Σημαντικά Νέα

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΕ ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ...


     Το αγρίμι που βλέπετε στην εικόνα, το συνέλαβε προ ολίγων ημερών ο φακός του ΚΑΘΡΕΦΤΗαλμωπιας. Είναι ένα είδος που κατοικούσε παλαιότερα σε μεγάλους πληθυσμούς στον τόπο μας, μα πλέον θα πρέπει να αισθάνεται τυχερός όποιος τον συναντήσει ζωντανά μπροστά του. 
Είναι ένας αγριόγατος με όλη την αγριότητα και την ομορφιά του....
....Σύντομα θα έχετε στη διάθεση σας φωτορεπορτάζ και με 2 μικρά βίντεο!

Διαβάστε περισσσότερα στοιχεία για τον ....

Ο ΑΓΡΙΟΓΑΤΟΣ
Πιο ογκώδης και μεγαλόσωμος από την κατοικίδια γάτα, ο αγριόγατος ξεχωρίζει κυρίως από τη φουντωτή ουρά του που έχει μήκος γύρω στα 30 εκ., φαρδαίνει προς την άκρη και στολίζεται με σκούρες ρίγες. Το κεφάλι του είναι επίσης πιο ογκώδες από της γάτας. Το τρίχωμα του έχει ποικιλία καστανόξανθων τόνων.
Νύχια μυτερά, δόντια κοφτερά
Ως τυπικό σαρκοφάγο, όλα του τα χρόνια είναι οξύαιχμα, κατάλληλα για το σκίσιμο του κρέατος. Δεν μασάει την τροφή του, απλά την τεμαχίζει και την καταπίνει. Όπως και τα άλλα αιλουροειδή πιάνει τη λεία του με τα νύχια και την αποτελειώνει με μια δαγκωνιά στο λαιμό. Κυνηγάει συνήθως το βράδυ, στήνοντας καρτέρι έξω από τις τρύπες των ποντικιών, καμιά φορά σκαρφαλωμένος σε κάποιο δέντρο ή βράχο. Η διατροφή του βασί­ζεται κατά 90% σε ποντίκια, ενώ ευκαιριακά τρώει και μικρά πουλάκια, βατράχια, έντομα, σαλιγκάρια, μυγαλές, λαγούς, σκιούρους, κ.ά



Κοινωνική ζωή
Μοναχικά ζώα, οι αγριόγατοι διαμένουν -αν η τροφή είναι άφθονη- σε μια συγκεκριμένη περιοχή, μέσα στην οποία χρησιμοποιούν σταθερές διαδρομές. Τις διαδρομές αυτές τις σημαδεύουν με εκκρίσεις αδένων που βρίσκονται στα πόδια τους αλλά και με τα ούρα ή τα κόπρανά τους. Κάθε άτομο του ίδιου φύλου υπερασπίζεται μια διακριτή επικράτεια, ενώ ένα αρσενικό και ένα θηλυκό μπορούν να μοιράζονται σε κάποιο βαθμό το χώρο.
Λόγω του μοναχικού τρόπου ζωής, οι πυκνότητες των πληθυσμών του αγριόγατου είναι πολύ χαμηλές, περίπου 2-3 άτομα ανά 10τετρ. χμ.
Κατανομή - απειλές
Ο αγριόγατος είναι είδος με πολύ ευρεία κατανομή. Ζει σε δάση, στέππες από τη δυτική Ευρώπη ως τη δυτική Κίνα και την κεντρική Ινδία καθώς και σε όλη την Αφρικανική ήπειρο. Αναγνωρίζονται 3 υποείδη: το ευρωπαϊκό, το ασιατικό και το αραβικό-αφρικανικό. Αυτό το τελευταίο θεωρείται και ο άγριος πρόγονος της γάτας. Στην Ελλάδα, ο αγριόγατος εξαπλώνεται σε μεγάλο μέρος της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, σε ποικιλία βιότοπων από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι και τα 1500 περίπου μέτρα. Οι κυριότερες απειλές για τον αγριόγατο σήμερα είναι η υποβάθμιση των βιότοπών του και η διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ επιμέρους πληθυσμών. Ένα άλλο πρόβλημα για τους πληθυσμούς του αγριόγατου, που συχνά είναι συνέπεια των προηγούμενων, είναι η διασταύρωσή του με τις κατοικίδιες γάτες. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, ο αγριόγατος είναι πιθανόν να εξαφανίστηκε από δηλητηριασμένα δολώματα.

Πηγή: Adamakopoulos T., Matsoukas P. 1991

1 σχόλιο:

  1. αγριόγατος υπάρχει και στην Κρήτη, άρα ο χάρτης είναι λαθεμένος.Πριν λίγα χρόνια βιολόγοι από Ιταλικό πανεπιστήμιο αιχμαλώτισαν έναν και τον τσιπάρησαν...όμως αφορμή για το σχόλιο μου είναι το ότι τον Αυγουστο του 2012 έφερα απ το Λασήθι έναν ίδιο με την φωτογραφία, στους πρόποδες του Πάικου όπου τώρα ζω (στο οροπέδιο Καθαρού υπάρχουν κάποιοι από επιμειξία κατοικίδιων με ''φουρόγατους''..όπως κι ο δικός μου,οι οποίοι στα μεγάλα χιόνια προσεγγίζουν το χωριό Κριτσά)..πέρσι τον Φλεβάρη όταν ''εσερναν'' οι γάτες εξαφανίστηκε...είδα την φωτογραφία και σκίρτησα..είναι ολόιδιος!!!!για αυτό κι αναρωτιέμαι που να ναι αυτή η φωτό...και για να μην ενθουσιάζεστε πολύ, πιθανόν να ναι υβρίδιο όπως κι ο δικός μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.