Σημαντικά Νέα

Ανάρπαστα τα ελληνικά κάστανα από τους Ιταλούς

Εξαιρετικά αυξηµένη είναι φέτος η ζήτηση για το ελληνικό κάστανο στη διεθνή αγορά και ιδιαίτερα στην Ιταλία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, η γείτονα χώρα ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζει πολύ µειωµένη παραγωγή, λόγω προβλήµατος που εµφανίζεται στα φυτά της, με αποτέλεσμα να στρέφεται στο ελληνικό προϊόν.

Τα τελευταία επτά χρόνια, µάλιστα, παρατηρείται υπερβολική µείωση των αποδόσεων στη γείτονα χώρα, η οποία συνεχώς κλιµακώνεται. Κι αυτό λόγω της εµφάνισης του εντόµου Dryocosmus kuriphilus το 2007, που είχε ως αποτέλεσµα να µειωθεί η ιταλική παραγωγή από τους 50.000 τόνους σε µερικές χιλιάδες τόνους και η χώρα να καταστεί ελλειµµατική στο προϊόν, παρότι ως τότε ήταν εξαγωγική δύναµη. Μάλιστα, τα τελευταία 2 χρόνια η µείωση της παραγωγής έχει ανέλθει στο 80% σε κάποιες περιοχές.

Έτσι, οι µεγάλες ποσότητες ελληνικού κάστανου που προορίζονται για την ιταλική αγορά, έχουν οδηγήσει σε υψηλές τιµές του προϊόντος στην εγχώρια. Σύµφωνα µε τον Αντώνη Σπανό, προϊστάµενο παραγωγής και διακίνησης του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ζαγοράς Πηλίου, «η τιµή παραγωγού φέτος για τα χοντρά κάστανα της 1ης κατηγορίας βρίσκεται στα 3,60 ευρώ το κιλό, για την 2η κατηγορία στα 3–3,10 ευρώ το κιλό, για την 3η στα 2 και για τα υπόλοιπα στο 1,50 ευρώ το κιλό».

Σηµειώνεται ότι πέρυσι η τιµή παραγωγού διαµορφώθηκε στα 2,80 ευρώ το κιλό για τα µεγάλα κάστανα και στα 2,20 ευρώ για τη δεύτερη κατηγορία, καθώς οι καρποί προσβλήθηκαν από µύκητα και δεν διατηρήθηκαν για µεγάλο χρονικό διάστηµα. Ωστόσο, η τιµή παραγωγού για τα υπόλοιπα κάστανα του Συνεταιρισµού, που είχαν διατεθεί νωρίτερα, ήταν στο 1,90 ευρώ για την τρίτη κατηγορία και στο 1,50 ευρώ για την τελευταία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.