Η καρυδιά είναι δένδρο μεγάλης φωτοσυνθετικής ικανότητας. Για να την εκδηλώσει με υψηλές παραγωγές, απαιτεί μεγάλη ηλιοφάνεια με κατάλληλες θερμοκρασίες, που τους θερινούς μήνες να μην υπερβαίνουν τους 38οC.
Παράλληλα οι χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες (κάτω από 7οC) πρέπει να επαρκούν για την ικανοποιητική διακοπή του λήθαργου των ποικιλιών.
Η καρυδιά είναι δένδρο μόνοικο και δίκλινο, δηλαδή στο ίδιο δένδρο υπάρχουν, εντελώς χωριστά, τα θήλεα και τα άρρενα άνθη.
Ποικιλίες
Στην καλλιέργεια της καρυδιάς συναντάς πολλές ποικιλίες, οι οποίες εκτός από την καταγωγή τους διαφέρουν, αναφορικά με τον τρόπο καρποφορίας (πλαγιόκαρπες, ακρόκαρπες).
Στην καλλιέργεια της καρυδιάς συναντάς πολλές ποικιλίες, οι οποίες εκτός από την καταγωγή τους διαφέρουν, αναφορικά με τον τρόπο καρποφορίας (πλαγιόκαρπες, ακρόκαρπες).
Συγκομιδή
Η συγκομιδή γίνεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τον Οκτώβριο, ανάλογα την ποικιλία και η συγκομιδή με τα χέρια είναι επίπονη. Το καρύδι είναι φυσιολογικά ώριμο, από τη στιγμή που τα διαφράγματα της ψίχας αποκτούν καστανό χρώμα. Η συγκομιδή πραγματοποιείται χειριονακτικά, με ραβδισμό ή με μηχανική δόνηση.
Η συγκομιδή γίνεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τον Οκτώβριο, ανάλογα την ποικιλία και η συγκομιδή με τα χέρια είναι επίπονη. Το καρύδι είναι φυσιολογικά ώριμο, από τη στιγμή που τα διαφράγματα της ψίχας αποκτούν καστανό χρώμα. Η συγκομιδή πραγματοποιείται χειριονακτικά, με ραβδισμό ή με μηχανική δόνηση.
Χρήσεις - Ιδιότητες
Η ευεργετική δράση των καρυδιών στην ανθρώπινη υγεία, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη γευστικότητα της ψίχας τους, συνέβαλε στην αύξηση της ζήτησης των καρυδιών παγκοσμίως.
Η ευεργετική δράση των καρυδιών στην ανθρώπινη υγεία, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη γευστικότητα της ψίχας τους, συνέβαλε στην αύξηση της ζήτησης των καρυδιών παγκοσμίως.
Το καρύδι, σύμφωνα με έρευνες, μειώνει δραστικά την κακή χοληστερόλη, παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα, δρα προστατευτικά σε καρδιαγγειακές παθήσεις και στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, έχει αντικαρκινική προληπτική δράση και παρουσιάζει θετική δράση στη δίαιτα ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Είναι μια κατά βάση πρωτεϊνική τροφή. Περιέχει ω3 λιπαρά οξέα, ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες, καθώς και μέτρια ποσότητα ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και ψευδαργύρου.
Ο καρπός της χρησιμοποιείται νωπός ή ξηρός και επιπλέον μπορεί να μεταποιηθεί σε καρυδέλαιο ή σε γλυκό κουταλιού. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε διαφορές παρασκευές στη βιομηχανία τροφίμων ως συστατικό (π.χ. μπάρες δημητριακών, μπισκότα, αρτοσκευάσματα κ.α.)
Το λάδι της χρησιμοποιείται εκτός από τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, στη βιομηχανία της σαπωνοποιίας και της βερνικοποιίας. Επίσης, ο καρπός που παράγεται στη χώρα μας θεωρείται άριστης ποιότητας.
Εκτός όμως από την καλλιέργεια για την παραγωγή των καρπών, η καρυδιά καλλιεργείται και για την παραγωγή ξυλείας. Το ξύλο της καρυδιάς χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία, την ξυλουργική, την ξυλογλυπτική, την οπλοποιία και την τορνευτική.
Πλεονεκτήματα της Καλλιέργειας
• Έχει καλές προοπτικές καθώς η εγχώρια παραγωγή δεν καλύπτει τις ανάγκες κατανάλωσης της χώρας μας (στην Ελλάδα έχουμε περί τα 2,2 εκατομμύρια δέντρα καρυδιάς, ενώ η ετήσια παραγωγή σε ψίχα, που χρησιμοποιείται είτε για τη ζαχαροπλαστική, είτε ως ξηρός καρπός, φθάνει τους 21.000-22.000 τόνους).
• Η καλλιέργεια των Καλιφορνέζικων ποικιλιών, σε πυκνή φύτευση, μειώνει σημαντικά το χρόνο εισόδου σε καρποφορία, έτσι θα πάρεις την παραγωγή νωρίτερα.
• Έχει πολλές χρήσεις και μπορείς να εμπορευθείς το ξύλο και τον καρπό με ή χωρίς επεξεργασία.
• Έχουν υψηλή θρεπτική αξία και καταναλώνονται από μεγάλο εύρος καταναλωτών.
• Υπάρχει σταθερά αυξανόμενη ζήτηση, καθώς οι τιμές παραγωγού είναι ανοδικές την τελευταία 5ετία (2007-2013), με την παγκόσμια ζήτηση να αναμένεται να συνεχίζει την ανοδική της πορεία.
• Διατηρούνται εκτός ψυκτικών θαλάμων χωρίς το φόβο καταστροφής της παραγωγής.
• Η οικονομική κρίση δεν ευνοεί τις εισαγωγές, που πραγματοποιούνται συνήθως από τα μέσα Οκτωβρίου έως και τα τέλη Δεκεμβρίου και έτσι ενισχύεται η εγχώρια παραγωγή.
Κύρια Προβλήματα της Καλλιέργειας της Καρυδιάς
• Η καλλιέργεια της καρυδιάς αργεί να αποδώσει, συγκριτικά με άλλες καλλιέργειες.
• Με το σύστημα της πυκνής φύτευσης, μετά την ανάπτυξη των δέντρων (7-8 χρόνια) θα χρειαστεί να τα αραιώσεις, διότι μειώνονται σημαντικά οι αποδόσεις.
• Οι καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα οι παγετοί μπορούν να μειώσουν σημαντικά τόσο την παραγωγή, όσο και να προκαλέσουν ζημιές στα νεαρά δενδρύλλια.
• Καλλιεργείται σε πολλές χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν, η Τουρκία και η ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ό ανταγωνισμός να είναι μεγάλος και στη χώρα μας να γίνονται εισαγωγές από χώρες όπως τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Γαλλία.
• Τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί αρκετές φυτείες πυκνής φύτευσης με αποτέλεσμα και υπάρχει περίπτωση, μέχρι να πάρεις την παραγωγή σου, τα δεδομένα της αγοράς να έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ