Σημαντικά Νέα

Ημαθία: Συζήτηση για τον χρόνο λήξης του εμπάργκο και τις ρωσικές ενέργειες πραγματοποιήθηκε χθες

Στην κατάμεση αίθουσα του Επιμελητηρίου Ημαθίας πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι σύσκεψη των φορέων και ιδιωτών του χώρου του ροδάκινου της περιοχής, παρουσία του Ρώσου αξιωματούχου, Αναπληρωτή Επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ROSSELKHOZNADZOR), κ. Αλεξέι Αλεξένκο, καθώς και στελεχών  του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Α CERT.

Συντονιστής της συνάντησης ήταν ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος και τοποθετήθηκε πάνω στις διαχρονικές επαφές με τη Ρωσία. Παράλληλα, ο κ. Γιαννακάκης τόνισε ότι οι επαφές ξεκίνησαν κατά την διάρκεια της πρόσφατης έκθεσης ΔΕΤΡΟΠ, παρουσία του υφυπουργού Γεωργίας κ. Σγουρίδη, όπου οι Ρώσοι αξιωματούχοι απέκλεισαν την άρση του εμπάργκο μόνο για τα ελληνικά προϊόντα, λόγω της συμμετοχής τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. «Μετά την επίσκεψη στην Μόσχα του κ. Τσίπρα συναντηθήκαμε με τον κ. Λαφαζάνη για να εξετάσουμε αν μπορούν να δημιουργηθούν μικτές εταιρείες που θα αναλάμβαναν τις εξαγωγές μας στην Ρωσία, ενώ ακολούθησε την περασμένη βδομάδα η συνάντηση μας με τον κ. Αλεξένκο, ο οποίος επισκέπτεται για τρίτη φορά την χώρα μας» είπε ο κ. Γιαννακάκης, επισημαίνοντας ότι οι Ρώσοι απέκλεισαν την δημιουργία μικτών εταιρειών. Τέλος ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας τόνισε πως η συγκεκριμένη συνάντηση έχει μεγάλη σημασία καθώς η ρωσική αγορά αποτελεί βασική διέξοδο για τα ελληνική προϊόντα, την ώρα που οι ανταγωνιστές Ιταλοί και Ισπανοί, έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Παίρνονας το λόγο ο κ. Αλεξένκο τόνισε ότι η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να ανοίξει την ρωσική αγορά στα ελληνικά προϊόντα, παρά τις πολιτικές δυσκολίες, ενώ επεσήμανε ότι η παρουσία του αφορά τον συντονισμό σε τεχνικό επίπεδο, των διαδικασιών πιστοποίησης και της υπογραφής αντίστοιχου πρωτοκόλλου μεταξύ των δυο πλευρών με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν την ποιότητα και την καταλληλότητα των αγροτικών και των κτηνοτροφικών ελληνικών προϊόντων που θα εισαχθούν στην ρωσική αγορά. Η διασφάλιση της πιστοποίησης θα επιτευχθεί, κατά τον κ. Αλεξένκο, μέσω τριών σημείων, που θα ξεκινούν από τον έλεγχο της ποιότητας, από τις επιχειρήσεις, την αγορά και θα καταλήγουν σε κρατικό επίπεδο, με την συνεργασία της Α CERT, που έχει επιλέξει η ρωσική πλευρά ως εταίρο πιστοποίησης.

«Κατανοώ ότι ο χρόνος πιέζει. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα ληφθεί σύντομα, το αργότερο κατά την συνάντηση του κ. Πούτιν με τον κ. Τσίπρα, ίσως και νωρίτερα, με τηλεφωνική επαφή που θα έχουν οι δυο ηγέτες. Πρέπει σύντομα να υπογράψουμε το πρωτόκολλο συνεργασίας ώστε να είμαστε έτοιμοι σε τεχνικό επίπεδο», τόνισε ο  κ. Αλεξένκο σχετικά με το εμπάργκο, προσδιορίζοντας τον χρόνο αυτό σε μικρότερο του ενός μήνα. Αναφορικά με την άρση του εμπάργκο, είπε ότι θα μπορούσε να γίνει είτε για όλη την Ευρώπη, είτε για κάποια συγκεκριμένα προϊόντα, είτε για κάποιες συγκεκριμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ουγγαρία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση έχει το προβάδισμα.

Φωτό 2: Στις πρώτες σειρές των καθισμάτων οι βουλευτές Ημαθίας κ.κ Λαπαβίτσας, Καρασαρλίδου, Ουρσουζίδης και Βεσυρόπουλος, η βουλευτής Πέλλας κ. Τζάκρη, Κοζάνης κ. Κασαπίδης,  η εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Νεστοροπούλου, οι δήμαρχοι Βέροιας, Νάουσας και Πέλλας κ.κ Βοργιαζίδης, Κουτσογιάννης και Στάμκος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τεληγιαννίδης, ο τέως βουλευτής κ. Τσαβδαρίδης, οι πρώην βουλευτές κ.κ Χαλκίδης και Φωτιάδης και πολλοί επιχειρηματίες και συνεταιριστές της Ημαθίας.

Πηγή: www.laos-epea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.