Στη χειρότερη περίοδο για τον κλάδο μεταποίησης του συμπύρηνου ροδάκινου - λίγες ημέρες πριν την έναρξη της παραγωγής που ξεκινάει στις 10/7 περίπου - συντελείται η χειρότερη οικονομική κρίση που έχει βιώσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Με κλειστές τράπεζες και επιβολή ελέγχου κεφαλαίων (capital control) οι βιομηχανίες που ετοιμάζονται για την έναρξη λειτουργίας τους έρχονται αντιμέτωπες με καταστάσεις οικονομικής «ασφυξίας» ενώ οι μεταποιητές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν θα καταφέρουν τελικά να απορροφήσουν το σύνολο της φετινής παραγωγής.
Μιλώντας με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), κ. Κώστα αποστόλου μας επισημαίνει ότι: «η λειτουργία μας θα είναι προβληματική και απρόβλεπτη γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα καταφέρουμε να απορροφήσουμε το σύνολο της παραγωγής. Είναι άλλο να σχεδιάζεις σε ομαλές συνθήκες και άλλο με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα».
Ειδικότερα, ο κ. Αποστόλου σημειώνει στον ΑγροΤύπο: «πρώτα από όλα εδώ και αρκετές ημέρες (η κατάσταση εντάθηκε από τη Δευτέρα και μετά) οι συζητήσεις με τους πελάτες έχουν “παγώσει”. Αυτό δεν είναι τόσο απλό διότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο, λίγο πριν την έναρξη της παραγωγής και οι πιθανότητες για υποκατάστασης των εισαγωγών από άλλες χώρες είναι πλέον στο τραπέζι των αγοραστών. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε λιγότερα συμβόλαια στο αμέσως επόμενο μέλλον. Ένα ακόμα σημαντικό θέμα είναι πως έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με οτιδήποτε θέλει μια επιχείρηση να αγοράσει (υλικά λειτουργίας των εργοστασίων κ.α.) αφού οι περισσότεροι προμηθευτές ζητούν μετρητά. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι για την ζάχαρη που χρησιμοποιούμε - και η περισσότερη εισάγεται – θα πρέπει να κάνουμε πληρωμή στο εξωτερικό. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να κάνεις αίτηση στην Τράπεζα, μετά αυτή η αίτηση να πάει στην κεντρική επιτροπή στην Αθήνα, να λάβει έγκριση και να περιμένεις στην σειρά αφού είναι πολλά τα ανάλογα αιτήματα. Επιπλέον κάτι που δεν μπορούμε να το αποτιμήσουμε ακόμα ακριβώς έχει να κάνει με την αύξηση του κόστους παραγωγής αφού ένα σημαντικό κομμάτι αυτού είναι εισαγόμενο, από το πετρέλαιο μέχρι τα κουτιά».
Και προσθέτει: «Προβλήματα υπάρχουν και με την πληρωμή του προσωπικού που παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες κατέβαλαν τους μισθούς τους δεν μπορούν να κάνουν αναλήψεις πάνω από το όριο των 60 ευρώ την ημέρα με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσφορία. Επίσης, χωρίς την τραπεζική πίστωση που απαιτείται δεν μπορεί να ξεκινήσει η λειτουργία των εργοστασίων».
Διαβάστε ανακοίνωση της ΕΚΕ σχετικά με τι οικονομικές εξελίξεις στην χώρα:
Οι μέρες που διανύουμε είναι κρίσιμες. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την οικονομία και τη ζωή στη χώρα μας τις επόμενες δεκαετίες, τη ζωή των επόμενων γενιών. Ευθύνη όλων να σκεφτούμε και να επιλέξουμε με νηφαλιότητα και όχι εν βρασμώ τον καλύτερο τρόπο για να εξασφαλίσουμε το μέλλον του τόπου μας.
Η Ελλάδα αποτελεί την 1η δύναμη παγκοσμίως στις εξαγωγές κομπόστας. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα ελληνικά κονσερβοποιεία να φέρνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας συνάλλαγμα αξίας περίπου 400.000.000 ευρώ. Να προσφέρουν εισόδημα σε 15.000 αγροτικές οικογένειες, σε 2.000 μόνιμους εργαζόμενους, σε 10.000 εποχικούς εργαζόμενους.
Η Ευρώπη ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη αγορά για τα προϊόντα μας, όπου κατευθύνεται περισσότερο από το 70% των εξαγωγών μας. Ο ευρωπαίος καταναλωτής είναι αυτός που αναγνωρίζει την ποιότητα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ροδακίνων μας. Η Ευρωπαϊκή προέλευσή τους αποτελεί και το εφαλτήριο για την κατάκτηση των άλλων αγορών. Διασφαλίζει στα μάτια των καταναλωτών όλου του κόσμου την ποιότητα και την υπεροχή τους απέναντι στον ανταγωνισμό. Είναι το χαρτί που τα βάζει στις αγορές. Το ευρώ, το ισχυρό μας νόμισμα, είναι αυτό που δίνει αξία στις παραγωγές μας. Έξω από την Ευρώπη, ο δυναμισμός και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεών μας θα μειωθούν δραματικά. Η ίδια η επιβίωσή τους θα βρεθεί σε κίνδυνο.
Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος απευθύνει σήμερα έκκληση προς όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν για την επόμενη ημέρα στη χώρα το ελάχιστο: παραμονή στο Ευρώ, παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ