Σημαντικά Νέα

Έτοιμα τα πορίσματα των Ομάδων Εργασίας για τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ

Για την πορεία των εργασιών των Ομάδων Εργασίας που συνέστησε ο ΕΛΓΑ προκειμένου να μελετήσουν τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρει ο Οργανσιμός, μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Βασίλης Έξαρχος. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε, τα πορίσματα είναι έτοιμα και το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν αναλογιστικές μελέτες από εξωτερικούς συνεργάτες ώστε να αποτιμηθούν....    
πρακτικά πια τα κόστη αλλά και τα οφέλη που θα έχουν οι προτεινόμενες αλλαγές. Στόχος πάντως του ΕΛΓΑ είναι να υπάρξουν αποφάσεις το φθινόπωρο οπότε όποια αλλαγή πραγματοποιηθεί (θεσμικό πλαίσιο, διαδικασίες εκτίμησης και αποζημίωσης των ζημιών, τρόπος υπολογισμού των εισφορών κ.α.) να ισχύσει την ερχόμενη χρονιά. Όσον αφορά την επόμενη πληρωμή αποζημιώσεων, ο κ. Έξαρχος μας έκανε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί μετά την υπογραφή της ΚΥΑ για την παράταση μέχρι 31/8 της καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς του 2012.
Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Βασίλης Έξαρχος ανέφερε στον ΑγροΤύπο: «οι ομάδες εργασίες έχουν παραδώσει τα πορίσματα και τη στιγμή αυτή μια κεντρική επιτροπή τα μελετάει και τα επεξεργάζεται. Επειδή δεν θέλουμε οι προτάσεις να μείνουν σε θεωρητικό επίπεδο αλλά θέλουμε να πάμε στο “δια ταύτα”, θα πραγματοποιήσουμε αναλογιστικές μελέτες (θα τις αναθέσουμε σε εξωτερικούς συνεργάτες) ώστε να έχουμε και την οικονομική τεκμηρίωση για κάθε αλλαγή που πρόκειται να κάνουμε».

Το φθινόπωρο οι αποφάσεις

Και προσθέτει: «Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες ώστε να μπορούμε έγκαιρα μέχρι το φθινόπωρο να ληφθούν αποφάσεις και να ισχύσουν από την επόμενη χρονιά. Για να ληφθούν λοιπόν οι τελικές αποφάσεις τόσο από εμάς όσο και από την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ θα πρέπει να έχουμε και την αναλογιστική μελέτη».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις αναλογιστικές μελέτες που θα πραγματοποιηθούν ο κ. Έξαρχος μας αναφέρει ως παράδειγμα: «θα πούμε στον εξωτερικό αυτό συνεργάτη που θα πραγματοποιήσει την αναλογιστική μελέτη, ότι ο ΕΛΓΑ θέλει στην προαιρετική ασφάλιση να ενεργοποιήσει και να καλύψει ένα συγκεκριμένο κίνδυνο. Αυτός θα επεξεργαστεί τα στοιχεία ώστε να μας δώσει απαντήσεις για τον οικονομικό αντίκτυπο αυτής της πρόθεσής μας».
Επίσης ο ΑγροΤύπος ρώτησε τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ αν έχει μελετηθεί το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί και το πράσινο σκουλήκι στους ασφαλιστικούς κινδύνους του ΕΛΓΑ ο κ. Έξαρχος απάντησε: «Μπορεί και να το μετρήσουμε».

Οι Ομάδες Εργασίας

Τα θέματα που επεξεργάστηκαν οι Ομάδες Εργασίας είναι:
Α. Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο την εισήγηση συγκεκριμένων δράσεων και ενεργειών τις οποίες θα πρέπει να υλοποιήσει ο ΕΛΓΑ προκειμένου
α) να βελτιωθεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (νόμοι, κανονισμοί, εγκύκλιοι, κλπ)
β) να επισπευσθούν και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες εκτίμησης και αποζημίωσης των ζημιών.
γ) να ενισχυθεί η συνεργασία του ΕΛΓΑ με τους αγρότες, τις οργανώσεις τους και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Β. Ομάδα Εργασίας για τον Φυτικό Τομέα με αντικείμενο τη βελτίωση του ισχύοντος Κανονισμού Ασφάλισης της Φυτικής Παραγωγής, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της Δήλωσης Καλλιέργειας
Γ. Ομάδα Εργασίας για τον Ζωικό Τομέα με αντικείμενο τη βελτίωση του ισχύοντος Κανονισμού Ασφάλισης του Ζωικού Κεφαλαίου.
Δ. Ομάδα Εργασίας για τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων με αντικείμενο την επανεξέταση του ισχύοντος Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, με στόχο τη βελτίωση και προσαρμογή του έτσι ώστε να επιτευχθεί συντόμευση στο χρόνο καταβολής των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.
Ε. Ομάδα Εργασίας για την Ενεργητική Προστασία με αντικείμενο την επανεξέταση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την ενεργητική προστασία, με στόχο τη βελτίωση και επέκτασή του.
Στ. Ομάδα Εργασίας για την Αναθεώρηση της ΚΑΠ και τις επιπτώσεις στο γεωργοασφαλιστικό σύστημα της χώρας με αντικείμενο τη μελέτη των προς διαβούλευση κειμένων για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, τη διερεύνηση των επιπτώσεων στο γεωργοασφαλιστικό σύστημα της χώρας και την εισήγηση για εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ με τη νέα ΚΑΠ.

Επόμενες πληρωμές

Σχετικά με τις επερχόμενες πληρωμές αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ο κ. Έξαρχος μας ενημέρωσε ότι ο ΕΛΓΑ αναμένει την υπογραφή της ΚΥΑ για την παράσταση μέχρι 31 Αυγούστου (καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς του 2012) ώστε να εξοφλήσουν την εισφορά τους οι παραγωγοί και στη συνέχεια να μπορέσουν να λάβουν τις αποζημιώσεις.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.