Σημαντικά Νέα

ΕΛΓΑ: Δεν προβλέπονται αλλαγές στον κανονισμό ασφάλισης μέχρι το 2014. Η διαδικασία αναπλήρωσης του εισοδήματος ξεκινά το 2015

ΕΛΓΑ: Δεν προβλέπονται αλλαγές στον κανονισμό ασφάλισης μέχρι το 2014. Η διαδικασία αναπλήρωσης του εισοδήματος ξεκινά το 2015
Δεν προβλέπεται να υπάρχουν σημαντικές αλλαγές το 2014 στον ασφαλιστικό Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Για τις όποιες αλλαγές γίνουν θα πρέπει να έχουν προηγηθεί οι αναλογιστικές μελέτες, κάτι που σημαίνει ότι πάμε για το 2015. Για τα προβλήματα της ακαρπίας στις δενδροκαλλιέργειες, για να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ θα πρέπει να ....  
καθοριστεί το αίτιο από την Επιστημονική Ομάδα Εργασίας του ΥπΑΑΤ και να τεκμηριωθεί επιστημονικά. Όσον αφορά την ευλογιά στα πρόβατα, ο ΕΛΓΑ δεν εμπλέκεται, αφού δεν καλύπτονται ασφαλιστικά ασθένειες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με εμβολιασμό. Πάντως από το 2015, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, προβλέπεται ο Οργανισμός να εμπλακεί και στην κάλυψη του εισοδήματος των παραγωγών. Ποσοστό 30% εκτιμάται ότι θα είναι η ελάχιστη απώλεια για να υπάρξει αναπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος.

Η αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που δημιουργούνται στις καλλιέργειες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι και η ακαρπία των δενδροκαλλιεργειών, αποτελεί το αντικείμενο της Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας, που συστάθηκε πρόσφατα από το ΥπΑΑΤ. Εκτός όμως από το αίτιο της ζημιάς, που θα καθοριστεί από την Επιτροπή, θα πρέπει οι Περιφέρειες να καθορίσουν το ποσοστό απώλειας της παραγωγής. Για να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν ποσοστό απώλειας παραγωγής άνω του 30% του μέσου όρου της τελευταίας τριετίας. Στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών να εντάξει κονδύλι για την πληρωμή των ενισχύσεων στους παραγωγούς. «Αφού γίνουν όλα αυτά τότε ο ΕΛΓΑ θα συντάξει φάκελο που θα στείλει στην Κομισιόν, ώστε να πάρει το πράσινο φως για να πληρωθούν οι παραγωγοί από τα ΠΣΕΑ», δηλώνει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχος στον ΑγροΤύπο.

Όσον αφορά την ευλογιά των προβάτων, ο πρόεδρος του Οργανισμού ξεκαθαρίζει ότι «για κινδύνους που αντιμετωπίζονται με εμβολιασμό, είναι αρμοδιότητα του ΥπΑΑΤ να προκηρύξει προγράμματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι κτηνοτρόφοι ασφαλίζουν τη ζωική παραγωγή για συγκεκριμένους κινδύνους».

Πάντως υπάρχει μια καθυστέρηση στο να ενταχθούν νέοι κίνδυνοι στον ασφαλιστικό Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Ήδη ο νόμος 3877/2010 προέβλεπε τη δυνατότητα να ενταχθούν νέες ασθένειες στον ασφαλιστικό Κανονισμό. Όμως καθυστέρησαν οι αναλογιστικές μελέτες. «Θα πρέπει να οριστεί το κόστος της ένταξης μιας ασθένειας ώστε να καθοριστεί το ύψος των εισφορών», δηλώνει ο κ. Έξαρχος.

Πάντως με τη νέα ΚΑΠ ο ΕΛΓΑ προβλέπεται να «εμπλακεί» και με την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των αγροτών. Τα στοιχεία των τελευταίων ετών στη δήλωση καλλιέργειας αποτελούν μια «βάση δεδομένων» που θα χρησιμοποιήσει ο Οργανισμός για τον καθορισμό του αγροτικού εισοδήματος. Σύμφωνα με κύκλους του ΕΛΓΑ, όταν υπάρξει απώλεια εισοδήματος πάνω από 30%, τότε θα μπορεί να το αναπληρώσει ο Οργανισμός το επόμενο έτος. Τα χρήματα θα προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια της νέας ΚΑΠ.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.