Σημαντικά Νέα

Γιατί όταν αποκρούσαμε τους Ιταλούς μας επιτέθηκε η Γερμανία και κατέκτησε τελικά την χώρα μας, τον Απρίλιο του 1941? Γιατί ήταν τελικά τόσο σημαντικό για τους εχθρούς μας να καταλάβουν την Ελλάδα?


ΣΥΝΕΒΗ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

  6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941



Όπως είπαμε, ο Χίτλερ ήθελε να κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο!  Σε πρώτο στάδιο, για να το πετύχει αυτό θα έπρεπε να κατακτήσει ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και να καταφέρει να ελέγξει τις θάλασσες που την περιτριγυρίζουν. Ιδίως την Μεσόγειο και την διώρυγα του Σουέζ, ώστε να είναι σίγουρος ότι κανείς άλλος εχθρός δεν θα του επιτεθεί από το Νότο.
Επίσης, για να κάνει όλον αυτόν τον πόλεμο και να μπορεί να επιτίθεται συνέχεια και να καταλαμβάνει τις χώρες την μία μετά την άλλη, χρειάζονταν διαρκώς τεράστιες προμήθειες καυσίμων για τα αεροπλάνα, για τα πλοία και τα άρματα του. Έπρεπε λοιπόν οπωσδήποτε να αποκτήσει πρόσβαση στις χώρες τις Μέσης Ανατολής που είχαν και τις μεγάλες πετρελαιοπηγές, γιατί μόνο οι πετρελαιοπηγές της Ρουμανίας που είχε από την αρχή υπό τον έλεγχο του, δεν του έφταναν.
Ήταν λοιπόν πολύ σημαντικό για τον Χίτλερ να υλοποιήσει το συντομότερο δυνατό δύο συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους:
1.      να αποκτήσει τον ναυτικό έλεγχο της Μεσογείου (για να μπορεί να περάσει ύστερα από εκεί στην Μέση Ανατολή) και
2.      να επιτύχει γρήγορα την κατάληψη της Ρωσίας (η οποία ήταν το τεράστιο φυσικό σύνορο της Ευρώπης από τα Ανατολικά).
Η Ελλάδα τώρα, τύγχανε να είναι σε ένα πολύ στρατηγικό σημείο για την άμυνα της Ευρώπης:  όποιος μπορούσε να κατακτήσει την Ελλάδα και να ελέγξει το Αιγαίο και την Κρήτη (και την Κύπρο, την οποία όμως τότε κατείχαν ακόμη οι Εγγλέζοι), αυτομάτως αποκτούσε προνομιακή θέση σχετικά με την πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές της Μέσης Ανατολής. Γιατί, έτσι μπορούσε εύκολα να επιτεθεί και να καταλάβει, τόσο αεροπορικά όσο και από την θάλασσα (μέσω της διώρυγας του Σουέζ) τις χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Επίσης, ο Χίτλερ βιαζόταν να καταλάβει την Ελλάδα και για έναν άλλο, πολύ σημαντικό λόγο: εκείνη την εποχή (χειμώνα και άνοιξη του 1941) προετοίμαζε την μεγάλη εκστρατεία του για την κατάληψη της Ρωσίας. Ο στρατός του έπρεπε να περάσει πολύ γρήγορα από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και να φτάσει στην Ρωσία το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να προλάβει να τελειώσει τις εχθροπραξίες μέχρι το φθινόπωρο του 1941 και να μην εγκλωβιστεί από τον βαρύ Ρώσικο χειμώνα και από το πολύ χιόνι (τελικά βέβαια, έτσι την πάτησε!)
Στα Βαλκάνια η Γερμανία είχε ήδη κυριεύσει την Πολωνία και την Ρουμανία, η Βουλγαρία ήταν σύμμαχος της και η Τουρκία ήταν ουδέτερη, οπότε της έμενε μόνο να καταλάβει οριστικά την Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα. Μόνο έτσι ο Χίτλερ θα μπορούσε να ελέγξει εντελώς την βαλκανική χερσόνησο και να είναι σίγουρος ότι κανείς δεν θα του επιτεθεί από τον Νότο. Αλλιώς, θα μπορούσε π.χ. το Αγγλικό ναυτικό να μεταφέρει πολύ στρατό μέσω του Αιγαίου στην βόρεια Ελλάδα και να χτυπήσει έτσι τους Γερμανούς, έτσι όπως αυτοί θα προέλαυναν προς την Ρωσία.
Γιατί όμως η Γερμανία, αφού η Ελλάδα ήταν τόσο σημαντικός στόχος, ανέθεσε στην Ιταλία να την καταλάβει?
Εδώ (μάλλον) έχει συμβεί μία μεγάλη ιστορική παρεξήγηση, η οποία οφείλεται στην κουταμάρα και στο πείσμα του Μουσολίνι. Ο Χίτλερ, του είχε μεν αναθέσει να επιτεθεί στην Ελλάδα, που άλλωστε ήταν δίπλα του, αλλά του είχε απαγορεύσει να το κάνει αυτό πριν οι Γερμανοί επιτεθούν αιφνιδιαστικά και καταλάβουν την Κρήτη (ώστε να ελέγχουν το Αιγαίο) και πριν προχωρήσει αρκετά η προετοιμασία για την εκστρατεία στην Ρωσία. Επί της ουσίας του είχε πει να μην επιτεθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα πριν από την Άνοιξη του 1941.
Ο Μουσολίνι όμως, που όπως είπαμε και πιο πάνω ζήλευε τον Χίτλερ και ήθελε να του αποδείξει ότι είναι ισότιμος σύμμαχος του, δεν άκουσε τις οδηγίες του και επιτέθηκε βιαστικά στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1940. Πίστευε βλέπετε ότι θα κατακτήσει την Ελλάδα μέσα σε πέντε μέρες το πολύ! Αντί για πέντε μέρες βέβαια του πήρε πέντε μήνες – και στο τέλος έφαγε και τα μούτρα του! Τέλος πάντων…
Ο Μουσολίνι λοιπόν δεν ενημέρωσε τον Χίτλερ ότι ετοιμαζόταν να επιτεθεί στην χώρα μας. Όταν ο τελευταίος το έμαθε θύμωσε πολύ και άρχισε να φωνάζει και να χτυπιέται, αλλά ήταν πολύ αργά για να κάνει το οτιδήποτε….      πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.