Σημαντικά Νέα

Από 1η Απριλίου σε λειτουργία ο νέος φορέας εξωστρέφειας «Enterprise Greece»

Από την 1η Απριλίου ξεκινά η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας «Enterprise Greece», που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την 1η Οκτωβρίου, όπως ορίζει το νέο νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από την Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως καθορίζεται από το ... 
νομοσχέδιο, ο νέος φορέας ακολουθεί θεσμικές πρωτοβουλίες όπως η σύσταση της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας, η Εθνική Στρατηγική για τις εξαγωγές, η δημιουργία της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής και ο νέος Επενδυτικός Νόμος.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ισχύουν τα εξής:
- Σκοπός της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» (Enterprise Greece) είναι η προσέλκυση, η υποδοχή, η προώθηση, η υποστήριξη και η διατήρηση επενδύσεων στην Ελλάδα, η συμβολή στη διαρκή βελτίωση του θεσμικού πλαισίου τους, η υποστήριξη των διεθνών επενδυτικών συνεργασιών, η προώθηση της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, η προώθηση και ανάπτυξη κάθε είδους εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, η παροχή πληροφόρησης, συμβουλευτικής βοήθειας και κάθε άλλης υποστηρικτικής υπηρεσίας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.
-Στη νέα εταιρία μεταφέρεται και το σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης πληροφοριών του Υπουργείου Εξωτερικών «Ηλεκτρονική Πύλη (Agora)».
-Στον ενιαίο φορέα εξωστρέφειας μπορούν να αποσπώνται υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και αντίστροφα, προσωπικό της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» μπορεί να αποσπάται στα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.
-  Η εταιρία θα διοργανώνει τις επιχειρηματικές αποστολές που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό ή Υπουργούς κατά την διάρκεια των επίσημων επισκέψεών τους στο εξωτερικό σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και με τις Αρχές Εξωτερικού.
-Το προσωπικό του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου μεταφέρεται στη νέα εταιρία.
-  Η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου θα συνεχίσει να ασκεί τις αρμοδιότητες του Invest in Greece σε σχέση με τις στρατηγικές επενδύσεις.
-Τα έσοδα της εταιρίας προκύπτουν από ανταποδοτικές εισφορές, τέλη και αμοιβές για τις υπηρεσίες που προσφέρει, καθώς και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δήλωση Μηταράκη
Μετά την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης προχώρησε στην παραακάτω δήλωση:
«Η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας «Enterprise Greece» αποτελεί μια σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων. Συστατικά που είναι αναγκαία για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση. Τα αποτελέσματα του 2013 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς επιτύχαμε πλεόνασμα μετά από πολλές δεκαετίες στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις επανήλθαν στα προ κρίσης επίπεδα.
Ο νέος φορέας ακολουθεί θεσμικές πρωτοβουλίες όπως η σύσταση της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας, η Εθνική Στρατηγική για τις εξαγωγές, η δημιουργία της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής και ο νέος Επενδυτικός Νόμος. Ο νέος Φορέας θα ξεκινήσει την λειτουργία του την 1η Απριλίου και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία την 1η Οκτωβρίου».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.