Απειλή για τις καστανιές του Νομού Χανίων αποτελούν έντομα όπως ο βαλάνινος (ένα μικρό σκαθάρι), το σκουλήκι των νεαρών καστάνων και η καρπόκαψα (μία μικρή πεταλούδα).
Mε χθεσινό Τεχνικό Δελτίο, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, αναφέρεται στους “εχθρούς” της καστανιάς και δίνει οδηγίες για την αντιμετώπισή τους:
Βαλάνινος των καστάνων (Curculio elephas)
Όπως σημειώνει «είναι μικρό σκαθάρι με μεγάλο ρύγχος που προσβάλλει τα κάστανα λίγο πριν την ωρίμανση. Γεννά τα αβγά του μέσα στον καρπό, τον οποίο κατατρώγουν οι προνύμφες. Η αντιμετώπισή του εστιάζει εναντίον των ενηλίκων (σκαθάρια) πριν αυτά ωοτοκήσουν στους καρπούς. Η χρονιά είναι πρώιμη και τα σκαθάρια δραστηριοποιούνται την περίοδο αυτή.
Συνιστάται στις όψιμες ποικιλίες ένας ψεκασμός κάλυψης το διάστημα: 12 – 16 Αυγούστου.
Η συλλογή και καταστροφή όλων των πεσμένων προσβεβλημένων καστάνων μειώνει τους πληθυσμούς της επόμενης χρονιάς. Οι προνύμφες, αφού ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους στον καρπό, πέφτουν στο έδαφος, περνούν εκεί τον χειμώνα και τα ενήλικα (σκαθάρια) βγαίνουν την επόμενη χρονιά, την ίδια εποχή, στις ίδιες θέσεις».
Σκουλήκι των νεαρών καστάνων (Pammene fasciana)
Συνεχίζονται να καταγράφονται ενήλικα στο δίκτυο παρακολούθησης του εντόμου καθώς και προσβολές στους καρπούς. Ο ψεκασμός εναντίων του βαλάνινου των καστάνων μειώνει ικανοποιητικά τους πληθυσμούς του Pammene fasciana.
Καρπόκαψα (Laspeyresia splendana)
Είναι μία μικρή πεταλούδα που γεννά σε φύλλα που βρίσκονται κοντά σε κάστανα, τα οποία στη συνέχεια προσβάλλουν οι προνύμφες. Στον Νομό Χανίων σε ορισμένες περιοχές προκαλεί ζημιές, μικρότερες όμως σε σχέση με τον βαλάνινο και το σκουλήκι των νεαρών καστάνων. Στο δίκτυο παρακολούθησης καταγράφονται χαμηλοί πληθυσμοί του εντόμου.
Τα μέτρα που συστήνονται για τον βαλάνινο επιτυγχάνουν ικανοποιητική αντιμετώπιση της καρπόκαψας.
Σημειώνεται ότι το Τεχνικό Δελτίο για την καλλιέργεια της καστανιάς στον Ν. Χανίων εκδίδεται σε συνεργασία με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων, το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου Χανίων, το Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Κισάμου της ΔΑΟΚ Χανίων και την “Αναπτυξιακή Εννιά Χωριών“.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ