Του Γιώργου Τασκασαπλίδη,
Τα τελευταία χρόνια, η από πάντα αγάπη προς τα ζώα έγινε μόδα και έλαβε διαστάσεις περίεργες και οξύμωρες, αφού δείχνει να ξεπερνά και την αγάπη προς τον άνθρωπο - συνάνθρωπο. Έχει καταντήσει ένα είδος λαγνείας. Βλέπουμε επίσης (και το αντίθετο) πως πολλές φορές τα κακοποιούν και τα εγκαταλείπουν, όταν δεν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες τους.
Είτε γιατί ο άνθρωπος είναι πλέον πολύ μοναχικό ον, είτε γιατί το ζώο είναι πλήρως υποταγμένο σε αυτόν, είτε λόγω κάποιας υπεραισθησίας επιλέγει και δένεται με τα ζώα ενίοτε παραπάνω και από τον άνθρωπο. Ειδικά στα σκυλιά το φαινόμενο αυτό έσπασε κάθε ρεκόρ. Αυτού του είδους η "αγάπη" δεν έχει πολλές φορές λογική και μέτρο.
Η σχέση αυτή, κάποιες φορές είναι στρεβλή και πολλές φορές δεν εμπεριέχει και την στοιχειώδη αίσθηση κινδύνου. Αυτό είναι εμφανές από το γεγονός πως οι άνθρωποι επιλέγουν σκυλιά ράτσας τα οποία είναι από την φύση τους δυνατά, μυώδη και έτσι είναι εν δυνάμει επικίνδυνα. Δεν προτιμούν πλέον τόσο, όσο παλιότερα, σκυλιά τύπου Κόλεϊ (η τηλεοπτική "Λάσι"), αλλά σκυλιά τύπου Μπουλντόγκ, Πιτ Μπούλ, Ροτβάιλερ, Ντόπερμαν, Ακίτα (ο τηλεοπτικός "Χάτσικο") κ.α. που ναι μεν δεν είναι εκ προοιμίου άγρια και επικίνδυνα, όμως οι δυνάμεις που έχουν είναι κτηνώδεις και σε κάποια στιγμή, κάποια από αυτά, υπό κάποιες συνθήκες, μπορούν να προκαλέσουν ανθρώπινες απώλειες (ακόμη και στο παιχνίδι τους!).
Βίντεο κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με παιδιά ή και βρέφη σχεδόν μόνα να παίζουν ανέμελα με σκύλους - ζώα και αυτό αντί να φέρει εγρήγορση - φόβο, προκαλεί θαυμασμό και πολλά "like" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο σύγχρονος άνθρωπος δείχνει να είναι ενημερωμένος για όλα μέσω του διαδικτύου, αλλά κατ' ουσία παραμένει πολλές φορές αδαής και στα αυτονόητα.
Αγνοεί πως το ζώο λειτουργεί κυρίως με το ένστικτο και πως υπό κάποιες συνθήκες κάτι μπορεί να πάει στραβά και να συμβεί κάτι κακό. Κατηγορεί μάλιστα κάποιον αρκετά εύκολα ως μη φιλόζωο αν του υπενθυμίσει τους κινδύνους από τα ζώα, όπως πολύ εύκολα αποκαλεί κάποιον φασίστα, ομοφοβικό, προδότη, λαμόγιο, ανθέλληνα κτλ. Η γρήγορη - εύκολη κρίση - ταμπέλα γενικά δεν βοηθά τον διάλογο, την ενημέρωση και έτσι την γνώση (κατανόηση) να διαδοθεί.
Έτσι βλέπουμε πλέον αρκετά συχνά φαινόμενα όπου σκυλιά, αιλουροειδή, φίδια και άλλα ζώα να επιφέρουν επικίνδυνα τραύματα, ακόμη και σε αυτούς που τα ανατρέφουν. Η γνώση είναι δύναμη, μπορούμε να επιλέξουμε όποιο κατοικίδιο θέλουμε ελεύθερα, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε τι επιλέξαμε και πως θα συμβιώσουμε με αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ