Σημαντικά Νέα

Αίτημα για τσικουδιά ΠΟΠ ετοιμάζει η Περιφέρεια Κρήτης

Σκέψεις και για κοινοπραξία μεταξύ αποσταγματοποιών ώστε να προωθηθεί καλύτερα το προϊόν.
Την αναγνώριση της κρητικής τσικουδιάς ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) προωθεί η Περιφέρεια Κρήτης, μετά από αίτημα των συλλόγων Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς.
Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου έγινε συνάντηση όλων των εμπλεκομένων...    
(αποσταγματοποιών, ποτοποιών και εξειδικευμένων επιστημόνων) στην Περιφέρεια Κρήτης την οποία συγκάλεσε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, στη διάρκεια της οποίας όλοι συμφώνησαν για την ανάγκη αναγνώρισης της τσικουδιάς ως προϊόν ΠΟΠ. Ο πρόεδρος του συλλόγου Αποσταγματοποιών Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης κατέθεσε και μία δεύτερη, εναλλακτική πρόταση για καταχώρηση της τσικουδιάς ως ιδιότυπο παραδοσιακό προϊόν.

Στην ίδια σύσκεψη συγκροτήθηκε ολιγομελής ομάδα εργασίας η οποία θα διερευνήσει το όλο θέμα και στη συνέχεια θα καταθέσει τις προτάσεις της στην Περιφέρεια και τους εμπλεκομένους, ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση για τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα «κινηθεί» η Κρήτη στο θέμα της τσικουδιάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τσικουδιά που θα πωλείται ως Π.Ο.Π. χρειάζεται να είναι τυποποιημένη. Όπως σχολιάζει ο κ. Φραγκιαδάκης θα δοθεί η δυνατότητα στους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς να διακινούν χύμα τσικουδιά, στις ποσότητες που ορίζει ο νόμος (μέχρι 1400 κιλά ο καθένας) η οποία όμως δεν θα είναι Π.Ο.Π. 

Σκέφτονται να κάνουν κοινοπραξία
Για την εμφιάλωση προϊόντος ΠΟΠ θα πρέπει να ληφθούν οι σχετικές άδειες και να καταβάλλεται ο αντίστοιχος φόρος. Όμως οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί δεν μπορούν να πουλούν τυποποιημένο προϊόν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Έτσι  αδυνατούν να πουλήσουν προϊόν ΠΟΠ ο καθένας χωριστά. Για το λόγο αυτό υπάρχουν προτάσεις και έχει εκφραστεί ζωηρό ενδιαφέρον από αρκετούς παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς να συμμετέχουν στην κοινοπραξία. 


Πέλλα Λασηθιωτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.