Σημαντικά Νέα

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα εάν βγούμε από την Ευρώπη!

Ελάχιστα πράγματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα στον αγροτικό κόσμο  εάν επικρατήσει το ναι η το όχι στο επικείμενο δημοψήφισμα.

Για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών μας, αυτές τις μέρες θα προσπαθήσουμε να δούμε όλες τις πτυχές  της μιας η της  άλλης περίπτωσης. 

Επειδή  όπως έχει  πλέον φανεί ξεκάθαρα, το ερώτημα είναι Ναι η Όχι στην Ευρώπη, ας δούμε σήμερα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις  εάν αποκοπούμε από την Ε.Ε.  και πως  είναι το σημερινό πλέγμα των οικονομικών μας σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επιδοτήσεις των αγροτών διακινούνται μέσω του λογαριασμού ΕΛΕΓΕΠ του ΟΠΕΚΕΠΕ με δικαιούχο το ΥΠΑΠΕΝ και καταβάλλονται κάθε τέλη Ιανουαρίου μετά τους κανονιστικούς ελέγχους και ανέρχονται στα 2 δισ. ετησίως  με την σημερινή κατάσταση.

Για τη διευκόλυνση των πληρωμών  παρεμβάλλεται μια τράπεζα (παλαιά ΑΤΕ νυν Πειραιώς) η οποία διαχειρίζεται τα €2 δισ., καταβάλλοντάς τα στο λογαριασμό του κάθε αγρότη, κάθε Οκτώβριο και Δεκέμβριο. Τα χρήματα αυτά λοιπόν είτε τα δανείζεται η Τράπεζα από την ΕΚΤ, είτε καταβάλλονται στη διαχειρίστρια τράπεζα από το κράτος και αποδίδονται στον δικαιούχο πριν έλθουν από την Κοινότητα.

Η ανησυχία έγκειται στο πού θα τα βρει το κράτος ή από πού θα δανειστεί η Τράπεζα τα €2 δις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής, ώστε στη συνέχεια η Κοινότητα να προχωρήσει στην πληρωμή.

Αν τα χρήματα αυτά για οποιοδήποτε λόγο δεν βρεθούν, τότε τα παρακρατεί η Κοινότητα έχοντας τη νομική βάση των κοινοτικών κανονισμών. Αν δε, στο μεταξύ, έχουμε αποσχισθεί ή πτωχεύσει για οποιαδήποτε λόγο, τα χρήματα αυτά συμψηφίζονται με το ελληνικό χρέος. 

Σημειώνεται ότι τα €2 δισ. ετησίως (1,2% του ελληνικού ΑΕΠ) αποτελούν το 56% του αγροτικού εισοδήματος με τις σημερινές συνθήκες, γεγονός που θα επιφέρει κάθετη πτώση και καίριο χτύπημα στο εισόδημα των ελλήνων αγροτών. Πόσο μάλλον δε όταν αυτά δίνονται σίγουρα και σε ετήσια βάση (είναι “κλειδωμένα” €14 δις έως το 2020 σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ). 

Στην κυριολεξία πρόκειται για χρήματα που δίνονται για την στήριξη του αγροτικού εισοδήματος χωρίς κανένα αντάλλαγμα γι' αυτό και αποτελεί εθνικό καθήκον η εξασφάλισή τους

Να πούμε ακόμα ότι ακριβώς η ίδια διαδικασία χωρίς την τράπεζα διαχείρισης, τηρείται και για τα €4,2 δις του ΠΑΑ, αλλά και για τα 16 δις του ΕΣΠΑ, χρήματα που προορίζονται για την ανάπτυξη της χώρας, η οποία είναι ιδιαίτερα ευνοημένη (είμαστε από αυτές που «παίρνουν πολλά» από τον κοινοτικό προϋπολογισμό). 

Αυτή είναι η σημερινή εικόνα του αγροτικού μας κόσμου,  και αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν δέχεται αμφισβήτηση. Κλείνοντας να πούμε ότι  οι  αγροτικές επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορούν 680.000 δικαιούχους, τις οικογένειές τους και άλλους τόσους προμηθευτές τους. 

Είναι λοιπόν φανερό, ότι εάν χαθούν αυτά τα χρήματα τότε ο αγροτικός κόσμος, αλλά και  όσοι έχουν αναπτύξει δραστηριότητες γύρω από αυτόν τον κλάδο θα δεχτούν ένα τρομερό κτύπημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.