Σημαντικά Νέα

Σε κίνδυνο το τσίπουρο και η κρητική τσικουδιά από τις απαιτήσεις των Θεσμών


Ποτοποιούς και πολυεθνικές καταγγέλλουν καζανάρηδες και αμπελουργοί



Να «τρέξουν» προκειμένου να προλάβουν πιθανές δυσμενείς εξελίξεις ως προς το καθεστώς διακίνησης και φορολόγησης της τσικουδιάς, που παράγουν στα ρακοκάζανά τους, αποφάσισαν οι καζανάρηδες του νομού Ηρακλείου στην έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου τους το περασμένο Σάββατο. Σήμερα, μάλιστα, θα επιδιώξουν να συναντήσουν τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ηράκλειο.

Το σήμα του κινδύνου εξέπεμψε η διοίκηση του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς του νομού Ηρακλείου, παρόντος του τεχνικού συμβούλου του φορέα, του νομικού κ. Αντώνη Βγόντζα, που προειδοποίησε ότι στα μέτρα που συζητούνται μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών είναι η κατάργηση των εξαιρέσεων του τελωνειακού κώδικα, στις οποίες υπάγονται και οι καζανάρηδες. Και αυτό, όπως είπε, μπορεί να αποδειχθεί «βόμβα» για τους αμπελουργούς που, με ειδική άδεια, μπορούν να αποστάζουν και να διακινούν χύμα τσικουδιά. Τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στάθης Φραγκιαδάκης εξήγησαν πως η πρόταση περί κατάργησης της εξαίρεσης που αφορά στους διήμερους (μικρούς) αποσταγματοποιούς τσικουδιάς υποκινείται από μεγάλες, πολυεθνικές εταιρείες ποτοποιίας και στηρίζεται σε μελέτη, σύμφωνα με την οποία, από την διακίνηση χύμα τσικουδιάς και το λαθρεμπόριο χάνονται τουλάχιστον 300 – 350 εκατομμύρια ευρώ από φορολογικά έσοδα.

Από την πλευρά τους οι καζανάρηδες αντικρούουν τα στοιχεία αυτά, χαρακτηρίζοντάς τα ψευδή, ενώ την ίδια ώρα τονίζουν ότι η κρητική τσικουδιά γιʼ αυτούς δεν είναι ένα βιομηχανικό προϊόν, αλλά ένα παραδοσιακό προϊόν που τους αποδίδει ένα συμπληρωματικό εισόδημα όπως και στους αμπελουργούς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται μικροί μια και κατά μέσο όρο διαθέτουν 3,5 στρέμματα αμπελοκαλλιέργειας. Σʼ αυτή τη βάση, αποφάσισαν να τεκμηριώσουν τις θέσεις τους και να τις καταγράψουν σε ένα κείμενο, το οποίο θα καταθέσουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να προλάβουν το χρόνο που μετρά αντίστροφα και ενδεχόμενες αποφάσεις που θα αποτελέσουν «ταφόπλακα» για τα παραδοσιακά ρακοκάζανα, την κρητική τσικουδιά και τη ντόπια αμπελουργία.

Στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης αποφασίστηκε ακόμη να κατατεθούν νομικά τεκμηριωμένες προτάσεις για την αναθεώρηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης των αδειών, της ταυτοποίησης του παραγόμενου προϊόντος, της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας κ.α.

Παρόντες στην έκτακτη γενική συνέλευση, που έγινε στην Ένωση Ηρακλείου, ήταν εκπρόσωποι των συλλόγων αποσταγματοποιών τσικουδιάς της Ιεράπετρας και της Σητείας, αλλά και καζανάρηδες από το Ρέθυμνο. Στη συνέλευση παρευρέθηκαν ακόμη ο ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς και οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Βαρδάκης, του Ποταμιού κ. Σπύρος Δανέλλης, του ΚΚΕ κ. Μανόλης Συντυχάκης, του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ εκπροσώπους έστειλαν ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μανόλης Κεφαλογιάννης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης και της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης. Συμμετείχε επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Εκ μέρους τους ζητήθηκε και δόθηκε δέσμευση για στήριξη στην προσπάθεια που θα καταβάλλει ο Σύλλογος προκειμένου να επιτύχει τη διασφάλιση αφενός του συμπληρωματικού εισοδήματος των μελών του και αφετέρου την βελτίωση του σημερινού νομικού καθεστώτος.
πηγη:  ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.