Σημαντικά Νέα

Δεν έχει υπογραφεί η απόφαση για τα Κέντρα Μελισσοκομίας αν και σε ένα μήνα λήγει ο χρόνος εφαρμογής των δράσεων του προγράμματος

Όπως αναφέρει ο βουλευτής Λάρισας της ΔΗΜΑΡ κ. Θωμάς Ψύρρας, το ετήσιο Εθνικό Πρόγραμμα Βελτίωσης της Παραγωγής και Εμπορίας Μελισσοκομικών Προϊόντων, που υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1234/2007 (50% Εθνικοί Πόροι και 50% Κοινοτικοί Πόροι) για την περίοδο 2012-2013, ξεκίνησε από 01/09/2012 και λήγει στις 31/08/2013. Ένα μήνα περίπου πριν από τη λήξη του χρόνου εφαρμογής των δράσεων, οι οποίες ήδη υλοποιούνται μέσω ...  
των Κέντρων Μελισσοκομίας (τα οποία επίσης χρηματοδοτούνται από τον ίδιο Κανονισμό), οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις έχουν μόλις πρόσφατα υπογραφεί, με εξαίρεση την απόφαση για την λειτουργία των Κέντρων Μελισσοκομίας, στα οποία απασχολούνται εξειδικευμένοι επιστήμονες. «Χωρίς την απόφαση αυτή πάρα την έγκριση της εθνικής συμμετοχής από το Υπουργείο Οικονομικών, δεν είναι δυνατή η χρηματοδότηση τους εδώ και ένα χρόνο», τονίζει ο βουλευτής της Λάρισας.
Και προσθέτει:
«Μπορούμε, ίσως, καλόπιστα να δεχτούμε μια μικρή καθυστέρηση λόγω δημοσιονομικής συγκυρίας. Ωστόσο, τέτοιες καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων δεν υπήρξαν ποτέ άλλοτε τα τελευταία 13 χρόνια. Η ΚΥΑ έβγαινε χειμώνα και οι αποφάσεις των δράσεων μέσα στην άνοιξη.
Όμως, τουλάχιστον από τις αρχές Φεβρουαρίου είχε γίνει η δέσμευση της σχετικής πίστωσης στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την υλοποίηση του κανονισμού στο τρέχον έτος (ΕΓΓΡΑΦΟ 1, ημερομηνία 06/02/2013). Και ενώ είχε ξεκινήσει η διαδικασία για την υπογραφή της ΚΥΑ, ο Υπουργός υπέγραψε τον Απρίλιο και τελικά η ΚΥΑ, μετά τις υπογραφές και των άλλων υπουργών, εκδόθηκε στις 28 Μαΐου (ΕΓΓΡΑΦΟ 2). Πέρασε άλλος ένας μήνας, για να υπογράψει τις δράσεις 3.1 και 3.2 που υλοποιούν τα Κέντρα Μελισσοκομίας (ΕΓΓΡΑΦΟ 3). Όμως, μέχρι και σήμερα δεν έχει ακόμα υπογραφεί η απόφαση για την λειτουργία των Κέντρων Μελισσοκομίας.
Με το από 19/07/2013 έγγραφό του το ΥΠΑΑΤ και ειδικότερα η Διεύθυνση Ζωϊκής Παραγωγής & ΑΠΑ, Τμήμα Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, ζήτησε από τα 15 Κέντρα Μελισσοκομίας την «Αναπροσαρμογή δαπάνης μισθοδοσίας και οδοιπορικών εξόδων απασχολούμενων στα Κέντρα Μελισσοκομίας για το πρόγραμμα έτους 2013» από το Σεπτέμβριο του 2012 και προσαρμογή των αποδοχών σε αυτές του ανειδίκευτου υπαλλήλου. Σημειωτέον ότι σε ένα μήνα λήγουν οι συμβάσεις και ο χρόνος, για να υποβληθούν οι φάκελοι πληρωμών στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι τόσο λίγος που ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην πληρωθούν καθόλου οι μελισσοκόμοι.
Γενικά οι συνεταιρισμοί κατέβαλαν κανονικά, ως όφειλαν, τις εργοδοτικές εισφορές, το φόρο μισθωτών υπηρεσιών και όλα τα λειτουργικά έξοδα. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να αναπροσαρμόσουν αναδρομικά τις μισθοδοσίες και τα οδοιπορικά έξοδα, όπως ζητά το Υπουργείο, και οδηγούνται σε αδιέξοδο.
Είναι πέρα από κάθε λογική η απαίτηση του Υπουργείου για την τροποποίηση των ήδη τελεσθέντων και νόμιμων δαπανών μισθοδοσίας του επιστημονικού προσωπικού των Κέντρων Μελισσοκομίας ένα μόλις μήνα πριν από τη λήξη του προγράμματος, τη στιγμή μάλιστα που τα Κέντρα υλοποιούν και άλλες δράσεις του κανονισμού ύψους σχεδόν 4 εκατομμυρίων ευρώ.
Επιπλέον, η απαίτηση της αναπροσαρμογής δεν είναι σύννομη, καθώς:
Οι περικοπές του Μνημονίου II στις μισθολογικές παροχές, που άλλωστε εφαρμόζει η ΠΑΣΕΓΕΣ από 1.12.2012 στο μη γεωτεχνικό προσωπικό της, δεν ισχύουν για το γεωτεχνικό προσωπικό, διότι η ΣΣΕ που υπογράφεται μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων και της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν καταγγέλθηκε. Συνεπώς, η ΣΣΕ των γεωτεχνικών ισχύει μέχρι 14.5.2013.
Εάν δεν υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση, τότε θα χαθεί το μισό ποσό, δηλαδή οι 600.000 ευρώ από την Ε.Ε. Οι μελισσοκομικές οργανώσεις που χρηματοδότησαν τη λειτουργία των Κέντρων Μελισσοκομίας για λογαριασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εδώ και ένα χρόνο, δεν θα πληρωθούν ποτέ με κίνδυνο πολλές από αυτές να μην αντέξουν το οικονομικό πλήγμα και να κλείσουν. Με το αρνητικό προηγούμενο που δημιουργήθηκε οι συνεταιρισμοί θα είναι απρόθυμοι να αναλάβουν τη λειτουργία των Κέντρων Μελισσοκομίας τα επόμενα τρία χρόνια για τα οποία έχει εγκριθεί το ποσό λειτουργίας τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και φυσικά και οι γεωτεχνικοί θα ζημιωθούν. Η χώρα θα βρεθεί εκτεθειμένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι δεν θα έχει υλοποιήσει την βασικότερη δράση του Κανονισμού για την οποία η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την τρέχουσα τριετία. Βεβαίως το γεγονός θα έχει επίπτωση στη μελλοντική λειτουργία του Κανονισμού.
Διερωτώμαι, λοιπόν, που οφείλεται η καθυστέρηση στην υπογραφή των Υπουργικών Αποφάσεων προς υλοποίηση των δράσεων του Κανονισμού 1234/2007. Εάν τα Κέντρα Μελισσοκομίας δεν προβούν στην αναπροσαρμογή, δεν θα υπογραφεί η απόφαση λειτουργίας των Κέντρων;».  πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.