Δέκα συλλήψεις στις Κάννες για μουσουλμάνες που φορούσαν μπουρκίνι σε παραλία στην νότια Γαλλία. Η Γαλλία δεν αστειεύεται πλέον και εφαρμόζει στο ακέραιο την απαγόρευση στις πλαζ του δήμου των γυναικείων μαγιών που αφήνουν ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο.
Οι Κάννες είναι μια από τις τρεις πόλεις στην Γαλλία που έχουν απαγορεύσει το μαγιό που φορούν οι μουσουλμάνες, εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας και καταπολέμησης του ριζοσπαστικού Ισλάμ έπειτα και από την τρομοκρατική επίθεση στην γειτονική Νίκαια, στις 14 Ιουλίου, που στοίχισε τη ζωή σε 85 ανθρώπους.
Υπενθυμίζουμε ότι ο δήμαρχος των Καννών, Νταβίντ Λινάρ, του κεντροδεξιού κόμματος του Νικολά Σαρκοζί «Οι Ρεπουμπλικάνοι», αποφάσισε στα τέλη του Ιουλίου να απαγορεύσει «την πρόσβαση στις παραλίες οποιουδήποτε δεν έχει την σωστή περιβολή, η οποία δεν σέβεται τις ηθικές αρχές και την αρχή της κοσμικότητας» απευθυνόμενος σαφέστατα στους μουσουλμάνους κατοίκους της πόλης για να γνωρίζουν ότι δεν θα αλλάξει ο γαλλικός αλλά και σύγχρονος τρόπος ζωής για χάρη των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους.
Για τον κ. Λινάρ «μια ενδυμασία λουομένου που δηλώνει επιδεικτικά τη συμμετοχή σε μια θρησκευτική κοινότητα, την ώρα που η Γαλλία και οι τόποι λατρείας της αποτελούν στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων, μπορεί να διαταράξει τη δημόσια τάξη (...) κάτι το οποίο είναι απαραίτητο να προληφθεί».
Φυσικά αμέσως ΜΚΟ χρηματοδοτούμενες από Κατάρ και Σ.Αραβία με ισλαμικά κεφάλαια έσπευσαν να αντιδράσουν και να διαμαρτυρηθούν. Η απαγόρευση αυτή των μαγιό που καλύπτουν όλο το σώμα «αφαιρεί από την αρχή της κοσμικότητας την ουσία της», δήλωσε η Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (LDH), η οποία σκοπεύει να προσφύγει στην δικαιοσύνη για να ζητήσει ακύρωση της απόφασης αυτής, όπως άλλωστε και η επιτροπή κατά της ισλαμοφοβίας στη Γαλλία CCIF, η οποία εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» όσον αφορά αυτήν την, όπως την χαρακτήρισε, «νέα επίθεση στις πιο θεμελιώδεις αρχές δικαίου».
«Μια τέτοια απόφαση απορρέει από μια στρατηγική της έντασης, κατήγγειλε παράλληλα η ένωση SOS racisme».
Οι αποφάσεις των δήμων έχουν πυροδοτήσει έναν έντονο δημόσιο διάλογο με μουσουλμανικές οργανώσεις να τις χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές, διχαστικές και....ισλαμοφοβικές. Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας (Conseil d'Etat) θα εκδώσει απόφαση για την νομιμότητα των εν λόγω απαγορεύσεων τις ερχόμενες μέρες.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην καθημερινή εφημερίδα La Provence, υπερασπίστηκε τις απαγορεύσεις των δήμων, αλλά τόνισε πως δεν βλέπει την ανάγκη για ψήφιση νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο. Η υπουργός για τα Δικαιώματα των Γυναικών επίσης υπεραμύνθηκε της απαγόρευσης.
Μια εκπρόσωπος του δημαρχείου των Καννών δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως από την πρώτη μέρα που τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση στις 28 Ιουλίου, δέκα γυναίκες που φορούσαν μπουρκίνι ελέγχθηκαν από την αστυνομία. Έξι έφυγαν από την παραλία, ενώ σε τέσσερις επιβλήθηκε πρόστιμο 38 ευρώ, πρόσθεσε.
Η αστυνομία δεν μπορεί να αναγκάσει τις γυναίκες να αποχωρήσουν από τις παραλίες επειδή φορούν μπουρκίνι και στο κάθε άτομο μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο μια φορά την ημέρα. Η απαγόρευση λήγει στις 31 Αυγούστου.
«Σε συνέχεια των τρομοκρατικών επιθέσεων, η ατμόσφαιρα είναι πολύ τεταμένη και το μπουρκίνι γίνεται αντιληπτό ως μια κραυγαλέα επίδειξη που μπορεί να απειλήσει την δημόσια τάξη, και για αυτό το λόγο λάβαμε αυτό το μέτρο», τόνισε η εκπρόσωπος.
Ο επικεφαλής του Εθνικού Παρατηρητηρίου ενάντια στην Ισλαμοφοβία, Αμπνταλά Ζεκρί δήλωσε στο τηλεοπτικό σταθμό BFM ότι οι Γάλλοι πολιτικοί χρησιμοποιούν το διάλογο για το μπουρκίνι για να στιγματίσουν το Ισλάμ.
«Είναι τρομακτικό να βλέπουμε ότι ο πρωθυπουργός τροφοδοτεί την ένταση, αντί να προσπαθεί να την μειώσει», τόνισε ο Ζεκρί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ