Σημαντικά Νέα

«Εγκληματικές παραλείψεις» στην αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει πλέον το θέμα του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα με αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων ζώων, σημαντικές οικονομικές
απώλειες για τους κτηνοτρόφους ενώ παράλληλα τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη τροφική αλυσίδα, τονίζει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.

Για το θέμα καταλογίζει πολύμηνη απραξία στους ιθύνοντες και ζητά άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης και του ευρύτερου πολιτικού κόσμου, κρούοντας το καμπανάκι για την εξάπλωση της νόσου.
Όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση, την ώρα που ο καταρροϊκός πυρετός έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένουν να διαπιστωθεί κατά πόσο έχει αναπτυχθεί φυσική ανοσία στα ζώα απέναντι στη νόσο, όπως υποτίθεται κατά τις εισηγήσεις τους ότι υποστηρίζει η επιστημονική κοινότητα.
Οι δύο βασικοί τρόποι αντιμετώπισης, σύμφωνα με τον Τομέα Κλινικής Παραγωγικών Ζώων του ΑΠΘ είναι οι εξής:
1) Θανάτωση και υγειονομική ταφή των ασθενών ζώων, αντίστοιχη χορήγηση εντομοαπωθητικών στα υπόλοιπα υγιή ζώα και εντομοκτονία στους στάβλους και στον περιβάλλοντα χώρο, μοντέλο που έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε όλες τις προηγούμενες επιζωοτίες της νόσου στη χώρα μας ή
2) Μαζικοί εμβολιασμοί των ζώων, μοντέλο που εφαρμόστηκε σε επιζωοτίες της νόσου τα προηγούμενα χρόνια σε χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Τον εμβολιασμό άλλωστε συνιστά ως ενδεδειγμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της νόσου, βάσει βιβλιογραφίας, αλλά και πρακτικής εμπειρικής αντιμετώπισης της επιδημίας στην Ευρώπη την χρονική περίοδο 2006-2009 και το επιστημονικό προσωπικό της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
«Αν λοιπόν δεν ερωτήθησαν τα δύο μοναδικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας που διαθέτουν τμήματα κτηνιατρικής, θα θέλαμε να πληροφορηθούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ποια μέλη της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας τους καθοδήγησαν ώστε να αναμένουν άπραγοι επί μήνες τον περιορισμό της νόσου μέσω της ισχυροποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος των ζώων. Αν, τελικά, όλα τα επιλύει η φύση με τον κύκλο της, αναρωτιόμαστε τι θέση έχουν οι διεθνείς νόμοι και οι κανονισμοί για την υγεία και ευζωία των ζώων, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας;;!!», τονίζεται στην ανακοίνωση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.
Στην ίδια επισημαίνεται ότι «οι παραλείψεις των ιθυνόντων είναι εγκληματικές», καθώς «ήδη έχουν αποβιώσει πολλά ζώα σε κτηνοτροφικές μονάδες με ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή για τους κτηνοτρόφους χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε την περιβαλλοντική επιβάρυνση και τις δραματικές συνέπειες στην τροφική αλυσίδα εμάς των ιδίων.»
Και καταλήγει ως εξής: «Απευθύνουμε έκκληση προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων, το σύνολο του πολιτικού κόσμου να αντιμετωπίσουν το θέμα και να φροντίσουν για την επίλυσή του άμεσα, ακριβώς επειδή αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για την Δημόσια Υγεία και την Εθνική Οικονομία.»
Newsroom Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.