Σημαντικά Νέα

Λόγω της μεγάλης έκτασης της ζημιάς από το χαλάζι θα καθυστερήσουν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ σε Ημαθία και Πέλλα

Τις πληγείσες από τις χαλαζοπτώσεις αγροτικές περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (4 Ιουλίου), ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Βασίλης Έξαρχος, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο του τοπικού Υποκαταστήματος της Βέροιας κ. Μιχάλη Κουντουρά, τη Διευθύντρια Ασφάλισης και Ενισχύσεων κ. Καλομοίρα Σούλιου και την Προϊσταμένη του Τμήματος Εκτιμήσεων και Αποζημιώσεων Φυτικού ....   Τομέα κ. Μαρία Γραμματίκα. Όπως δήλωσε ο κ. Μιχάλης Κουντουράς στον ΑγροΤύπο: «οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν υπομονή γιατί υπάρχει μεγάλος όγκος ζημιάς και έχουμε να κάνουμε μεγάλο αριθμό εκτιμήσεων. Οι ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις στις 10, 11 και 29 Ιουνίου είναι μεγάλης έκτασης. Δεν μπορούμε να δούμε τόσες χιλιάδες χωράφια μέσα σε ένα μήνα. Κατά 90% οι καταστροφές αφορούν δενδρώδεις καλλιέργειες». Πάντως, όπως τόνισε ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Βέροιας όλες οι ζημιές, θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. 

Βέβαια εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και παράλληλα να υπάρξει διασταύρωση με το ΟΣΔΕ 2013. Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Αργύρη Μποτό, ο οποίος μας ανέφερε: «Προσπαθούμε σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, ΥπΑΑΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, η σύνταξη της βάσης δεδομένων του ΟΣΔΕ 2013 και ταυτόχρονα της διαδικασίας της ασφάλισης».

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο κ. Αναστάσιο Καραμπατζό μετέβη σε αγροτικές περιοχές του διευρυμένου δήμου (Νάουσα, Στράντζα, Μαρίνα κ.λ.π.) και επισκέφθηκαν αγροτικές καλλιέργειες που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση.

Ο κ. Καραμπατζός επανέλαβε το αίτημα του Δήμου για την άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών από τα συνεργεία του ΕΛΓΑ, ώστε να προσδιοριστεί δίκαια το ύψος των αποζημιώσεων. Τόνισε ότι οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία από την πρωτοφανή θεομηνία είναι τεράστιες, αφού η αγροτική παραγωγή αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για χιλιάδες οικογένειες. Ζήτησε να ενισχυθεί ο αριθμός των γεωπόνων που διενεργούν την καταγραφή των ζημιών και να καταβληθεί μέρος της αποζημίωσης ως προκαταβολή στους παραγωγούς προκειμένου να καλύψουν τις άμεσες υποχρεώσεις τους.

Από την πλευρά του ο κ. Έξαρχος δήλωσε ότι είναι γνώστης του τεράστιου προβλήματος και της καταστροφής της αγροτικής παραγωγής και ότι άμεσα θα αυξηθεί ο αριθμός των γεωπόνων.

«Για να δοθούν οι αποζημιώσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις», τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Κουντουράς και πρόσθεσε ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να έρθουν εκτιμητές από την Αθήνα αλλά και τα γειτονικά Υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ ώστε να βοηθήσουν στη διαδικασία».

Πάντως ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Βέροιας υποστήριξε ότι θα γίνουν δίκαιες αποζημιώσεις και κανένας παραγωγός δεν πρόκειται να αδικηθεί. Παραδέχτηκε βέβαια ότι το ποσό των αποζημιώσεων θα είναι πολύ υψηλό. Όπως επισήμανε «έχουμε μεγάλες εκτάσεις που έχουν υποστεί ζημιές. Και οι καλλιέργειες δεν είναι σιτηρά ή βαμβάκι αλλά «δυναμικές» με υψηλή ασφαλιστική αξία. Να σας αναφέρω για παράδειγμα ότι 100 στρέμματα με βαμβάκι ισοδυναμούν σε ασφαλιστική αξία με 5 στρέμματα ροδάκινα. Άρα φανταστείτε το ύψος των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν. Στα 12 χρόνια που εργάζομαι στην περιοχή αυτή ποτέ δεν έχω δει ζημιά σε τόσο μεγάλη έκταση».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.