Σημαντικά Νέα

15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1909. Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΓΟΥΔΗ


"Εκείνη τη ζεστή νύχτα της 14ης προς 15η Αυγούστου του 1909,η μικρή Αθήνα των 80.000 κατοίκων την πέρασε σε διαρκή εκνευρισμό. Από νωρίς είχε διαδοθεί η φήμη πως ο Στρατός ήταν έτοιμος να ξεσηκωθεί και να επιβάλει δυναμικά τις απόψεις του, που τις ασπαζόταν το σύνολο των Ελλήνων της εποχής. Κι όταν κατά τα μεσάνυκτα Αξιωματικοί και στρατιωτικές μονάδες κίνησαν να στρατοπεδεύσουν στο τότε πεδίο ασκήσεων "Γουδή", για να διεκδικήσουν με ένοπλη πίεση από την κυβέρνηση τα λαϊκά αιτήματα, κανένας δεν υποπτευόταν πως εγκαινιαζόταν μια νέα περίοδος της νεότερης ιστορίας μας, που έμεινε γνωστή ως η "Επανάσταση στου Γουδή'' γράφει στο βιβλίο του "Γουδή. Το κίνημα του 1909" ο Τάσος Βουρνάς.
Ο ακαδημαϊκός Σπύρος Μελάς στο "Η Επανάσταση του 1909" τονίζει ότι τη νύκτα της 14ης προς την 15η Αυγούστου,ξεκίνησε μια Επανάσταση που όμοιά της δεν είχε ξαναγίνει ούτε στην Ελλάδα ούτε σε κανένα άλλο μέρος της γης. Και ούτε ασφαλώς θα ξαναγίνει ποτέ!
Εκατό χρόνια μετά, στο ίδιο μέρος και την ίδια μέρα Αξιωματικοί εα των ΕΔ και ΣΑ συγκεντρώθηκαν για να επεξεργαστούν μια ιδέα: Την ίδρυση ενός πολιτικού φορέα, του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ που υλοποιήθηκε λίγους μήνες μετά, την ημέρα της Παναγίας μας, στις 21 Νοεμβρίου 2011

Δημήτρης Βαλασίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.