Μια νέα πρωτοποριακή επένδυση θα τρέξει τους επόμενους μήνες στη Λέσβο (και σε άλλες περιοχές της χώρας μας). 1200 στρέμματα στη περιοχή Μεγάλη Λίμνη θα καλλιεργηθούν με κάνναβη! Με κλωστική κάνναβη. Η έκταση που ανήκει στο Δήμο Λέσβου (πρώην έκταση της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου) θα παραχωρηθεί σε πολυεθνική εταιρεία που θα καλλιεργεί επίσης κλωστική κάνναβη σε ακόμη 5 περιοχές της Ελλάδας. Η περιοχή της Μεγάλης Λίμνης κρίθηκε κατάλληλη καθώς διαθέτει αφθονία υδατικών πόρων (αρδεύεται από τις Πέντε Βρύσες και είναι εφικτή η πρόσθετη άρδευση από τις πηγές Τσίγκου και Βουλέλη που βρίσκονται κοντά στην περιοχή) καθώς επίσης πληροί και άλλα κριτήρια όπως θα αναφέρουμε παρακάτω.
Το θέμα θα έρθει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο . Ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Γαληνός κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα συναντήθηκε με εκπροσώπους της εταιρείας Royal Hemp Corporation και συζήτησε διεξοδικά μαζί τους το επενδυτικό σχέδιο. Η εταιρεία Royal Hemp Corporation είναι πολυεθνική εταιρεία με δραστηριότητες σε Αμερική και Ευρώπη. Στόχος είναι να ξεκινήσει η καλλιέργεια στη Λέσβο το αργότερο μέχρι την άνοιξη του 2016.
Αξίζει να τονιστεί ότι σε περίπτωση που προχωρήσει η επένδυση η Λέσβος θα είναι μία από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που θα γίνει συστηματική καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης.( Οι άλλες περιοχές είναι στους Νομούς Σερρών, Λάρισας, Χανίων, Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας) Στο αρχικό στάδιο θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 25 νέες θέσεις εργασίας στο νησί μας και παράλληλα θα υπάρχει οικονομικό όφελος για το Δήμο Λέσβου.
Ποιος έκανε το "προξενιό";
Πως όμως η πολυεθνική εταιρεία έφθασε στη Λέσβο; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα σύμφωνα με πληροφορίες έχει σχέση με τον επενδυτή που συνδέεται με την προοπτική κατασκευής νέου κολυμβητηρίου στη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου ο Δήμαρχος Λέσβου έχει σειρά επαφών με επιχειρηματία που δραστηριοποιειται και στην Αμερικη. Ο σεβασμός και η πίστη του επιχειρηματία στον Ταξιάρχη Μανταμάδου τον ώθησαν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα να επενδύσει στη Λέσβο. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας γνωρίζοντας υψηλόβαθμα στελέχη της πολυεθνικής εταιρείας Royal Hemp Corporation και την πρόθεση να επενδύσει η εταιρεία τους στην Ελλάδα, πρότεινε να εξεταστεί και η περίπτωση της Λέσβου. Πράγματι ειδικευμένοι επιστήμονες ήρθαν στη Λέσβο πριν από αρκετούς μήνες και εξέτασαν όλες τις παραμέτρους για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στη Λέσβο και τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι εκτάσεις που ανήκουν στο Δήμο. Η μεγάλη ηλιοφάνεια, η ποσότητα νερού, η θέση της Λέσβου και οι εδαφολογικές αναλύσεις έδειξαν ότι η περιοχή στη Μεγάλη Λίμνη θα δώσει άριστης ποιότητας προϊόν. Παράλληλα, έχοντας δημιουργήσει η εταιρεία μια νέα ποικιλία ιδανική γιασυγκαλλιέργεια με πεύκα, εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης και στο Τσαμλίκι της Αγιάσου ( που ξεπερνάει τα 30.000 στρέμματα). Επομένως για την εταιρεία αν πάει καλά το αρχικό καλλιεργητικό project υπάρχει προοπτική για επέκταση και περαιτέρω δραστηριότητα.
Η βασική επεξεργασία της κλωστικής κάνναβης θα γίνεται στη κεντρκή μονάδα που θα δημιουργήσει η εταιρεία στην Αττική και στην οποία θα συγκεντρώνεται η πρώτη ύλη και από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Εξειδικευμένα προϊόντα από κλωστική κάνναβη θα παράγονται στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Γαλλία. Για το μέλλον θα εξεταστεί το ενδεχόμενο η επεξεργάσια για τις ποσότητες της Λέσβου να γίνεται στο εργοστάσια που θα δημιουργηθεί στην Τουρκία σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας για νέο εργοστάσιο επεξεργασίας στην Ευρώπη.
Νομικό πλαίσιο
Η κλωστική κάνναβη δεν πρέπει να συγχέεται με την ινδική κάνναβη που χρησιμοποιείται ως ναρκωτικό, καθώς η κλωστική κάνναβη περιέχει ελάχιστη έως καθόλου τετραϋδροκανναβινόλη (THC), την κύρια ψυχοτρόπο ουσία της κάνναβης.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου έχει παραλάβει το σχέδιο της ΚΥΑ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει αναθέσει την επεξεργασία της σε εισαγγελικό λειτουργό. Η έκδοση της απόφασης εκκρεμούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα παρόλο που ο σχετικός νόμος είχε ψηφιστεί από το 2013. Ο νόμος του 2013 είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχτηκε η Ελλάδα για την νομιμοποίηση της κλωστικής κάνναβης από την Ευρωπαική κοινότητα. Απότελεσμα να ψηφιστεί από τη Βουλή ο νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών, ο οποίος εξαίρεσε από τις ουσίες που υπάγονται στα ναρκωτικά τα προϊόντα κλωστικής κάνναβης (Cannabis Sativa L.),ανοίγοντας τον δρόμο για την ελεύθερη καλλιέργεια της. Μετά από ένα χρόνο και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2014 εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση και πλέον υπάρχει το νομικό πλαίσιο για να προχωρήσει η συγκεκριμένη καλλιέργεια και στην Ελλάδα. Η κλωστική κάνναβη είναι ένα μονοετές φυτό που συλλέγεται ολόκληρο προκειμένου να απομονωθούν οι εξαιρετικά ισχυρές ίνες του βλαστού, κατάλληλες για υφάσματα, σχοινιά και χαρτοπολτό. Είναι καλλιέργεια οικονομικά συμφέρουσα, αποπνικτική ζιζανίων και ανθεκτική σε παθογόνα και έντομα, έτσι δρα ως οικολογικό ζιζανιοκτόνο και μπορεί να μειώσει σημαντικά τους πληθυσμούς διαφόρων εντόμων, όπως του πράσινου σκουληκιού και της Diabrotica. Ολόκληρο το υπέργειο μέρος των φυτών της κάνναβης χρησιμοποιείται για πλήθος προϊόντων, κλωστικές ίνες, χαρτί, σπόρους, μονωτικά υλικά, καλλυντικά, κ.λπ. Τα προϊόντα είναι πρώτη ύλη υφαντουργίας για υποαλλεργικά ενδύματα και άλλες βιομηχανίες. Το κόστος απόληψης των ινών με τεχνολογία και εξοπλισμό νέας γενιάς είναι έξι φορές μικρότερο από το αντίστοιχο του εκκοκκισμού βάμβακος. Συμπερασματικά, η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης θα δώσει νέα πνοή στην εγχώρια γεωργία και μεταποίηση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει τουλάχιστον 40 ποικιλίες κλωστικής κάνναβης και καλλιεργούνται σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Βρετανία, Ιταλία, Ρουμανία, Πολωνία, Ισπανία, Τουρκία και άλλες χώρες.
Λόγω της πιθανότητας να φυτευτεί ψυχοτρόπος κάνναβη κρυμμένη μέσα στις καλλιέργειες, η Κοινή Υπουργική Απόφαση καλύπτει μεταξύ άλλων και το θέμα των ελέγχων και των κυρώσεων για όσους δεν τηρούν τους όρους.
Σχετικές πληροφορίες για την κάνναβη διαβάστε και στα επισυναπτόμενα αρχεία (αγγλικό κείμενο)
Επισυναπτόμενα Αρχεία:
cannabis.pdf
cannabis 2.pdf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ