Σημαντικά Νέα

Δεν θέλουμε οι Δήμοι να διαχειρίζονται τις λαϊκές αγορές λένε παραγωγοί και πωλητές αγροτικών προϊόντων λαϊκών αγορών

Τις θέσεις τους για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της Πανελλαδικής Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζουν ότι δεν θέλουν οι Δήμοι να διαχειρίζονται τις λαϊκές αγορές.
Επίσης ζητούν με απόφαση του Περιφερειάρχη της οικείας Περιφέρειας να καθορίζεται το ύψος ....      
του ημερήσιου δικαιώματος των προσερχόμενων στις Λαϊκές Αγορές.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

Πριν 2 μήνες στις 16/05/2013 στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχετικό άρθρο των Λαϊκών Αγορών, ομόφωνα όλα τα κόμματα και ο Υπουργός κ. Σκορδάς εστίασαν στην Αναγκαιότητα, στην Αξία και την Προσφορά του θεσμού των Λαϊκών Αγορών που έχει αποδείξει στην πράξη με την συμβολή του στην Οικονομία και στην στήριξη των Καταναλωτών.
Μετά την καταψήφιση του σχετικού άρθρου και ενώ ζητήσαμε επανειλημμένως από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Μεϊμαράκη και απ΄ όλα τα κόμματα την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής Επεξεργασίας του Νόμου για τις Λ. Αγορές (που απασχολούν 50.000 άμεσα παραγωγούς και πωλητές και 50.000 έμμεσα συνεργαζόμενους στις Λαϊκές Αγορές), αντ' αυτού, φέρνετε πάλι προς ψήφιση Νόμο στα ίδια πλαίσια με τον προηγούμενο και χειρότερο.
Ενισχύοντας πάλι, την απαράδεκτη και πάγια εξοντωτική εισπρακτική πολιτική των Δήμων, αφού αναθέτετε τον καθορισμό του Ημερήσιου Ανταποδοτικού Δικαιώματος στα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια και την Διαχείριση και τοποθέτηση των ενδιαφερόμενων Παραγωγών στους Δήμους της Επαρχίας.
Όπως ανέφερε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Χρυσοχοϊδης στην τοποθέτηση του στις 16/05/2013 “Η Διαχείριση, η Εποπτεία και η άσκηση πολιτικής για τις Λαϊκές Αγορές, ανήκει στις Περιφέρειες της Χώρας. Σε καμία περίπτωση δεν θα δώσουμε την διάθεση των Αγροτικών Προϊόντων όλης της Χώρας και την Διαχείριση ενός τεράστιου οικονομικού αντικειμένου στους Δήμους. ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.
Η δική μας η πρόταση είναι:
  • “Η Διοικητική και Οικονομική Εποπτεία των Λαϊκών Αγορών σε όλη τη Χώρα ασκείται από τις Αρμόδιες Περιφέρειες” όπως στην Αττική και Θεσσαλονίκη.

Δουλειά του Υπουργού είναι μία μοναδική. Να διαμορφώνει πολιτικές Ανταγωνισμού και Ελεύθερης Διακίνησης οπωροκηπευτικών για τις Λαϊκές Αγορές και πολιτικές προστασίας για τους καταναλωτές. Καμία άλλη δουλειά δεν έχει ο Υπουργός. Πρέπει να τελειώνουμε μ' αυτό και δεν διαπραγματευόμαστε αυτού του είδους τις πολιτικές.
  • Δεν μπορεί από την στιγμή που μεταφέρονται όλες οι Αρμοδιότητες στην Περιφέρεια να ορίζεται ο Πρόεδρος από τον Υπουργό. Αυτό είναι μια μεγάλη ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ, μια μεγάλη ΑΝΤΙΦΑΣΗ και επίσης κατά την γνώμη μας συνιστά – θα έλεγα – προσβολή στα όργανα της Περιφέρειας.”
Κύριε Υπουργέ,
στην συνέχεια αναφέρεστε, ότι σχεδιάζετε την ενίσχυση των Παραγωγών στις Λαϊκές Αγορές την ίδια στιγμή ΑΦΑΙΡΕΙΤΕ εκπρόσωπο των Παραγωγών από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών ΑΤΤΙΚΗΣ και τον δίνεται σε μια μεικτή Ομοσπονδία που εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα.
Κρίνουμε απαραίτητη την ενισχυμένη Εκπροσώπηση των Παραγωγών στον Ο.Λ.Α. Αττικής, με παραγωγό εκπρόσωπο που προτείνεται από τον Αντιπροσωπευτικότερο Σύλλογο Παραγωγών της Περιφέρειας Αττικής, όπως ακριβώς ήδη το προτείνετε στην σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης.
Τα ΠΑΓΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ μας:
  • ΕΝΙΑΙΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ με την ΕΛΕYΘΕΡΗ ΕIΣΟΔΟ των Παραγωγών σ' όλη τη Χώρα.
  • Με Απόφαση του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙAΡΧΗ της Οικείας Περιφέρειας να καθορίζεται ΤΟ YΨΟΣ του Ημερήσιου Δικαιώματος των προσερχόμενων στις Λαϊκές Αγορές. Οι κατά τόπους ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ να καθορίζουν την ΤΟΠΟΘEΤΗΣΗ Παραγωγών και Επαγγελματιών Πωλητών στις Λαϊκές Αγορές. πχ η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συντονίζει για όλη την Πελοπόννησο, την συμμετοχή τους στις Λαϊκές Αγορές για την Ανάπτυξη, Επάρκεια και ομαλή διακίνηση των Αγροτικών Προϊόντων.
  • Οι ΔΗΜΟΙ θα έχουν λόγο για τις οδούς λειτουργίας των Λ. Αγορών.
  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ το ΑΠΟΓΕΥΜΑ με ΕΝΙΑΙΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ για όλη τη ΧΩΡΑ Υπό την ΕΥΘΥΝΗ του Αγροτικού τους Φορέα και ΟΧΙ των ΔΗΜΩΝ.
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ.
agrotypos.gr
ΚΑΘΡΕΦΤΗΣενημερωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.