Σημαντικά Νέα

Σε 6.000 δικαιούχους στοχεύει το πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Αγροτών

Σε 6.000 δικαιούχους στοχεύει το πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Αγροτών
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται από τους νέους αγρότες το πρόγραμμα «Εγκατάστασης Νέων Γεωργών» (Μέτρο 112). Από την ημέρα που ο ΑγροΤύπος δημοσίευσε πρώτος το θέμα σχετικά με τα ποσά των επιδοτήσεων αλλά και τα κριτήρια επιλογής, τα τηλεφωνήματα των αναγνωστών μας είναι καθημερινά πολλές δεκάδες με ....    
τους περισσότερους να ρωτούν αν θα μπορέσουν να συμμετέχουν σε αυτό όσοι δεν υπέβαλαν δήλωση ΟΣΔΕ το 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, πρόθεση του ΥπΑΑΤ είναι να βρεθεί η «φόρμουλα» που δεν θα αποκλείσει αυτούς τους παραγωγούς αλλά πρώτα περιμένει την έγκριση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που κατατέθηκε από τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ποσό που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά για το Πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Γεωργών είναι 100 εκατ. ευρώ και ευελπιστεί ότι σε αυτό θα μπορέσουν να ενταχθούν περίπου 5.800 με 6.000 νέοι αγρότες ηλικίας, κάτω των 40 ετών.

ΠΕΝΑ

Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), κ. Θεόδωρο Βασιλόπουλο ο οποίος μας ανέφερε: «Το πρόγραμμα αυτό είναι ίδιο ουσιαστικά με το πρόγραμμα του 2009 και κατά την γνώμη μου είναι παγίδα για τα νέα παιδιά παρά λειτουργεί προς όφελος τους. Ο λόγος που το αναφέρω αυτό είναι διότι τα χρήματα που θα δίνονται δεν φθάνουν ώστε να αυξήσει ο παραγωγός την καλλιέργειά του κατά 20%. Αν για παράδειγμα ένας νέος αγρότης μπαίνει με 10 στρέμματα και πρέπει στην πενταετία να βγει με 12 στρέμματα τα έξοδα που θα έχει κάνει στην πενταετία είναι περισσότερα από αυτά που θα πριμοδοτηθεί. Αν όμως το ποσό επιδότησης ήταν στα ίδια επίπεδα όπως το 2009 με 40.000 ευρώ τότε θα ήταν πολύ ευνοϊκό».
Και προσθέτει: «πιστεύω ότι καλύτερα τελικά θα είναι να περιμένουμε το πρόγραμμα της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020 το οποίο σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε θα έχει επιδότηση 52.000 ευρώ. Δεν είμαι αρνητικός στον να μην υπάρξει ένα πρόγραμμα αλλά πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Πως ξέρουμε για παράδειγμα τι χρήματα έχουν περισσέψει από τα Σχέδια Βελτίωσης την στιγμή που δεν έχουν υλοποιηθεί. Πως ξέρουμε επίσης τι χρήματα έχουν περισσέψει από αγροπεριβαλλοντικά για τα οποία ακόμα δεν έχουν έρθει οι εγκρίσεις στους παραγωγούς; Πως ξέρουμε με απλά λόγια ότι προκύπτουν 100 εκατ. ευρώ που θα αποτελέσουν την χρηματοδότηση του προγράμματος. Και ας πούμε ότι έχουμε τα χρήματα. Πότε θα γίνει επιτροπή διαβούλευσης; Πότε θα πάρει ΦΕΚ η απόφαση; Χρειάζεται χρόνος».

Ερωτήματα μελετητών

Επίσης, επικοινωνήσαμε με μελετητικά γραφεία σε μια προσπάθεια να καταγράψουμε τις ερωτήσεις, που θέτουν οι γεωπόνοι – μελετητές στην πολιτεία, μιας και σε αυτούς θα απευθυνθούν οι υποψήφιοι προκειμένου να συντάξουν τους φακέλους τους.
Συμπερασματικά τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
  • Τι θα γίνει τελικά με το θέμα του ΟΣΔΕ; Θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι δεν έχουν καταθέσει δηλώσεις το 2013;
  • Το συνολικό ποσό θα είναι 100 εκατ. ευρώ; Υπάρχει πιθανότητα για αύξηση του ποσού αν περισσέψουν επιπλέον χρήματα από αγροπεριβαλλοντικά ή τα προγράμματα αλιείας;
  • Η προηγούμενη ΚΥΑ έδινε την δυνατότητα έξτρα βαθμολόγησης των νέων γεωργών σε περίπτωση που υπέβαλλαν και σχέδιο βελτίωσης έως 50.000 ευρώ. Θα αφαιρεθεί αυτό;
  • Θα αλλάξει το εισόδημα αναφοράς που είναι τα 15.000 ευρώ; Οι αγρότες ζητούν μείωση του
  • Πως θα διευθετηθεί η διαφορά που τυχόν θα προκύψει από τον τελευταίο διασταυρωτικό έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη χρονιά που θα βγει το πρόγραμμα, σε σχέση με την έκταση που θα δηλώνει ο εκάστοτε παραγωγός για το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο;

Τα ποσά

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος το ανώτατο ύψος της παρεχόμενης ενίσχυσης (που διαφοροποιείται ανάλογα με τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου) θα ανέρχεται, κατά κατηγορία περιοχής, στα ακόλουθα ποσά:
  1. Ορεινές περιοχές μέχρι 20.000 ευρώ
  2. Μειονεκτικές περιοχές μέχρι 17.500 ευρώ και
  3. Λοιπές περιοχές μέχρι 15.000 ευρώ.
Πιο αναλυτικά, αυτά τα ποσά προκύπτουν λαμβάνοντας υπ όψιν τα τρία παρακάτω κριτήρια:
  1. Την Περιοχή Μόνιμης Κατοικίας: α) Ορεινή – 7.500 ευρώ, β) Μειονεκτική – 5.000 ευρώ, δ) Λοιπές περιοχές – 2.5000 ευρώ.
  2. Τον Προσανατολισμό παραγωγής της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση: α) Κτηνοτροφική – 7.500 ευρώ, β) Φυτική - 7.500 ευρώ, γ) Μικτή–Μελισσοκομία - 5.000 ευρώ.
  3. Το Επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση: α) πάνω από το 120% του Εισοδήματος Αναφοράς - 5.000 ευρώ, β) 80-120% του Εισοδήματος Αναφοράς – 2.500 ευρώ.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.