Σημαντικά Νέα

Τελευταία εξέλιξη – Γιούρογκρουπ: 4 ώρες κόλαση για Βαρουφάκη-Δραγασάκη – Άγρια επίθεση και ασφυκτικές πιέσεις!



Ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 3,5 με 4 ώρες το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στο οποίο, εκτός από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, συμμετείχε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.



Το κλίμα όπως μεταφέρεται από μετέχοντες υπουργούς άλλων χωρών στη συνεδρίαση είναι ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε στενό πρέσινγκ σε δύο βασικά ζητήματα:

1. Πώς ζητά νέα συμφωνία όταν δεν έχει κλείσει το υπάρχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και

2. Γιατί δεν δόθηκε νωρίτερα στους συμμετέχοντες στο Eurogroup η ελληνική πρόταση προκειμένου να μελετηθεί

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συζήτηση παρόλα αυτά συνεχίστηκε με πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις προς τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Δραγασάκη, που εκπροσώπησαν την Ελλάδα, και συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθείται μια συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιεί τόσο εκείνους που επιθυμούν τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος όσο και την ελληνική πλευρά που διεκδικεί μια συμφωνία-γέφυρα.

Η εκτίμηση από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ότι το κλίμα ήταν καλό και οι τοποθετήσεις μετριοπαθείς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε από την Ελλάδα εφαρμογή των συμφωνηθέντων και παράταση του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες το Euroworking Group και η ελληνική πλευρά θα συνεργαστούν για να εκπονήσουν λεπτομερές υπόμνημα που θα καταγράφει τις διαφορές ανάμεσα στο μνημόνιο και στην πρόταση που ανέπτυξε η ελληνική πλευρά, ώστε να είναι έτοιμο και να συζητηθεί την Δευτέρα, στο τακτικό Eurogroup.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η Δευτέρα είναι και η τελική παράταση για την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του προγράμματος

Δείτε ζωντανά όλες τις εξελίξεις εδώ



Νέες πληροφορίες

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προετοιμάζουν μια κοινή δήλωση, την οποία θα συνυπογράφει η Ελλάδα, για το πώς θα διευθετηθούν τα δημοσιονομικά της Αθήνας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει μια ριζοσπαστική αλλαγή πολιτικής, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters, οι υπουργοί που λαμβάνουν μέρος στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν το συμβούλιο στο οποίο συζητήθηκαν οι προτάσεις της Ελλάδας και αναμένεται να δώσουν μια κοινή ανακοίνωση στην οποία θα αναφέρονται στις ελπίδες τους για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο προσεχές συμβούλιο στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Σύμφωνα με την Ημερησία:

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 11 το βράδυ το κρίσιμο Eurogroup στο οποίο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να παρουσιάσει το σχέδιο της Αθήνας. Πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ενώ το Reuters ανέφερε ότι καθαρογράφεται το κοινό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με διαρροές δόθηκε στην Ελλάδα προθεσμία μέxρι τη Δευτέρα για να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν παρουσίασε κανένα κοστολογημένο πρόγραμμα.Επίσης, οι αντιρρήσεις των Ευρωπαίων και η «επίθεση» κατά των κ. Βαρουφάκη και Δραγασάκη έγινε για δύο θέματα: Πώς η Ελλάδα ζητά νέα συμφωνία όταν δεν έχει κλείσει το υπάρχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και γιατί δεν δόθηκε νωρίτερα στους συμμετέχοντες στο Eurogroup η ελληνική πρόταση προκειμένου να μελετηθεί.

Οι πρώτες διαρροές για τις συζητήσεις μέσα από το Eurogroup βγήκαν γύρω στις 10 το βράδυ και δείχνουν ότι θα πρόκειται για μια νύχτα θρίλερ με ασφυκτικές πιέσεις προς την Ελλάδα. Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της Καθημερινής στις Βρυξέλλες, «πιέσεις δέχεται η ελληνική αποστολή στο Eurogroup για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Γύρω στα 30 λεπτά κράτησε η τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, χωρίς να παρουσιάσει συγκεκριμένα νούμερα σε σχέση με την ελληνική πρόταση. Κατόπιν, στις διαδοχικές τοποθετήσεις των συμμετεχόντων υπουργών ασκήθηκαν πιέσεις για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Συγκεκριμένα, η πλευρά των Φιλανδών ξεκαθάρισε ότι τις όποιες αλλαγές του υφιστάμενου προγράμματος πρέπει να τις περάσουν από ψηφοφορία στο κοινοβούλιό τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.