Σημαντικά Νέα

Το νερό έχει λιμνάσει στους κάμπους, διακοπή στις αγροτικές εργασίες

Το νερό έχει λιμνάσει στους κάμπους, διακοπή στις αγροτικές εργασίες

Μεγάλες είναι οι ποσότητες νερού που έχουν πέσει με τις τελευταίες βροχές, κυρίως στους κάμπους της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, όπου είναι και ο κύριος όγκος της παραγωγής βαμβακιού. Οι αγρότες έχουν σταματήσει κάθε εργασία και περιμένουν να απορροφηθεί το νερό, γιατί είναι αδύνατον να μπούνε στα λασπωμένα χωράφια και να συγκομίσουν ή να εκτελέσουν οποιαδήποτε άλλη εργασία.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικά τα σχόλια που γίνονται στο facebook με αφορμή κάποιες φωτογραφίες που ανεβάζουν:
  • «Αυτό θα πει 500 κιλά μες στο νερό»
  • «Στα δικά μας μόνο με βάρκα μπαίνεις»
Επιστολή δημάρχων προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
«Σε απόγνωση βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις και γενικότερα οι καιρικές συνθήκες έχουν επιφέρει εκτεταμένες ζημιές στην βαμβακοκαλλιέργεια, στο κρίσιμο στάδιο της συγκομιδής». Αυτά αναφέρουν σε κοινή επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τίτλο «να καθοριστεί η τιμή του βαμβακιού», ο Γιώργος Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, και ο Θάνος Σκάρλος δήμαρχος Σοφάδων, και Πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΕΔ Θεσσαλίας.
Δεν είναι υπερβολή, τονίζεται στην επιστολή, «να χαρακτηριστεί η φετινή χρονιά κομβική για το μέλλον της καλλιέργειας όχι μόνο στον θεσσαλικό κάμπο αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια», για να προστεθεί: «Με βάση την έως τώρα ενημέρωση και τα δεδομένα που υπάρχουν η εικόνα είναι τουλάχιστον απαισιόδοξη, καθώς διαφαίνεται μια δραματική και συντριπτική μείωση των εισοδημάτων των βαμβακοκαλλιεργητών και ιδιαίτερα αυτών που έχουν μικρό κλήρο, δηλαδή της πλειοψηφίας των Θεσσαλών. Στο δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώνεται πρέπει να συνυπολογιστούν και τα βαριά πολυσυζητημένα δημοσιονομικά μέτρα που θα επωμιστούν οι παραγωγοί και μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτό στην πλήρη του διάσταση, πως ο πλέον θιγόμενος επαγγελματικός κλάδος είναι οι αγρότες».
Εκτός αυτής της ζοφερής πραγματικότητας, σημειώνεται επίσης, οι πληγέντες βαμβακοκαλλιεργητές έχουν να αντιμετωπίσουν και την τακτική των «ανοιχτών τιμών» που εφαρμόζουν οιεκκοκκιστικές επιχειρήσεις, περιμένοντας, διευκρινίζεται, να ξεκαθαρίσει η εικόνα της αγοράς αλλά και να υπάρχουν σαφή στοιχεία για την ποιότητα του προϊόντος που θα παραδοθεί τελικά στα εκκοκκιστήρια. Μια τακτική όμως που τη φετινή χρονιά αποδεικνύεται «θηλιά» στο λαιμό των παραγωγών οι οποίοι μαζί με τις οικογένειές τους βιώνουν οικονομικό στραγγαλισμό, επισημαίνεται στην ίδια επιστολή.
Και η επιστολή καταλήγει: «Σαν ελάχιστη ασπίδα προστασίας ζητούμε σε πρώτη φάση το άμεσο κλείσιμο των τιμών από τους εκκοκκιστές και την πληρωμή των βαμβακοπαραγωγών που ήδη παρέδωσαν το προϊόν τους, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Παράλληλα η πληρωμή των βαμβακοπαραγωγών θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις τοπικές αγορές που ασθμαίνουν από την οικονομική κρίση. Να σημειωθεί επίσης ότι το ελληνικό βαμβάκι και δη το Θεσσαλικό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα της χώρας το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να ενισχύσει τη θέση του στη διεθνή αγορά και θα πρέπει να προστατευθεί. Δυστυχώς όμως το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, συνεπικουρούμενο από τις παραπάνω τακτικές, θα οδηγήσει εκατοντάδες παραγωγούς εκτός καλλιέργειας.Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, μεταποιητές και Υπουργείο, οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και το προϊόν που επί σειρά ετών έζησε και ζει χιλιάδες ελληνικές οικογένειες και απέφερε τεράστια έσοδα στη χώρα µας, να το αντιμετωπίσουν µε τον απαραίτητο σεβασμό».
Ερώτηση βουλευτών για τις εκτιμήσεις ζημιών από τον ΕΛΓΑ
«Οι συνεχείς έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που ορισμένες φορές συνοδεύονται και από ανεμοθύελλες έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην βαμβακοκαλλιέργεια στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η μείωση της παραγωγής και η υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών που βρίσκονται σε απόγνωση αφού λίγο πριν τη συγκομιδή και έχοντας πληρώσει το σύνολο των καλλιεργητικών δαπανών χάνουν την παραγωγή τους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδεχομένως κάποιοι παραγωγοί λόγω της μείωσης της μέσης στρεμματικής απόδοσης κινδυνεύουν να μην κριθούν δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης εάν δεν υπάρξει εκτίμηση των ζημιών από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και στη συνέχεια συνεργασία του ΕΛΓΑ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο Οργανισμών.
Με δεδομένη την πολύ μεγάλη σημασία της βαμβακοκαλλιέργειας για την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία, αφού το βαμβάκι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Έχουν ξεκινήσει από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις των ζημιών;
  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εκτιμήσεων των ζημιών και καταβολής των αποζημιώσεων;
Οι ερωτώντες βουλευτές, Μιχάλης Τζελέπης, Γιώργος Αρβανιτίδης»
Πηγή φωτογραφιών: Dimitris Tosios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.