Σημαντικά Νέα

Φεστιβάλ θεάτρου Κόρινθος 2013 - Τιμήθηκε ο σκηνοθέτης Γιώργος Κιουρτζίδης

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ για τον Γιώργο Κιουρτσίδη και την "ΕΚΦΡΑΣΗ" Αλμωπίας στην Κόρινθο. Μεταφέρουμε αυτούσιο άρθρο τοπικής εφημερίδας από την Κόρινθο και βγάλτε συμπέρασμα για το μέγεθος της δουλειάς που έγινε...                     Ακολουθεί η ανάρτηση:
Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Κορίνθου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλμωπίας Αριδαίας ανέβασε  στη σκηνή το γνωστό  έργο του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη»...


Το έργο σκηνοθέτησε ο Γιώργος Κιουρτσίδης, ο οποίος πριν την έναρξη της παράστασης, τιμήθηκε από τους συντελεστές του Φεστιβάλ για την προσφορά του στο θέατρο, την τέχνη και τα γράμματα.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός αφού καλωσόρισε στη πόλη μας το θεατρικό σχήμα της Αριδαίας, αναφέρθηκε στη συμβολή του σκηνοθέτη στα θεατρικά.

Ο Γιώργος  Κιουρτσίδης  ξεπερνώντας την αρχική αμηχανία του, ευχαρίστησε για την υποδοχή τον Δήμαρχο και τους συντελεστές του Φεστιβάλ και τόνισε ότι θα  προσπαθήσει  τα καλά αυτά  λόγια  στο πρόσωπό του ,να αντιστοιχούν εξίσου σε μια καλή παράσταση. Υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό σε μια πόλη όπως η Κόρινθος, το θέατρο  και η Τέχνη να έχουν την αρωγή της Δημοτικής Αρχής  για τι με αυτό τον τρόπο καθίστανται οι πολίτες κοινωνοί στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.



Η Παράσταση της «Λυσιστράτης» (η λύουσα τον στρατό &  αυτή που σταματά τον Πόλεμο) αναφέρεται στην εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου, όπου οι Αθηναίοι  αντιμάχονταν τις άλλες πόλεις–κράτη.

«Η Αθήνα μετρούσε ήδη είκοσι χρόνια πολέμου–ο Πελοποννησιακός πόλεμος άρχισε το 431 π.Χ.– και ο Αριστοφάνης, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι σημαίνει πόλεμος, έδωσε με ευφυή τρόπο το δικό του ειρηνικό στίγμα. Με όπλα του το εύρημα της σεξουαλικής απεργίας, την ανελέητη σάτιρα και μια γλώσσα ευρηματική όσο και αθυρόστομη, καταδικάζει τον πόλεμο και προβάλλει την ανάγκη για Πανελλήνια ενότητα.

Ερωτικά τεχνάσματα, κωμικές παρεξηγήσεις και πληθωρική δράση συνθέτουν μια απολαυστική κωμωδία, όπου η γυναικεία εξυπνάδα αναδεικνύεται η κινητήρια δύναμη που θα οδηγήσει στη συμφιλίωση. Η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας να απέχουν από τα «συζυγικά τους καθήκοντά», για να αναγκάσουν τους άντρες να τερματίσουν τον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Τότε, ένας άλλος πόλεμος αρχίζει, ανάμεσα στα δύο φύλα, του οποίου νικητής αναδεικνύεται  το γυναικείο φύλλο, που είναι ίδια η ενέργεια του έρωτα που δημιουργεί, χωρίς να καταργεί τις αντιθέσεις. Η “συνωμοσία” των γυναικών για να σταματήσει ο πόλεμος είναι μια επανάσταση της ίδιας της ζωής ενάντια στον παραλογισμό και το θάνατο».

greek-inews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.