Σημαντικά Νέα

Τεράστιο το ενδιαφέρον για το επάγγελμα του τυροκόμου - Κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων για τη μοναδική σχολή τυροκομίας


Τεράστιο το ενδιαφέρον για το επάγγελμα του τυροκόμου

213 έφθασαν οι φετινές αιτήσεις για τη μοναδική δημόσια σχολή τυροκομίας που αριθμεί 97 χρόνια λειτουργίας και βρίσκεται στα Ιωάννινα.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής της σχολής κ. Μάντζαρης το ενδιαφέρον των μαθητών τα τελευταία χρόνια είναι αυξημένο ενώ το ποσοστό της αύξησης των αιτήσεων έφθασε το 36% συγκριτικά με το 2011. Χαρακτηριστικά μας ανέφερε ότι στο παρελθόν οι αιτήσεις για τις 60 περίπου ...  
θέσεις της σχολής έφθαναν τις 30-35 και τις καλές εποχές τις 80. Ωστόσο από το 2011 και έπειτα παρατηρείται μια κατακόρυφη αύξηση. Συγκεκριμένα το 2011 οι αιτήσεις ήταν περίπου 150 το 2012 έφθασαν τις 179 και το 2013 τις 213.
Η στροφή των νέων προς τη σχολή τυροκομίας μπορεί να αποδοθεί στο υψηλό εκπαιδευτικό έργο της σχολής άλλα και στην απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Η σχολή προσφέρει τεχνογνωσία σε μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που αρκετές μάλιστα εξ αυτών απευθύνονται σε αυτήν προκειμένου να βρουν ειδικευμένο προσωπικό. Η υψηλή απορρόφηση των αποφοίτων – σύμφωνα με παλιότερη μελέτη φθάνει το 85% - αποδίδεται κατά τον Διευθυντή της σχολής και στο γεγονός ότι πολλοί από τους σπουδαστές έχουν άμεση σχέση με την τυροκομία και αρκετοί εξ αυτών εργάζονται σε τυροκομία της οικογένειάς τους ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που τολμούν να επιχειρήσουν δημιουργώντας τη δικιά τους επιχείρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φοίτηση στη σχολή είναι δωρεάν ενώ παρέχεται στέγαση και διατροφή σε όσους το επιθυμούν. Το παραπάνω αποτελεί άλλο ένα θέλγητρο για τους υποψηφίους καθώς λόγω και της οικονομικής κρίσης πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο τους.
Οι εστίες της σχολής δεν είναι βέβαια στην καλύτερη δυνατή κατάσταση άλλα «όλοι κάνουν υπομονή» ανέφερε ο κ. Μάντζαρης που ανάμεσα στα άλλα μας δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλεψη για τη βελτίωση των εστιών. Για την εισαγωγή στη σχολή δεν παίζει ρόλο μόνο ο βαθμός της Α τάξης του Λυκείου αλλά προσμετρώνται και άλλα μοριοδοτούμενα κριτήρια που είναι τα ακόλουθα:
Τέκνο αγροτικής οικογένειας: 5 μόρια
Αποδεδειγμένη προϋπηρεσία σε γαλακτοβιομηχανία – τυροκομία: 5 μόρια
Πολύτεκνος: 3 μόρια
Ορεινές – δασικές περιοχές: 3 μόρια
Για φέτος σύμφωνα με τον διευθυντή της σχολής η βάση του τελευταίου εισαχθέντα ήταν 21 μόρια. Αν λοιπόν κάποιος μαθητής θέλει να ασχοληθεί με την τυροκομία δεν αρκεί να είναι άριστος άλλα θα πρέπει να πληροί και κάποιες από τις πιο πάνω προϋποθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φοίτηση στη σχολή είναι διετής και οι απόφοιτοί της λαμβάνουν πτυχίο επιπέδου 3. Όπως προαναφέρθηκε η σχολή δέχεται κάθε χρόνο περίπου 60 άτομα ενώ δέχεται και 3-4 σπουδαστές και από την Κύπρο. Μερικά από τα μαθήματα που διδάσκονται οι σπουδαστές της σχολής είναι τα ακόλουθα:
Marketing προϊόντων αγροτουρισμού και αγροβιοτεχνίας, τεχνολογία γάλακτος (παστερίωση, αποστείρωση, παγωτό κ.α), παρασκευή τυριών άλμης - σκληρών τυριών – μαλακών τυριών-ξενικής προέλευσης κ.α.
Ο κ. Μάντζαρης διευθύνει τη σχολή εδώ και 4 χρόνια και μας δήλωσε ότι ένα σημαντικό πρόβλημά της είναι η έλλειψη μόνιμου και ειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού. Για να λειτουργήσει απρόσκοπτα η σχολή και να βελτιώσει περαιτέρω το παρεχόμενο εκπαιδευτικό της έργο θα πρέπει να υπάρχουν χημικοί που να γνωρίζουν τα εργαστήρια της σχολής ή τυροκόμοι που να ξέρουν να χειρίζονται τα μηχανήματα. Τέλος υπάρχει και ένα ερωτηματικό με το μέλλον της σχολής. Οι αλλαγές που έχει φέρει το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να μην άγγιξαν για φέτος την ΕΠΑΣ τυροκομίας όμως από την επόμενη χρονιά θα πρέπει ή να μετατραπεί σε ΣΕΚ ή Επαγγελματικό Λύκειο. Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει ένα ερωτηματικό με τους καθηγητές των μαθημάτων γενικής παιδείας καθώς θα πρέπει να προστεθούν και αυτοί στο διδακτικό προσωπικό. Μέχρι στιγμής έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή 2.000 τυροκόμοι που έχουν συνεισφέρει στην γαλακτοβιομηχανία της χώρας μας. Ίσως το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο για τη λειτουργία και άλλων σχολών τυροκομίας σε περιοχές όπως η Ελασσόνα, τα Γρεβενά, η Ροδόπη κ.α και να περιορίσει τον αριθμό εισαχθέντων σε τμήματα φιλολογίας, θεολογίας άλλα και δεκάδες άλλα που παράγουν πτυχιούχους ανέργους.

Έτος
Αριθμός αιτήσεων
2013
213
2012
179
2011
156






Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.