοιχεία να είναι ακριβή και να αποτυπώνουν απόλυτα την πραγματικότητα. Φυσικά, επίκεντρο των αναλύσεων των ευρημάτων που προκύπτουν από τις έρευνες, αλλά και των αποφάσεων αναφορικά με την τακτική που ακολουθείται με φόντο τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου είναι το Μέγαρο Μαξίμου, όπου και πραγματοποιούνται οι σχετικές συναντήσεις. Μάλιστα, όσο περνάει ο καιρός τόσο στενεύει ο κύκλος των συμμετεχόντων στις εν λόγω ζυμώσεις, αφού, όπως γίνεται αντιληπτό, σε τέτοιες περιόδους η ύπαρξη των κατάλληλων στεγανών συνιστά αδήριτη ανάγκη.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν μειωθεί σημαντικά οι συνεδριάσεις του διευρυμένου επικοινωνιακού οργάνου, για τη σύσταση του οποίου σας είχαν ενημερώσει προ καιρού τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», με το ισχυρό εκλογικό «ιερατείο» να περιορίζεται πλέον στη μίνι ομάδα κρούσης που συγκροτούν ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γιώργος Μουρούτης, ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά για ευρωπαϊκά θέματα, Σταύρος Παπασταύρου, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Κώστας Μπούρας, καθώς και ο επικεφαλής της εταιρείας MRB, Δημήτρης Μαύρος. Ο τελευταίος, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, παραμένει στο πόστο του επίσημου δημοσκόπου-αναλυτή του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος (στις συνεδριάσεις συμμετείχαν στο πρόσφατο παρελθόν και οι Μάκης Βορίδης, Θανάσης Μπούρας, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και ο σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα Δημήτρης Κανέλλης). Είναι ενδεικτικό ότι επισκέπτεται σχεδόν μέρα παρά μέρα το Μαξίμου (κάποιες εβδομάδες σε καθημερινή βάση), παραδίδοντας στους προαναφερθέντες στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά στοιχεία και αναλύσεις για τους δήμους και τις περιφέρειες που «μετρώνται» στις δημοσκοπήσεις.
Κεντρικό ρόλο στις διεργασίες έχει βεβαίως και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος μεταφέρει το κλίμα που συναντά στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, ενώ ήταν εκείνος που έκανε τις βασικές εισηγήσεις αναφορικά με τα πρόσωπα που θα είχαν τις δυνατότητες να βγουν μπροστά στην επικείμενη εκλογική μάχη.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ
Σε αυτή τη φάση, η προσοχή της πρωθυπουργικής αυλής στρέφεται σε δύο παράγοντες. Αφενός, στην εξεύρεση των κατάλληλων, «συσπειρωτικών» υποψηφιοτήτων σε εύλογο χρονικό διάστημα, δεδομένου του γεγονότος ότι ο χρόνος έχει αρχίσει να πιέζει επικίνδυνα, και, αφετέρου, στη διατύπωση εκείνου του επικοινωνιακού διλήμματος που θα κατέγραφε τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις συνειδήσεις των ψηφοφόρων και κυρίως στη βάση της Ν.Δ., αλλά και στο λεγόμενο φιλοευρωπαϊκό τόξο.
Πρόκειται για πάγια στρατηγική του συστήματος Σαμαρά, η οποία κατά γενική ομολογία είχε δημιουργήσει θετικές προϋποθέσεις σε προηγούμενες μάχες. Για παράδειγμα, στις εθνικές εκλογές του 2012 είχε προταχθεί μια διλημματική λογική στη βάση της συνέχισης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας και του κινδύνου επιστροφής στη δραχμή, που η «γαλάζια» ρητορική είχε ταυτίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιστοίχως, στην εσωκομματική διαδικασία του 2009 το σύστημα Σαμαρά είχε στήσει την επιχειρηματολογία του γύρω από την ανάγκη επιστροφής του κόμματος στις ιδεολογικοπολιτικές του ρίζες (και κατόπιν να γίνονταν τα όποια ανοίγματα στις άλλες πολιτικές δυνάμεις), έναντι της ταυτόχρονης, αμφίπλευρης διεύρυνσης που πρέσβευε η Ντόρα Μπακογιάννη. Ιθύνων νους και πολιτικός εκφραστής όλων αυτών των εγχειρημάτων ήταν βεβαίως ο βουλευτής Επικρατείας και χαρακτηριζόμενος ως διαχρονικό alter ego του κ. Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης, που θα αναλάβει να δώσει και τώρα τις κεντρικές κατευθύνσεις του πολιτικού σχεδιασμού, ενόψει και των αναμετρήσεων του Μαΐου.
Εκτός των άλλων, οι «6» ασχολούνται και με τον τρόπο κλιμάκωσης (από τώρα μέχρι την ώρα της κάλπης) της προεκλογικής τακτικής της Ν.Δ., αλλά και με τα πρόσωπα που θα εμπλέκονται, μέσω των εμφανίσεών τους στα media, στην ανάπτυξη της επικοινωνιακής στρατηγικής.


Προβληματισμός και για τους «αντάρτες»
Ενα από τα βασικά σημεία προβληματισμού της ομάδας των «6» δεν είναι άλλο από τον διχασμό μεταξύ των «γαλάζιων» στελεχών, που εντοπίζεται σε σημαντικούς δήμους της χώρας (αλλά και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με τον Θανάση Γιαννόπουλο) και έχει ως συνέπεια να ξεφυτρώνουν κάθε λίγο και λιγάκι νέες, προερχόμενες από τα σπλάχνα της Ν.Δ., υποψηφιότητες. Βλέπετε, μπορεί η απόφαση να μη δοθούν χρίσματα να εξυπηρετεί τη στόχευση της αποδυνάμωσης του πολιτικού μηνύματος των διπλών εκλογών του Μαΐου, ωστόσο θολώνει το τοπίο σε ό,τι αφορά τον κατά τόπους -έστω και ανεπίσημο- κομματικό εκλεκτό. Ετσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που είτε διεκδικούν την ταμπέλα του «υποστηριζόμενου» από την ηγεσία της Ν.Δ. είτε απλώς θέλουν να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και να ξεκαθαρίσουν χρόνιους εσωκομματικούς ανταγωνισμούς.
Στην επιχείρηση για την ελαχιστοποίηση αυτών των φαινομένων έχουν επιστρατευθεί τόσο ο κ. Παπαμιμίκος με τις συνεχείς περιοδείες του ανά την περιφέρεια όσο και ο κ. Κώστας Μπούρας, που έχει επιφορτιστεί με τον συντονισμό της. Μάλιστα, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου όπου κριθεί ότι είναι αναγκαίο προχωρεί σε σειρά παρεμβάσεων, προκειμένου να αναχαιτίσει τους επίδοξους «αντάρτες». Ανάλογες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει επίσης όπου χρειάζεται ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης.


 Του Θανάση Φουσκίδη, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ