Σημαντικά Νέα

Μετά την πατάτα της Αλµωπίας κι άλλο λαχανικό από τη McCain

«Πιλότος» για την εκπαίδευση καλλιεργητών πατάτας και από άλλα σηµεία της Ελλάδας, πάνω σε ορθές γεωργικές πρακτικές και µε επιχειρηµατική λογική για το προϊόν, θα αποτελέσει η δράση «Καρπός Φροντίδας» που υλοποιεί στη Νότια Αλµωπίας, η McCain Hellas, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.
Σε τροχιά προετοιµασίας η ανοιξιάτικη σπορά της δεύτερης χρονιάς στη Νότια. Σε άλλη περιοχή της Ελλάδας και άλλο λαχανικό στρέφεται τώρα η McCain.
Στον πρώτο χρόνο εφαρµογής του προγράµµατος µετείχαν 25 παραγωγοί πατάτας, καλλιεργήθηκαν υπό την αυστηρή συµβουλευτική στήριξη της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής και χωρίς σπατάλες εισροών, περί τα 250 στρέµµατα µιας ειδικής ποικιλίας, της Servan, και απέδωσαν 570 τόνους, η οποία πωλείται ήδη µέσω της ΑΒ Βασιλόπουλος µε τιµή παραγωγού στα 0,28 ευρώ το κιλό.
Προετοιµασία για τη δεύτερη χρονιά
Για τη δεύτερη χρονιά, που ξεκινά µε τη σπορά στο τέλος της άνοιξης, στόχος είναι να ενταχθούν στην πρωτοβουλία περισσότεροι παραγωγοί, να καλλιεργηθούν τουλάχιστον 320-350 στρέµµατα και να παραχθούν κοντά στους 900 τόνους νωπής πατάτας. «Πέρυσι µετείχα στο πρόγραµµα µε 35 στρέµµατα, έµεινα ικανοποιηµένος και φέτος σκοπεύω να καλλιεργήσω µεγαλύτερη έκταση» είπε στην Agrenda ο παραγωγός Ιάκωβος Χολίδης, εξηγώντας ότι «δουλέψαµε καθετοποιηµένα. Μέσω σεµιναρίων από στελέχη της ΑΓΣ, κάναµε αναλύσεις, µας ενηµέρωσαν πότε και πώς θα σπείρουµε, τι λιπάσµατα και σκευάσµατα θα χρησιµοποιήσουµε».
Στοχευµένο στις εισροές
Στο υπό διαµόρφωση νέο πρόγραµµα, αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βέργος, επικεφαλής του τµήµατος γεωργικών εφαρµογών της ΑΓΣ, τονίζοντας πως «θα είναι στοχευµένο στη διαχείριση εισροών, στην άρδευση και στην πρόληψη ασθενειών, για τη σωστή ανάπτυξη και παραγωγικότητα της ποικιλίας, καθώς και στη µοντελοποίηση της παραγωγής». Επίσης σε ό,τι αφορά το µέλλον του προγράµµατος την απάντηση ανέλαβε να δώσει ο διευθύνων σύµβουλος του τοµέα τροφίµων για την Ευρώπη της McCain, Ζαν Μπερνό, τον οποίο συναντήσαµε στην εκδήλωση για τη συµπλήρωση ενός έτους από την έναρξη εφαρµογής του προγράµµατος, ο οποίος αποκάλυψε ότι «το επόµενο βήµα είναι το πρόγραµµα να εφαρµοστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενδεχοµένως και για την καλλιέργεια κάποιου άλλου λαχανικού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.